La consellera de Territori, Ester Capella ha criticat el “caos” de Rodalies i ha tornat a reclamar el “traspàs integral” durant l’acte de commemoració del 175è aniversari del primer tren de l’Estat espanyol, el Barcelona-Mataró. “Mereixem unes Rodalies del segle XXI”, ha insistit Capella davant del secretari d’Estat de Transports i Mobilitat, David Lucas. Per la seva banda, Lucas ha afirmat que veu “legitima” la crítica, però ha demanat “cooperació” i ha defensat el nivell d’inversió actual en la xarxa ferroviària a Catalunya. En l’acte també hi han participat el president de Renfe, Raül Blanco; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret i els alcaldes de Barcelona i Mataró, Jaume Collboni i David Bote.
Durant la seva intervenció davant del primer ferrocarril que va circular per aquesta línia, Capella ha recordat que l’arribada del tren va ser “un canvi radical pel país i per la seva transformació econòmica”. Ara bé, ha retret a l’Estat “les incidències constants”. “Aquesta situació és inacceptable”, ha sentenciat.
La consellera de Territori ha demanat a l’Estat espanyol poder “treballar plegats” per tal de “dotar el país del servei de Rodalies que necessita”.
Precisament, el secretari d’Estat de Transports i Mobilitat, David Lucas, ha coincidit en la necessitat de “continuar la cooperació administrativa”. Lucas ha admès que “és cert que hi ha incidències, però no sempre per problemes en les infraestructures, sinó per les inclemències meteorològiques o els actes vandàlics”.
A més, David Lucas ha reivindicat l’actual Pla de Rodalies a Catalunya. De fet, afirma que ja s’ha executat el 33% d’aquest projecte amb 160 execucions en marxa o finalitzades.
L’impuls a la mobilitat sostenible
Tots els representants polítics han coincidit en destacar que el gran repte de futur en aquests moments és millorar la xarxa ferroviària per donar un impuls a la mobilitat sostenible. “Si un mitjà de transport representa la sostenibilitat, aquest és el ferrocarril”, ha dit la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha afegit que la primera línia de ferrocarril va ser el naixement de la Barcelona metropolitana i, que per continuar l’aposta per la lluita contra el canvi climàtic cal també “més metro”.
El primer ferrocarril de l’Estat
Fa exactament 175 anys que el ferrocarril convencional va arribar a l’Estat espanyol. La posada en servei de la línia Barcelona-Mataró va suposar una revolució en la mobilitat, fent-la accessible per a les classes populars. Per commemorar aquesta efemèride, un tren retolat i ambientat per l’ocasió ha fet el mateix trajecte.
El comboi ha sortit de l’Estació de França pocs minuts després de les 10 del matí amb centenars de persones que no han volgut perdre l’oportunitat de retre un homenatge a aquesta fita històrica.
La consellera de Territori, Ester Capella; el secretari d’Estat de Transports i Mobilitat, David Lucas; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; la presidenta de la Diputació, Lluïsa Moret i el president de Renfe, Raül Blanco han pujat al primer vago d’aquest vehicle.
En arribar a Mataró, han estat rebuts per l’alcalde del municipi, David Bote, que s’ha sumat a la comitiva d’autoritats per la celebració.
Uns minuts abans de l’ofrena floral davant del monument a Miquel Biada i als impulsors del primer tren de la península, un grup d’usuaris amb mobilitat reduïda han retret al secretari d’Estat la “inaccessibilitat” de les estacions de Rodalies a Catalunya.
L’acte ha finalitzat amb els parlaments davant de la primera locomotora de vapor i amb una actuació musical a càrrec de La Coral Polifònica d’Alella.
Comentaris (4)