La demanda de places d'ESO no pararà de créixer en els propers anys i la comunitat educativa de Mataró comença a impacientar-se perquè la Generalitat no mou fitxa. Davant d'això l'Ajuntament ha decidit fer la seva pròpia proposta per afrontar-ho: aposta per la creació de dos instituts-escola als barris de Cerdanyola i de Mataró de cara al proper curs, com a mesura més a curt termini per evitar que, com ja ha passat en el curs actual, s'instal·lin barracons als instituts. El govern municipal ho traslladarà aquesta mateixa setmana a la Generalitat, que és de qui depèn tot plegat. "No és competència de l'Ajuntament, però sí que és la nostra responsabilitat donar sortida a tot l'alumnat que començarà l'ESO en els propers anys", ha explicat el regidor d'Educació, Miquel Àngel Vadell.
En el període 2017-2022 a Mataró faran falta 6 noves línies d'ESO, quelcom que es compagina amb una davallada dràstica de la demanda de P3
En el període 2017-2022 a Mataró faran falta 6 noves línies d'ESO, quelcom que es compagina amb una davallada dràstica de la demanda de P3, fruit de la reducció de la natalitat: 10 línies menys en els propers cinc anys. Quelcom que les previsions demogràfiques ja alerten des de principis de la dècada actual. Com que la primera solució pensada per l'Ajuntament, la creació d'un institut de nova planta a la Ronda Rafael Estrany, no s'ha materialitzat mai, es busquen alternatives que requereixin menys recursos.
L'aposta de l'Ajuntament des de fa anys passa per la creació d'instituts-escola; és a dir, un projecte integral d'educació obligatòria, dels 3 als 16 anys, amb línies d'infantil, primària i secundària. I té els dos candidats perfectes: Tomàs Viñas a Cerdanyola i Àngela Bransuela a Rocafonda. Dos escoles en immobles grans que, davant la davallada demogràfica que estan experimentant especialment aquests dos barris, tenen cada cop més espai lliure. Els dos centres estan disposats, segons l'Ajuntament, a convertir-se en institut-escola. Això passaria perquè adaptessin els seus edificis al projecte 3-16 pel que fa a docents, equip directiu i projectes educatius. Tant un com l'altre passarien a tenir una línia d'educació infantil i dues línies d'ESO (això vol dir que Tomàs Vinyas, que ara en té dues d'infantil i primària, en perdria una el proper curs).
"No és competència de l'Ajuntament, però sí que és la nostra responsabilitat donar sortida a tot l'alumnat que començarà l'ESO", diu el regidor d'Educació
En cas de tirar endavant aquest sistema, els alumnes que entressin a P3 a aquestes dues escoles tindrien garantida l'escolarització en el mateix centre per a tota la formació primària i secundària obligatòria, fins als 16 anys. A més, tindrien altres escoles "adscrites", els estudiants de les quals tindrien prioritat respecte a la resta per accedir a aquestes noves línies d'ESO. Serien les escoles Peramàs i Josep Montserrat en el cas de Tomàs Viñas; i Rocafonda i Vistalegre en el cas de l'Àngela Bransuela. A Mataró, en tot cas, funciona el sistema de zona única, per la qual cosa les famílies són lliures de preinscriure els seus fills i filles a qualsevol escola i institut de la ciutat, sempre que hi hagi places disponibles. Al fet que la davallada demogràfica, que viu tota la ciutat, sigui especialment acusada a Cerdanyola i Rocafonda, s'hi suma que hi ha famílies d'aquests dos barris que prefereixen escolaritzar els seus fills fora dels mateixos. Aquestes dues tendències poden deixar tocades de mort les escoles de primària d'aquests dos sectors de la ciutat. En els darrers anys han patit importants davallades en les inscripcions, cosa que les ha portat a tenir les ràtios d'alumnes més baixes del panorama educatiu mataroní. La creació dels instituts-escola seria, per l'Ajuntament, un revulsiu, ja que consideren que guanyaria atractiu per a les famílies. Un dels moments més complicats d'afrontar és el salt de l'educació primària a la secundària, on en l'àmbit públic cal canviar de centre, cosa que no sol passar en el concertat que ja ofereix projectes 3-165. Aquests dos instituts-escola i els seus centres adscrits garantirien en canvi una continuïtat.
La Generalitat no es defineix
La fórmula dels instituts-escola s'està extenent arreu de Catalunya: ja n'hi ha més d'una vintena i en el curs actual se n'han obert a municipis com Sant Adrià del Besos, Ripoll o Torelló. El departament d'Ensenyament hi ha mostrat reticències; de fet Serveis Territorials, quan estava dirigit per Vicent Garcia, es va oposar a la seva creació a Mataró. Sembla que la directora actual, Carmina Pinya, n'és molt més favorable. Però quan només queda un mes per a les preinscripcions i les jornades de portes obertes a les escoles, la Generalitat segueix sense definir-se en matèria de planificació educativa a Mataró. L'Ajuntament tem que Ensenyament opti per solucions més barroeres per fer front a la demanda d'ESO, com ara la instal·lació de més barracons, fer desaparèixer escoles de primària per convertir-les en Instituts, o fer extensions d'instituts a centres de primària propers.
El proper dijous dia 19 l'alcalde, David Bote, i el regidor d'Educació es reuniran amb Lluís Baulenas, director general de centres públics de la Generalitat, per traslladar-li la proposta feta per l'Ajuntament. Un altre escull amb el que pot topar el consistori és que la Generalitat encara no ha aprovat els pressupostos d'enguany, fet al qual Ensenyament pot adduir per evitar prendre una decisió encara sobre la planificació educativa a la ciutat.
Comentaris