El passat dia 27 d’octubre, coincidint amb el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual celebrat a la Sala Mozart de Calella, foren guardones les 13 sales de cinema centenàries en actiu que hi ha a Catalunya amb el lliurament d’una placa commemorativa entre les quals destaquem el Foment Mataroní. També ho foren –a nivell comarcal- la del Centre Parroquial d’Argentona, la Sala Mozart, de Calella i la Calàndria, d’El Masnou. En representació del Foment Mataroní hi anà en Manuel Vilatersana.
Val a dir que el cinema a Mataró i és present des del dia 2 de febrer de l’any 1897 quan arriba per primera vegada a la nostra ciutat, per la tarda al Teatre Euterpe i a la nit, amb el mateix programa, al Teatre Principal (abans de dir-se Foment Mataroní). Si aneu al Foment mireu la placa que hi ha al vestíbul que diu “Casa Teatro 1832” any en que s’inaugurà el Teatre Principal que, aleshores, era propietat de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena gràcies al qual obtenia uns ingressos per l’entitat benèfica i assistencial.
L’any 1909 el local que es trobava en molt mal estat i la Junta de l’Hospital decideix vendre’l amb pública subhasta i finalment seria adquirit pel senyor Jaume Carrau i Renau, important industrial del gènere de punt i fervent marià molt vinculat a la parròquia de Santa Maria i del Foment Mataroní, que s’hi establí l’any 1904, del qual formà part de la seva Junta Directiva. Anys després, el 1949, el seu fill Antoni Carrau en feu donació a la parròquia de Santa Maria complint així la voluntat del pare.
L’estructura del vell Teatre Principal va subsistir fins l’any 1969 en ser demolit i fet de bell nou el qual seria inaugurat dos anys més tard, el dia 5 d’abril del 1971. La venda de l’entranyable Pati dels Lluïsos –propietat del Foment– i una hipoteca van permetre comprar l’edifici en ruïnes a la Parròquia de Santa Maria.
De l’antic Teatre Principal sols quedaria l’entrada porticada del carrer Nou i les gàrgoles, úniques que hi ha a tot Mataró.
Al Foment Mataroní s’hi ha fet sessions de teatre, concerts musicals, de dansa, conferències, etc. Però les projeccions de cinema han permès mantenir-lo en actiu amb el valor afegit que ara mateix és l’única sala del centre de Mataró que perdura. Als any 50,60 i 70 del passat segle XX hi havia a la nostra ciutat els cinemes: Clavé, Gayarre (Serra), Modern, Borràs, Sala Casal, Teatre Monumental, i posteriorment els cinemes Núria, Iluro i ja als 90 El Cerdanyola i els Cinemes Mataró. El Foment Mataroní és l’únic que queda al centre.
Felicitem al Foment Mataroní per aquest guardó de Cinema Centenari que segueix oferint sessions de cinema, a part d’altres activitats, al cor de la ciutat. Per molts anys!
Comentaris