Lucia Avilés, a l'esquerra, rebent un reconeixement per la seva lluita contra la violència masclista
Lucia Avilés, a l'esquerra, rebent un reconeixement per la seva lluita contra la violència masclista

Lucía Avilés, la jutgessa feminista de Mataró que anirà al Consell General del Poder Judicial

Avilés, reconeguda experta en violència de gènere i jutgessa del Jutjat Penal número 2 de Mataró, és un dels noms proposats en l'acord de renovació del CGPJ anunciat pel Govern i el PP

La magistrada del Jutjat de Mataró Lucía Avilés formarà part del nou Consell General del Poder Judicial. Es tracta d'un dels noms acordats pel Govern del PSOE i del PP en l'anhelat pacte per renovar l'organisme judicial, que es va anunciar ahir dimarts, dia 25, després d'anys d'espera.

Avilés, jutgessa des de l'any 2009, estava destinada fins ara al Jutjat Penal número 2 de la capital del Maresme. Destaca com a experta en l'àmbit de la violència de gènere. Avilés va rebre el premi Meninas 2022 de la Delegació del Govern per la seva especialització en perspectiva de gènere i la seva iniciativa legislativa judicial perquè la violència econòmica sigui considerada també una forma de violència masclista. Aquell any, en una entrevista, va afirmar que "avui no es pot ser jutgessa sense ser feminista", a més de denunciar els biaixos de gènere i prejudicis que segueixen presents en el món judicial. Sobre el cas del petó de Luís Rubiales a Jenni Hermoso, va afirmar que "un petó no consentit és un delicte, i d'agressió sexual". 

En el seu currículum hi figura una àmplia trajectòria en matèria formativa i legislativa en els àmbits de la violència de gènere, violència sexual i judicis, en organismes com el Parlament Europeu, el Ministeri d'Igualtat, forces i cossos de seguretat o universitats. Com a exemple, l'any 2017 va participar a Brussel·les com a experta a la taula de treball de la Comissió Europea per a la Implementació de l'Ordre de Protecció. És coautora del llibre Justícia en clau feminista: reflexions entorn a la inserció de la perspectiva de gènere en l'àmbit judicial (2021) i del llibre Anàlisi de la justícia des de la perspectiva de gènere (2018)

Acord de renovació

El PSOE i el PP han tancat un acord per renovar el Consell General del Poder Judicial, reformar la llei sobre el poder judicial i el ministeri fiscal, així com per nomenar un nou magistrat del Tribunal Constitucional. El pacte posa fi a més de cinc anys de controvèrsia per l'elecció de la cúpula judicial a Espanya. 

La proposició de llei acordada preveu la reforma de la llei orgànica del poder judicial i la reforma de la llei que regula l'estatut orgànic del ministeri fiscal. Pel que respecta a la primera, s'inclou un règim d'incompatibilitats per als futurs vocals del CGPJ, de manera que no podran accedir a la cúpula judicial si en els cinc anys anteriors han ocupat càrrecs públics de caràcter polític. A més, hauran de comparèixer davant d'una comissió de nomenaments de la cambra legislativa que els hagi de validar. També es crearà una comissió de qualificació dins l'òrgan col·legiat per "garantir una valoració objectiva de les candidatures".

La proposició de llei estableix una majoria de tres cinquenes parts dels vocals del CGPJ per nomenar els presidents de les audiències provincials i del magistrat del Tribunal Suprem competent del CNI. Pel que fa a la fiscalia, la reforma prohibirà que un ministre o secretari d'estat pugui ser fiscal general de l'Estat, com va passar amb l'exministra socialista Dolores Delgado.

Comentaris (8)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive