L'Ajuntament de Mataró vol corregir de cara a 2017 el que considera una anomalia: ser pràcticament l'únic consistori català que no grava la tinença de gual. El govern municipal preveu recuperar-ne la taxa en les properes Ordenances Municipals, de manera progressiva durant els propers 4 anys. Quan s'apliqui completament, el 2020, el propietari d'un gual d'entre 0 i 5 cotxes pagaria un promig de 32,10 euros per metre linial. Entre altres mesures, el Govern també preveu pujar l'IBI un 1,75%, aplicar la tarificació social a la taxa de la brossa segons el valor cadastral de cada immoble, i reduir la taxa de tinença de gossos, a més d'eliminar la de gats. Es tracta en tot cas d'un avantprojecte que s'haurà de portar a debat al Ple municipal i que necessitarà el suport de part de l'oposició.
"Aconseguir que la ciutat tingui una mobilitat més cívica i sostenible té un cost", ha dit el regidor de Serveis Centrals
"Aconseguir que la ciutat tingui una mobilitat més cívica i sostenible té un cost" ha explicat el regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, en una trobada amb periodistes, per justificar la recuperació de la taxa de guals. Un impost que el consistori va eliminar l'any 2000, i des de llavors els propietaris d'un gual a la via pública paga tan sols 12 euros anuals per manteniment (taxa que ara es pretén eliminar). En cas de recuperar-se, l'Ajuntament vol que el preu surti de la combinació dels metres lineals que ocupa a la via pública amb el nombre de places de l'aparcament associat.
La gran majoria dels existents a la ciutat, un 80,48%, són de 0 a 5 places. L'avantprojecte d'ordenances preveu diferents escenaris. Segons el que s'acabi aplicant, el propietari d'un gual d'un aparcament de dues places en una casa de cós pagaria entre 21,19 i 32.10 euros per metre linial. Per al gual d'un aparcament de 6 a 20 places, entre 32,10 i 64,20 per metre. en el cas màxim, de més de 200 places, entre 75 i 192 euros. Aquest seria el preu a pagar al 2020; de cara al 2017 es comencaria aplicant un 25% de la taxa final. "L'any que ve els mataronins pràcticament no ho haurien de notar", ha afirmat Jerez.
Nou increment de l'IBI
Els mataronins, si s'aprova aquest avantprojecte d'Ordenances, també hauran de pagar més IBI, el principal impost que gestionen els municipis. Un augment molt moderat, de l'1,75, però que se sumaria al registrat l'any passat, que va ser d'un promig del 3,5%. En el 2016 l'augment va venir obligat per les circumstàncies, després d'un canvi en els valors cadastrals dels immobles i per les exigències del Pla d'Ajust del Govern central al qual l'Ajuntament es va acollir. Per al 2017, s'augmentarà per pura voluntat política, com ha reconegut el regidor, tenint en compte que més del 50% dels ingressos corrents de l'Ajuntament venen de les Ordenances Fiscals.
El govern defensa que les bonificacions en les ordenances estaran encaminades a la reactivació econòmica
"Si volem fer més coses de les que hem de fer ara les hem de finançar. O estalviem d'un altre lloc, o demanem un crèdit o bé modifiquem un impost", ha dit Jerez. Amb la recuperació de la taxa de gual i l'augment de l'IBI, a més de l'augment de l'IAE d'un 3,75% per les empreses que facturin més d'un milió d'euros (repetint la jugada de l'any passat) l'Ajuntament espera augmentar els ingressos en prop de 800.000 euros l'any que ve. Augments que, segons el govern municipal, no es destinaran a "quadrar el pressupost" sinó a "accions concretes". Per exemple, els diners recaptars amb l'IAE seran per a mesures "de reactivació econòmica"; o els de la taxa del gual per al fons destinat a millorar l'accessibilitat dels carrers.
Reduccions i tarificacions socials
Però no tot seran pujades per al 2017, si s'aprova el projecte que té en ment el govern municipal. També es preveu una reducció de la taxa de tinença de gossos, de 30 a 20 euros, i eliminar la de gats i fures. L'objectiu en el primer cas és incentivar que més propietaris de gossos censin les seves mascotes, ja que segons dades del Col·legi de Veterinaris, un gran nombre de mataronins no ho fan. També es preveuen més bonificacions per als propietaris de vehicles elèctrics, i per contra es retirarà progressivament la bonificació als vehicles de més de 25 anys, que fins ara s'estalviaven l'impost de vehicles.
Una de les principals novetats és l'aplicació de tarificació social en una taxa, la de recollida d'escombraries. L'Ajuntament preveu mantenir el preu promig (109 euros) però amb tres trams segons el valor cadastral de l'immoble propietat del ciutadà: els que visquin en un pis més barat pagaran un 25% menys que fins ara, i els que ho facin en un de mes car, un 25% més. Aquesta mesura s'ha decidit en la Comissió de Tarificació Social, creada enguany després del debat d'Ordenances i de Pressupost de l'any passat.
Comentaris