Roser Vives és de Mataró de tota la vida. Provinent de família de comerciants, els seus avis van obrir la xarcuteria Can Serrat ubicada a la Plaça Gran, on ja fa uns anys que estan els seus pares. Com a negoci familiar, Vives ha conegut des de ben petita la vida del petit botiguer. De fet, tot i que va cursar Integració Social, aquesta mataronina sempre ha posat el seu granet de sorra al negoci, dedicant més o menys hores segons la seva feina com a integradora. Un dia la seva àvia va comunicar a la família que un local propietat seva i situat al carrer de Santa Maria quedava lliure. I ella no va dubtar. “Vaig parlar amb el meu marit i li vaig proposar d’obrir quelcom”, recorda i apunta que “com a tots dos ens agraden els formatges, vaig pensar que podríem obrir una botiga de formatges una mica més exclusius”.
I així van decidir tirar endavant el projecte. La Formatgeria neix el juny del 2015 en ple casc antic de la ciutat, després d’un any on Vives i el seu marit van fer diferents formacions relacionades amb el món del formatge a França i Barcelona. Ara, quan acaba de complir 29 anys, aquesta mataronina ha rebut la Menció Especial al Jove Empresari, un premi que atorga la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme per la seva capacitat i iniciativa empresarial. “Fa il·lusió que et reconeguin la feina”, agraeix Vives.
Per què una formatgeria?
No hi ha cap botiga especialitzada exclusivament en formatges ni a Mataró ni al Maresme. Per tant, podem oferir coses que no es troben, que són diferents. Abans hi havia una clientela molt aficionada al formatge que tenia molta dificultat per trobar-ne i que fins i tot feia viatges fins a França o Andorra. Ara, en canvi, estan molt sorpresos que els tinguem aquí.
Quin tipus de producte teniu?
La botiga està dedicada només a formatges. Tenim moltíssima varietat, formatges de tot tipus i provinents de tot arreu, tant catalans, espanyols i estrangers. Tot el que toquem són formatges artesans, res industrial, i sobretot treballem amb petit productors. Per complementar, tenim una petita secció amb el que és el maridatge amb el formatge, amb vins, torrades o melmelades.
Quin servei oferiu al client?
Coneixem molt el producte. No només és el fet de vendre formatge, sinó que l’entenem molt. És anar més enllà, explicar al client tota una experiència amb el formatge i com l’ha de menjar i maridar. Sobretot amb els productes catalans, ens dediquem molt a anar a les granges a conèixer els productors i els animals, cosa que ens permet vendre el producte de manera diferent.
Què ha de tenir un bon formatge?
El primer en un formatge és el past. Depèn d’on hagi menjat l’animal et sortirà un formatge o un altre. El formatge té molts passos però la base és que el past i l’animal estiguin ben cuidats. A més, personalment considero que una de les coses que diferencien i donen molta qualitat al formatge és la llet crua, diferent de la llet pasteuritzada.
Hi ha cultura del formatge dins de la societat?
Cada cop més. T’escolten, els agrada aprendre, saber detalls com en quin ordre menjar els formatges... Mica en mica hi ha més cultura perquè la gent cada vegada té més interès. Aquest petit comerç i aquestes ganes de menjar de qualitat i diferent estan creixent més entre la gent.
Comentaris