Paloma Fernández, psiquiatra de l’Hospital de Mataró, i l’il·lustrador de la revista "El Jueves", Julio A. Serrano, han creat, de forma altruista, una guia visual en format còmic per facilitar als pacients de Covid com abordar l’ansietat i les emocions en aquest període de pandèmia. El Consorci Sanitari del Maresme s’ha fet càrrec de l’edició d’aquest còmic.
No Panicovid es presenta com “La guia essencial per a vèncer el pànic al coronavirus". El còmic explica funciona el cervell davant situacions d’alarma i per què aquesta reacció pot derivar en ansietat i dificultats per a regular les emocions. Expliquen des del CSDM que l’objectiu del còmic és “ajudar pacients, familiars i amics a bregar amb la por que suscita el coronavirus i, molt especialment, el desequilibri emocional associat al pas per les unitats de crítics i a l’aïllament de l’ingrés hospitalari característic de la Covid”. De moment s’ha publicat el primer dels tres còmics que compondran la sèrie. Dins el Consorci, el primer còmic ja s’ha començat a distribuir entre els pacients ingressats una vegada han sortit de l’UCI.
La història s’articula en tres capítols (un dedicat a l’UCI, un altre a l’hospitalització, i un altre al paper de les famílies durant el confinament) en els quals el narrador es fica literalment dins del teu cap, del cervell, on coexisteixen quatre personatges: Frontal, Hipocamp, Amígdala i Cíngulo, que "és un absolut neuròtic": quan la interacció entre ells no és harmònica, poden produir-se desequilibris en l’estat emocional. “Ser conscient d’això és el primer pas per a fer front al pànic i a l’ansietat i prevenir, així, la prolongació del malestar emocional i l’angoixa”, assegura el Consorci.
Accés universal i gratuït.
La intenció dels autors i professionals i del propi Consorci és que el còmic arribi al màxim de persones possible, i pugui servir d’ajuda a tots aquells que el necessitin. Per aquest motiu, el document és d’accés i reproducció totalment lliure. Per accedir a 'No Panicovid' pots clicar aquí.
El contingut amb to humorístic del còmic està avalat per la Societat Espanyola de Psiquiatria, la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, i la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica. Es tracta d’un reconeixement d’aquest còmic com a document d’interès mèdic-sanitari.
Comentaris