Ciutats com Mataró són espais ideals perquè els infants i adolescents creixin, es desenvolupin, aprenguin i descobreixin el món? Què s’ha aconseguit i què resta pendent de cara a ser un municipi que doni resposta a les necessitats reals d’aquest col·lectiu? Malgrat que s’ha recorregut molt de camí en aquest sentit, encara queden molts reptes pendents a assolir, i és per això que Mataró s’ha marcat un full de ruta per esdevenir una ciutat cuidadora i amiga de la infància.
Aprofitant que el dia 20 de novembre era el Dia Internacional dels Drets dels Infants, l’Ajuntament va presentar el Pla Local d’Infància i Adolescència (PLIA) 2024-2030, un document amb totes les iniciatives i estratègies que es volen dur a terme per respectar i fomentar els drets d’infants i joves de la capital del Maresme. El mateix dia es va constituir el Consell d’Infants, que enguany celebra una dècada de vida com una de les puntes de llança de les polítiques municipals vinculades a la infantesa.
Un nou pla municipal per a infants i adolescents
El PLIA es va presentar el dia 20 al matí a l’Espai Mataró Cuida-CareCityLab., el nou espai de recerca, innovació i atenció integral en l’àmbit de les cures sociosanitàries. Aquest pla ha estat elaborat amb la implicació de moltes persones: famílies, institucions, i també, nenes, nens i adolescents que han dit la seva a través de diferents activitats, enquestes, tallers i reunions. S’ha comptat amb el suport la Diputació de Barcelona i ha estat un treball en equip que s’ha fet pensant sempre en allò que és millor per als més de 26.000 nens i nenes de la ciutat.
L’objectiu del PLIA és planificar, coordinar, impulsar i promoure les polítiques locals dirigides a la infància i l’adolescència, fer efectius els drets i garantir el seu benestar i el de les seves famílies. Tots els serveis municipals i agents de la ciutat comptaran a partir d’ara amb aquest document com a guia per treballar plegats de cara a assolir que Mataró esdevingui un municipi que tingui cura i doni resposta a les necessitats dels seus infants i adolescents.
Principals objectius
- Planificar, coordinar, impulsar i promoure les polítiques locals dirigides a la infància i l’adolescència
- Fer efectius els drets d’infants i adolescents
- Garantir el benestar d’infants i adolescents i de les seves famílies
- Fer de guia per tots els serveis municipals i agents del territori per fer de Mataró una ciutat cuidadora i amiga de la infància.
Els cinc eixos del pla
- Dret a ser valorat, respectada i tractada justament
- Dret a ser escoltat i escoltada
- Dret a serveis essencials
- Dret a viure en indrets segurs i nets
- Dret a ser infant i adolescent
10 projecte clau
- Mataró, ciutat cuidadora de la infància. Fer de L’Espai Mataró Cuida-CareCityLab serà el punt de referència per oferir suport integral a infants i adolescents amb diversitat funcional, i promoure una ciutat més inclusiva i atenta a les necessitats de la infància.
- Benestar emocional d’infants i adolescents. Procurar més suport emocional a infants i adolescents que pateixen perquè viuen situacions difícils, tenen por i no poden superar-ho.
- Mataró contra la pobresa infantil. Treball conjunt amb administracions i entitats amb accions efectives contra la pobresa, perquè cap infant quedi enrere.
- Patis i espais refugi. Adequació de parcs, equipaments i altres espais urbans com a refugis climàtics per a infants. Transformació de patis escolars en entorns verds i més agradables
- Mataró, entorn segur. Difusió de protocols per prevenir i actuar en casos de violència infantil, amb formacions específiques per a monitors i responsables d’entitats
- Guia Mataró per infants i adolescents. Creació d’un document que reculli els recursos i serveis disponibles per a infants i adolescents, tant per a professionals com per a famílies
- Mataró juga en família. Planificar activitats inclusives per a famílies aprofitant espais públics, patis oberts i equipaments als diferents barris
- Mataró m’escolta. Potenciar canals de comunicació amb infants i adolescents, i creació de noves vies de participació no presencials. Prioritzar les seves necessitats en els pressupostos participatius.
- Carrer amic. Impuls de l’ús dels Camins Escolars amb més senyalització i activitats que els facin atractius i segurs. Garantir l’accessibilitat i el bon estat de carrers, places i parcs.
- Mataró oberta al mar. Renaturalització del front marítim, ampliació de les activitats esportives i lúdiques al passeig i la platja, i més connexió de la ciutat amb el mar.
Comentaris