Càritas de Mataró fa el seu 50è aniversari aquesta setmana. Antoni Vilà, el director de l’entitat, remarca que no es tracta pas d’una celebració sinó d’una commemoració, ‘ho podrem celebrar quan hi hagi més justícia social i el paper de Càritas sigui pràcticament innecessari’. Vilà ha estat al capdavant de l’entitat des del 2008, un període que ha coincidit amb la crisi econòmica i on la pobresa s’ha pronunciat entre moltes famílies.
Els reptes i les dificultats d’aquests anys no han defallit les forces de Vilà que encara segueix treballant perquè totes les fites de Càritas de Mataró segueixin en peu i es vagin desenvolupant i adaptant segons les necessitats de la població. A més de dirigir Càritas, és vicepresident del Foment Mataroní, tresorer d’Aules Sènior i participa setmanalment a un programa de la ràdio local de Mataró. Ell mateix assegura que dirigir Càritas és una tasca difícil i que sol no es pot fer “L’equip directiu marquem les pautes però la posada en pràctica de tot això seria impossible sense totes les persones que hi col·laboren activament”. Es tracta d’un projecte molt gran que ja no només s’ocupa de l’alimentació sinó que compta amb diferents vessants com les classes de català o castellà, l’orientació familiar o les activitats per evitar l’exclusió social en nens i adolescents.
Director de Càritas de Mataró, vicepresident de Foment Mataroní, tresorer d’Aules Sènior i col·laborador de ràdio.
Fa gairebé deu anys que és director de Càritas, de què se sent més satisfet?
Del que em sento més satisfet és d’haver pogut inaugurar el Centre de suport alimentari l’Entorn. És un projecte conjunt de l’Ajuntament, Creu Roja i Càritas que es va posar en funcionament l’any 2016. Es tracta d’un espai on es reparteixen aliments a la gent necessitada. Per mi és molt important la dignificació d’aquesta acció i crec que ho estem aconseguint. Pel tipus de gent necessitada, per la seva cultura i per la seva procedència molt variada, es va fer complicat donar la mateixa bossa de menjar per a tothom. Primer s’estudia les necessitats de la família, quants són i els seus ingressos i se’ls dóna uns punts a gastar per cada mes. Amb aquests punts poden venir al Centre i gastar-los en allò que necessiten, com si fos un supermercat.
Com ha de ser el futur de Càritas?
Crec que mentre no puguem solucionar les mancances que tenen moltes famílies, hem d’estar al costat de tothom. Penso que hem de seguir ajudant i continuar fent la crida a la solidaritat de la gent i de les entitats. De moment, el dia 1 de juny tenim pensat fer un sopar solidari per recaptar fons i esperem que la gent hi col·labori perquè és molt necessari.
Durant aquests darrers anys on vostè ha estat al càrrec, ha notat alguns canvis a Càritas?
Sí, en aquests últims deu anys hem evolucionat molt. Hem potenciat especialment l’acollida perquè crec que és la base principal per poder ajudar. A vegades ve algú demanant ajuda per poder pagar les factures o el lloguer d’aquell mes però analitzant la seva situació es poden trobar solucions per sortir d’aquesta situació de pobresa que són molt més efectives que no només pagant un rebut. Durant aquesta crisi els infants i els joves han resultat molt danyats. Una situació de pobresa familiar provoca inestabilitat i això els afecta molt. Per això ens estem enfocant molt en la prevenció i l’acollida per evitar l’exclusió social i que tinguin un bon futur.
Comentaris