-
-

La transformació de la Ronda Barceló i el Front Marítim

Es vol crear un passeig paral·lel a l'N-II, transformar la carretera en una via urbana i reduir les instal·lacions ferroviàries

L'Ajuntament té previst donar una nova forma a la Ronda Barceló, abandonada en els darrers anys, com a punt per començar a arranjar el front marítim que va des de l'Estació fins al TecnoCampus. Una operació que requerirà temps i inversió, pública i privada. Aquests són els punts claus, tal i com detalla la regidora d'Urbanisme, Núria Calpe. 

Les façanes dels edificis

detall front marítim edificis

La primera de les capes a adaptar és la de les façanes que donen al mar. "Fa temps que treballem en aquests espais per tirar enrere les façanes el màxim possible, com hem fet a la zona de l'estació, i per crear zones verdes que donin una continuïtat en el traçat paral·lel a la carretera", explica. És una de les voluntats del govern: crear un passeig paral·lel a l'N-II que sigui perfectament transitable pels ciutadans i que acompanyi a nivell visual a través de grans espais i zones verdes.

L’Ajuntament intenta tirar el màxim enrere possible les façanes de primera línia per crear espais amigables per als vianants

En certs punts, com el tram entre l'estació de Rodalies i el TeconCampus encara queda molt per fer. Ara farà un parell de setmanes es va reobrir l’accés de vehicles al Passeig Marítim des de l’avinguda Ernest Lluch, davant del parc universitari. Però l’usuari a peu encara troba dificultats per accedir-hi degut al mal estat dels carrers de l’entorn. El primer pas ja s’ha fet: obrir a vianants el carrer Narcís Munturiol, que connecta per una banda amb l’avinguda Maresme i per l’altra amb Juan de la Cierva. En tot cas, encara queda transformar la zona, d’antics usos industrials i un paviment molt desgastat pel pas del temps, en noves finques d’ús residencial i terciari.

La carretera Nacional II

detall NII

La regidora de mobilitat, Núria Calpe, recalca que lluiten per aconseguir el traspàs, i per tant gestió, del tram de la carretera Nacional II que passa per la ciutat. "Si passa a ser via urbana, podrem senyalitzar, plantar arbres i prendre mesures com col·locar-hi més semàfors o passos de vianants", relata. La idea és que els vehicles que vulguin seguir per carretera creuant Mataró vagin per les rondes i permetre tenir més punts per creuar la via cap al front marítim.

Es vol convertir la carretera en carrer: permetria crear més semàfors, passos de vianants i alentir-ne així el tràfic

Tot i que sembla un projecte difícil, ja s’han seguit les fases pertinents per aconseguir-ho. Mataró va demanar el traspàs del tram de la carretera que va des de la Ronda Barceló fins a la torre d’Ara amb la intenció d’urbanitzar-ho i fer més amigable el pas cap al parc universitari i empresarial a peu. “La Generalitat, però`, vol traspassar tot el tram fins a Sant Simó”, explica la regidora Això significa, per una banda, tenir el control absolut de tota la carretera que permet l’accés al Front Marítim. El problema, però, és que a nivell econòmic seria inviable ja que aquestes cessions es fan amb una partida pressupostària de part de qui cedeix la carreter i no és el cas de la Generalitat. La proposta se segueix estudiant, ja que més enllà del cost econòmic, permetria gestionar com a carrer tot el tram de N-II que passa per la costa mataronina i per tant, fer-la més accessible.

Les instal·lacions ferroviàries

detall tren

Actualment no es fan servir totes les vies que hi ha a l'estació de Renfe, i moltes hi són per col·locar-hi trens en reparació. "Quan es va fer el pla general de la zona es va reservar un espai  prop de la Procter&Gamble on poder traslladar aquests trens i tasques de manteniment; l'objectiu és que Renfe entengui que han de desaparèixer algunes vies per permetre una millor integració general. Si quan fem el pas soterrat a ronda Barceló només s'han de travessar dues vies enlloc de set, sempre serà millor per a tothom". La regidora va explicar que calia convèncer a Adif sobre els avantatges d’aquest canvi per a la ciutat, quelcom que no sembla senzill. Aquesta obra permetria reduir bona part dels 300 metres de túnel soterrat que de moment estan descartats pels perills que suposa tenir un espai tan gran sota terra.

Actualment hi ha moltes vies que no es fan servir, eliminar-les permetria reduir barreres entre el Front marítim i la ciutat

Amb aquests tres passos, que no són pas factibles a curt termini, Mataró hauria de tenir una connexió amb el Front Marítim molt més amigable i accessible. Primer, pel fet de comptar amb zones verdes de pas; després, per tenir una circulació de vehicles més lenta i passos de vianants més freqüents per superar la carretera. I per últim, perquè l'estació seria més reduïda i per tant, no hi hauria tantes barreres a superar.

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive