Susi Navarro. Foto: Cedida
Susi Navarro. Foto: Cedida

Fent fotografies que deixen sense respiració

Retrat de la mataronina Susi Navarro, especialista en fotografia submarina en apnea

Susi Navarro és especialista i un gran referent en fotografia submarina en apnea. La mataronina ha competit durant molts anys en aquesta modalitat i ha guanyat nombrosos premis, entre ells el de campiona absoluta en la Copa del Món de Fotosub en Apnea i el guardó Premi d’Honor a l’Esport Català. 

Tot i que fa uns anys que ja no competeix, aquest 2019 està sent molt especial per Navarro per diverses raons. Una d’elles és la publicació del seu llibre ‘Fotografia submarina en apnea’ on explica les claus i tècniques per convertir-te en un bon fotògraf submarí. L’altra és la fotografia d’una tortuga en perill d’extinció que ha fet aquest estiu al fons marí de Mataró. En concret era un exemplar de Lepidochelys Kempii, una espècie pròpia sobretot del Carib que tan sols s’ha vist al Mediterrani en tres ocasions. “Estàvem a La Boia, una barra que transcorre paral·lela a la costa i que fa al voltant d’un kilòmetre i mig. Un company em va avisar que hi havia una tortuga i quan em vaig apropar em va sorprendre molt. Feia més d’un metre d’envergadura i el seu aspecte era diferent. Vaig fer-li una foto i la vaig publicar al meu Instagram. Aviat, a través de contactes, vam descobrir que es tractava d’una troballa inusual”, comenta Navarro entusiasmada.

Perfil SusiNavarro3

Com et vas iniciar en la fotografia submarina?
De nena vaig començar fent natació a la piscina municipal i vaig descobrir que m’encantava, Després, amb 20 anys, quan vaig estalviar uns diners i vaig fer la meva primera immersió al mar de Mataró amb Blaumar. Em vaig enganxar a aquesta pràctica i a poc a poc vaig veure que el que realment m’agradava era fer busseig a pulmó lliure. Un dia em van deixar una càmera subaquàtica i així vaig descobrir la meva gran passió que m’ha portat a participar a molts campionats. 

I abans d’això tenies coneixements de fotografia?
Cap ni un! El més habitual és que els que fan fotografia submarina ja siguin anteriorment fotògrafs de natura a la superfície però a mi em va passar al revés. La fotografia subaquàtica és molt diferent a la terrestre. Estem  molt limitats perquè les condicions lumíniques són molt diferents, el temps que pots estar a l’aigua no és el mateix que pots estar a la superfície, etc. A més a més, els equips fotogràfics que hi ha per anar sota l’aigua són cars, delicats... Estàs més limitat. 

Es pot viure de la fotografia submarina?
És molt difícil. Jo ho tinc com una afició tot i que és cert que quan comences a guanyar campionats t’obre portes, especialment pel tema dels espònsors i per fer encàrrecs per revistes o publicacions especialitzades. Igualment, tot i que vaig estudiar il·lustració, sóc monitora de natació al Centre  Atlètic Laietània. Quan no estic treballant a la piscina, aprofito els dies lliures i els caps de setmana per anar al mar, al final em passo el dia en remull!

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive