Les alarmes es van disparar el cap de setmana del 24 i 25 d’octubre a l’Hospital de Mataró, quan en qüestió d’hores es va doblar la xifra de pacients ingressats per Covid. El repunt brutal va omplir d’un dia per l’altre l’UCI tot just ampliada, va obligar a habilitar tres noves unitats de l’Hospital per a pacients Covid, a canviar de lloc les urgències pediàtriques, de cirurgia i de traumatologia, i a traslladar personal sanitari d’altres àrees de l’hospital per centrar-se en la pandèmia. Tot plegat, mentre Mataró marcava taxes de risc de rebrot rècord, per sobre dels 2.000 punts. “Semblava que haguéssim retornat al mes de març” explica Ramon Boixadera, cap del Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Mataró. La situació al centre sanitari era tan insostenible que el propi Boixadera va reclamar que a Mataró s’apliqués un confinament domiciliari de 15 dies per frenar els contagis i els ingressos. Per sort en aquestes dues setmanes les xifres s’han reduït i s’ha pogut para el cop. Boixadera alerta, però, que la pressió assistencial segueix molt elevada a l'Hospital, especialment a l'UCI, i que amb l’arribada de l’hivern “ens esperen tres o quatre mesos molt durs”.
En les últimes tres setmanes han mort 45 pacients per Covid
Segons les dades facilitades aquest dimarts pel Consorci Sanitari del Maresme, l’Hospital de Mataró compta amb 116 pacients Covid ingressats, 19 dels quals a l’UCI i 9 traslladats a l’Hospital de Sant Jaume. Durant la darrera setmana hi hagut 15 defuncions causades pel coronavirus. Xifres molt greus -han mort 45 pacients per covid en tres setmanes- però que s'han estabilitzat després del preocupant creixement experimentat a finals d’octubre i que han obligat a prendre mesures de xoc. “Hem hagut de destinar professionals d’altres serveis a les noves unitats Covid, això implica que tenim dermatòlegs, cadiòlegs, traumatòlegs i pediatres tractant pacients amb el virus”, destaca Boixadera. Vestir un sant per desvestir-ne un altre; hi ha altres àmbits de l’hospital que degut a això han perdut professionals sanitaris i ja s’ha hagut de tancar quiròfans, cancel·lar intervencions quirúrgiques no urgents i prioritzar la cirurgia ambulatòria, que no requereix ingrés
Des de l’Hospital esperen que no calgui anar més enllà i no es repeteixi la situació viscuda durant el març, quan es va haver de parar gairebé tota l’activitat assistencial ordinària no essencial per fer front a la pandèmia. “Si tornem a viure un pic com el de fa unes setmanes haurem de posposar la cirurgia no urgent”, constata el cap de medicina interna. Però amb la lliçó apresa de la primera onada, a l’Hospital tenen clar que lluitaran per mantenir l’activitat ordinària tant com sigui possible. “Avui som conscients e les conseqüències d’aquell fet: retards en el diagnòstic de malalties importants, pacients crònics a qui no es podia atendre o que no venien a consulta per por a contagiar-se... No podem aturar l’activitat no-Covid”, resol Boixeda.
19 dels 22 llits d'UCI estan ocupats per pacients Covid
La situació a l’UCI és especialment preocupant, ja que 19 dels 22 llits disponibles estan ocupats per malalts Covid. Per sort l’Hospital va inaugurar l’1 d’octubre passat l’ampliació de 8 llits destinats a pacients crítics, però sembla que fa curt. “De manera conjuntural podem convertir llits d’hospitalització en llits d’UCI, segons la demanda” explica Boixeda, malgrat que el problema no és tan d’infraestructura com de personal: “cada nou llit necessita personal d’infermeria i auxiliar, i per portar-lo a l’UCI cal treure’l d’altres llocs com els quiròfans; aquí és on podem afectar l’activitat quirúrgica programada”. D’aquesta situació se n’extreu un dels principals problemes que afronten ara mateix hospitals com el de Mataró: la manca de personal. Segons Boixeda, no és una qüestió de recursos econòmics, sinó de falta de professionals qualificats disponibles. No hi ha prou metges ni, especialment, infermeres.
La prioritat és mantenir l'activitat sanitària més enllà dels pacients Covid
En les darreres setmanes l’Hospital de Mataró ingressa diàriament de mitjana uns 10 pacients per Covid, tot i que el ritme d’altes també és similar. Aquesta estabilitat corre perill en els propers mesos, amb l’arribada de l’hivern. “Hem d’estar preparats, perquè venen mesos complicats, el coronavirus se sent còmode amb les temperatures fredes, tindrem els casos de grip amb patologies similars a la Covid, i els pacients amb patologies respiratòries cròniques s’acumularan a urgències”. El repte és poder fer front a aquesta realitat sense desatendre la resta de pacients. “No podem tancar la consulta ambulatòria estratègica com la de l’hospital de dia, o les consultes monogràfiques de pacients específics i greus, ni les especialitats amb tractaments ambulatoris intravenosos mensuals... tot això s’ha de mantenir com sigui”, resol Boixeda.
El risc és que a aquest panorama s’hi sumin rebrots puntuals com el de finals d’octubre que van posar l’Hospital al llindar del col·lapse, coincidint amb els dies que Mataró era una de les quatre ciutats amb la taxa de risc més elevada de Catalunya. Per què es va donar aquesta situació? El cap de medicina interna de l’Hospital assenyala com un dels factors l’augment exponencial de casos viscut als barris de Rocafonda i Cerdanyola. “Hi ha un gruix de població en aquestes zones que, per motius econòmics o culturals, té més dificultats per complir amb l’aïllament domiciliari”, destaca.
L'hivern, amb la grip i l'arribada del fred, complicarà molt la situació
Boixeda apunta que les accions dutes a terme per l’Ajuntament en aquests barris, especialment amb la tasca dels mediadors interculturals, han estabilitzat la situació. I al conjunt de la ciutat, s’han notat les restriccions implementades per l’Ajuntament i la Generalitat en els darrers dies, fins al punt que la taxa de rebrot ha baixat més de 1.000 punts. Per aquest motiu des de l’Hospital de Mataró, al contrari que fa una setmana, ja no creuen que calgui implementar el confinament domiciliari a la ciutat. Alerten, però, que cal anar molt amb compte i mantenir les restriccions, amb un horitzó a curt termini que no es presenta gens fàcil per l’arribada de l’hivern.
Comentaris (2)