Carril bici a la Ronda O'Donnell, dins del projecte de l'Anella Ciclista. Foto: R.Gallofré
Carril bici a la Ronda O'Donnell, dins del projecte de l'Anella Ciclista. Foto: R.Gallofré

"L'anella ciclista salva vides"

El govern municipal de Mataró defensa el controvertit projecte com a via per assolir una mobilitat sostenible que redueixi la contaminació

La implementació de l'anella ciclista a Mataró segueix generant una gran controvèrsia però el govern municipal es manté ferm en la seva aplicació. El motiu que exposa per defensar el projecte va més enllà de qüestions estríctament vinculades a la mobilitat. Els nous carrils bici, segons el consistori, "salven vides". "Sona a eslogan, però és la veritat, actuacions com la implementació de l'anella ciclista salven vides perquè ajuden a reduir la contaminació", afirma el regidor de Mobilitat, Juan Carlos Jerez. Hi ha mataronins, però, que critiquen que el projecte genera embussos de trànsit que són tant o més contaminants, i que no hi ha hagut en paral·lel una millora del transport públic a la ciutat. 

En aquestes darreres setmanes Jerez s'ha hagut de fer un fart de donar explicacions al voltant del projecte. Malgrat que les xarxes socials bullen, malgrat que l'oposició es mostra molt crítica i que l'Ajuntament ha de fer reunions constants amb veïns i comerciants, Jerez no dona el braç a tòrcer. 

"L'anella ciclista s'ha de fer, és la nostra obligació" assegura Jerez

"L'anella ciclista s'ha de fer, indubtablement, és la nostra obligació", constata el regidor. Mataró necessita reduir els seus nivells de contaminació urbana, que cada any provoquen la mort prematura de 32 persones que serien evitables si es reduïssin elements com les emissions dels vehicles a motor. L'anella està finançada amb fons europeus, però aquests no estableixen pas que s'hagin de fer carrils bici, sinó que es duguin a terme projectes que combatin la contaminació i afavoreixin models de vida urbans més sostenibles. És el consistori el que ha escollit aquesta opció, de cara a donar prioritat a vianants, ciclistes i conductors de patinets en detriment dels turismes, motos i furgonetes. 

El regidor de Mobilitat, Juan Carlos Jerez

El regidor de Mobilitat, Juan Carlos Jerez

Sense millora al transport públic

L'aplicació de l'anella ciclista, però, no ha vingut acompanyada, almenys encara, d'una millora del transport públic urbà de la ciutat, quelcom clau per potenciar la mobilitat sostenible que tant reclama l'Ajuntament. No hi ha hagut cap ampliació de les rutes ni de les freqüències horàries del Mataró Bus, quelcom que l'Ajuntament tenia previst fer enguany però que ha postergat a causa, asseguren, de la Covid (descens d'ingressos per la baixada d'usuaris). De cara al 2022 s'ha planejat estendre la línia 3 fins al TecnoCampus i el Rengle, zona avui desasistida per la xarxa. 

L'anella ciclista i els embussos

Molts mataronins han posat el crit al cel pels embussos que s'estan generant a les vies on s'han aplicat carrils bici; aquestes congestions de trànsit també generen contaminació. L'Ajuntament admet que es produeixen aquests embussos però assegura que són fets puntuals, i que amb el pas de les setmanes els conductors adoptaran noves rutines. El consistori defensa que la situació que es viu en els darrers dies a la ronda O'Donnell o al Carrer Biada, on les cues són llarguíssimes a les hores punta, també es van viure a punts com la Ronda Cervantes o la plaça d'Espanya en circumstàncies similars, i que avui ja s'han solucionat. 

Comentaris (18)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive