El Consorci de Residus del Maresme, a través de la seva marca Maresme Circular, ha anunciat la implementació d'un sistema de desodorització a la seva nau de biometanització amb l'objectiu de reduir de manera immediata l'impacte odorífer a les immediacions de la planta. D'aquesta manera la pudor que emet la planta incineradora - i de recuperació, separació i tractament de residus- i que és percebible en diferents punts del polígon de les Hortes del Camí Ral de Mataró hauria de remetre o tendir a la baixa.
Des del 2021, l'empresa Odournet, SL, ha estat realitzant un servei de seguiment, control i vigilància de l'impacte odorífer de la planta, utilitzant les normes tècniques UNE 17325 i UNE 16841-1. Aquesta acció és una resposta a la detecció d'un impacte odorífer no desitjat al polígon industrial proper al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, causat pel tractament de 100.000 tones anuals de matèria orgànica.
Les notícies al teu Whatsapp
- Els titulars destacats de cada dia, directes al teu mòbil. Fes clic a aquí, envia la paraula Alta i guarda't el número a l'Agenda.
- També pots trobar Capgròs a Telegram i subscriure’t als newsletters diaris de Capgros.com.
S'estan implementant millores en els tancaments, els sistemes de ventilació i la introducció d'un sistema de desodorització
Carles Salesa, director de Maresme Circular, ha afirmat que, per minimitzar l'impacte odorífer a curt termini, s'estan implementant millores en els tancaments, els sistemes de ventilació i la introducció d'un sistema de desodorització a la nau de biometanització del Centre. A més, les accions realitzades en el marc del pla d'acció durant el 2022 ja van mostrar una reducció en l'impacte odorífer comparat amb el 2021, i es preveu que aquesta tendència es mantingui en l'estudi del 2023.
A llarg termini, Maresme Circular està treballant en un projecte de renovació integral de les instal·lacions del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme. Aquest projecte, únic a l'Estat espanyol, té com a objectiu la descarbonització del Centre mitjançant la implementació de tecnologies de captura, purificació i liqüefacció de les emissions de CO2, amb la transformació dels sistemes de biometanització per via humida i bioestabilització del tractament dels residus orgànics per eliminar definitivament l'impacte odorífer.
Massa orgànica no separada
Paral·lelament, Maresme Circular està posant èmfasi en la sensibilització i prevenció en la generació de residus orgànics. El 45% dels residus que arriben al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme corresponen a matèria orgànica que hauria d'haver estat llençada al contenidor marró. Com a part del Pla de Prevenció de Residus del Maresme, es duen a terme accions de conscienciació i prevenció del malbaratament alimentari, amb tallers de cuina de reaprofitament, la creació d'un circuit de reaprofitament alimentari, concursos de receptes i formació en bones pràctiques dirigides a la restauració i menjadors escolars.
Amb aquestes iniciatives, Maresme Circular reafirma el seu compromís amb la millora continua de la gestió dels residus, buscant solucions immediates i a llarg termini per minimitzar l'impacte ambiental a la comarca.
Comentaris (2)