Els Gegants de Mataró són complidors de mena amb les tradicions i el proper 1 de febrer, tot i caure en dimarts, seran a Valls per cinquena vegada consecutiva en les festes Decennals en honor a la Candela. Serà la seva segona sortida al carrer després de Sant Simó. La capital de l’Alt Camp celebra unes festes extraordinàries cada 10 anys, els acabats amb 1, però de resultes de la Covid va ajornar les del 2021 al 2022 o com ells diuen 2021+1. Els Gegants de Mataró no hi faltaran, com van fer el 1981, 1991, 2001 i el 2011.
El motiu d’aquest vincle especial entre la Família Robafaves i les Decennals de la Candela de Valls s’explica pel gegantó Lladrefaves, del seguici vallenc, que és fill d’en Robafaves i la Geganta de Mataró. En certa manera, doncs, cada 10 anys els pares i la seva germana Toneta, juntament amb el cunyat Maneló visiten en Lladrefaves per l’ocasió més assenyalada, les festes de la Candela. En aquestes Decennals, a més, els Gegants de Mataró tindran un paper especial ja que seran a Valls en el ritual de la vigília del dia de la Mare de Déu, l’1 de febrer. Tan sols ells i les figures locals.
Què passarà el dia 1
El ritual s'iniciarà de bon matí de la jornada de vigília amb l'arribada i recepció a la plaça del Blat de la Família Robafaves de Mataró. És un fet que nomes passa cada 10 anys, coincidint amb les Decennals. Els gegants mataronins venen a la capital de l'Alt Camp per visitar el seu fill, el gegantó Lladrefaves de Valls.
La comitiva, acompanyada pels respectius grups de grallers i flabiolaires, es traslladarà des de la plaça del Blat fins a l'aparcament del Carme, escenari d'una ancestral tronada a l'antiga que s'incorpora així al ritual recuperat de la vigília de la Candela. Aquesta tronada dirigida pel mestre coeter Juan García Estellés amb la Pirotècnia del Mediterráneo del municipi de Vilamarxant del País Valencià, comptarà amb 33 mascles, 3 canterelles, 150 colpejadors del 2, comunicats amb un reguer de pólvora que esclatarà al final amb tota la força.
La tronada donarà inici a la sortida de la vigília que pregonarà la celebració per diferents punts de la ciutat amb la participació de diferents elements del seguici cerimonial. En concret, hi prendran part, a més dels gegants de Valls i la família Robafaves de Mataró, set grups festius vallencs més: el basilisc, el ball de gitanes, els nans, el bou, el ball de bastons, el ball de la primera i la mulassa, tots amb els seus respectius sonadors. La cercavila acabarà de nou a la Plaça del Blat, davant l’Ajuntament de Valls, on es faran les darreres ballades de la Família Robafaves.
Comentaris