L'Hospital de Mataró, en lluita pel coronavirus. Foto  R.Gallofré 4
L'Hospital de Mataró, en lluita pel coronavirus. Foto R.Gallofré 4

Investiguen a Mataró la relació entre la Covid-19 i disfàgia

L’Hospital i Nutricia investiguen sobre una mostra de 200 pacients i busquen que l’OMS acabi considerant la disfàgia com a símptoma

L’Hospital de Mataró i l’empresa alimentària Nutricia engeguen un ambiciós projecte d’investigació que vol coneixer la relació entre la Covid-19 i la disfàgia. Uns 200 pacients ingressats pel virus seran analitzats per veure si la disfàfia preval en aquests pacients i si els que ho tenen presenten un pitjor pronòstic. El 75 per cent dels pacients de la Covid-19 hospitalitzats presenten riscos nutricionals i la meitat pateixen disfàgia orofaríngea. Davant aquest fet la comunitat científica està realitzant aportacions per tal que l’Organització Mundial de la Salut valori aquesta patologia com a símptoma associat a la Covid-19. El centre mataroní és una referència en atenció i estudi de la disfàgia. 

L'estudi serà liderat per un dels principals especialistes en deglució a nivell internacional, el Dr. Pere Clavé, director de Recerca de l'Hospital de Mataró i president Fundador de la Societat Europea de Trastorns de Deglució.Comptarà amb una mostra de més de 200 pacients post Covid-19 i pretén avaluar si els pacients amb disfàgia i risc nutricional tenen pitjor pronòstic (reingressos hospitalaris, visites a urgències, infeccions respiratòries, …) que aquells sense aquestes condicions.

La disfàgia orofaringea (DO) és un trastorn reconegut per l'OMS que es caracteritza per comportar dificultats per a traslladar de manera segura i eficaç la bitlla alimentosa des de la boca fins a l'esòfag[i]. Les complicacions de la disfàgia en aquests pacients també seran objectiu d'estudi. És conegut que la malnutrició, la pèrdua important de massa muscular i pes, la sarcopenia, la deshidratació i les sobreinfeccions respiratòries bacterianes són complicacions específiques de la disfàgia. 

El doctor Pere Clavé lidera la investigació

La relació existeix, cal determinar en quina mesura

Els especialistes que han tractat a pacients de Covid-19 en els últims mesos han destacat l'elevada presència de desnutrició i disfàgia en molts d'ells. En una primera anàlisi realitzada en el moment de l'ingrés hospitalari de 240 pacients COVID-19, els especialistes han vist que el 75% dels pacients presentaven risc nutricional i el 55% disfàgia orofaríngea. A més, un 27% ja complien criteris clínics de desnutrició, i molts d'ells presentaven una gran astènia, anorèxia i pèrdua de pes en les setmanes anteriors a l'ingrés.

“Hem pogut observar que aquests pacients són de mitjana 10 anys més joves que els que tenim habitualment ingressats als nostres hospitals per altres causes (ictus, pneumònies bacterianes, cardiopaties, etc.), la qual cosa ens ha impressionat, donada la prevalença i severitat de les troballes. Aquesta evidència clínica ens ha permès ser conscients del terrible impacte de la disfàgia i les seves complicacions deshidratació, malnutrició i infecció respiratòria en ells. Per això, la necessitat de millorar el maneig clínic de tots aquests tipus de pacients ens sembla urgent”, comenta el Doctor Clavé.

Que es reconegui com a símptoma

Recentment, l'anòsmia (pèrdua de l'olfacte) i la disgeusia (pèrdua del gust) han estat reconegudes per l'OMS com a símptomes associats a la Covid-19. Aquests símptomes tenen el seu origen en què el virus colonitza el tracte aerodigestiu superior i viatja a través dels nervis sensorials cap al cervell. Els facultatius, inclòs el Dr. Clavé, consideren que la disfàgia s'associa a una disfunció sensorial i neurològica similar. Per això, des de la comunitat científica s'estan realitzant aportacions d'evidència perquè l'Organització Mundial de la Salut (OMS) valori la disfàgia com un possible símptoma associat al COVID-19.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive