La pressió i la demanda amb la que es treballa des dels centres d’atenció primària de Mataró i tot el Maresme és cada dia més alta en plena segona onada de la Covid-19. És una evidència, amb els seus professionals desbordats per la pandèmia i molts serveis ajornats, telemàtics o derivats a la sanitat privada.
D’això és del que es queixa la Coordinadora en defensa de la Sanitat Pública de Mataró que ha reaparegut amb un manifest en el qual asseguren que “la pandèmia ha demostrat que moltes persones malaltges i mortes eren evitables amb un sistema sanitari públic fort i potent”.
La Coordinadora surt en públic per pressionar el Govern de la Generalitat al crit de “ens hi va la vida” i demana “convertir la campanya dels aplaudiments als balcons en una veritable marea popular en defensa d’una atenció primària forta”. En aquest sentit en les properes setmanes duran a terme diferents accions de reivindicació de la sanitat pública i contra les retallades com una acció de carrer dimecres 21 o una moció al Ple Municipal de Mataró.
Les causes, les retallades i la privatització
Per la Coordinadora, “la crisi sanitària de la Covid-19 ha destapat les greus conseqüències d’haver retallat i privatitzar el nostre sistema sanitari públic, especialment a l'atenció primària”. Destaquen “la sobrecàrrega que suposa l’atenció de malalts de Covid, la pràctica desaparició de la visita presencial i l’escassa atenció a persones amb problemes crònics o agust no-Covid, amb retard d’alt risc”. Denuncien que “queden moltes necessitats de salut sense resoldre” i en culpen les retallades que xifra en més de 1.500 milions d’euros des dels temps d’Artur Mas. La Coordinadora critica que l’actual Govern de la Generalitat ha seguit en la mateixa línia: “Han continuat desmantellant l’atenció primària, traslladant personal als hospitals, tancant serveis i desviant recursos públics al negoci privat”.
Mesures immediates
Des de la Coordinadora, exigeixen una sèrie de mesures per a un “enfortiment real i immediat de l’atenció primària”. Entre aquestes reclamacions hi ha la reobertura dels CAP i consultoris tancats, habilitar espais i circuits segurs per evitar contagis, la recuperació de la visita presencial, revertir les retallades i prioritzar la despesa sanitària per a l’atenció primària. Concretament reclamen que s’inverteixi en primària el 25% del pressupost destinat a Salut, en la línia del que va reclamar la mateixa Organització Mundial de la Salut.
Comentaris (2)