És la gran novetat i vol ser l’acte bandera de la versió adaptada de la Festa Major de Mataró d’aquest any, programada amb el condicionant de la Covid-19. Es diu ‘Únic. Balls, sons i emocions’ i els seus impulsors diuen que es tracta d’un acte excepcional per unes Santes excepcionals. Llibert Fortuny, músic del Berguedà amb trajectòria i reconeixement internacionals, s’ha posat al capdavant de la creació d’un acte en el que hi participaran les comparses institucionals i la banda, l'Agrupació Musical del Maresme.
El resultat, del 24 al 29 de juliol, en 12 passis a la Plaça de l’Ajuntament a un mínim d’aforament de 700 persones (que podria augmentar en la línia del que es dicti de restriccions) per passi. Ja se’n poden fer les reserves, com amb la resta d’actes.
Representar Les Santes de nou
“Aquest acte va començar amb la pissara en blanc i ha estat un procés lent però bonic. Hem escoltat totes les colles, he intentat empapar-me de Mataró i de la festa i he fet un treball profund i seriós, respectant totes les sensibilitats i arribant a un bé comú”, defineix el propi Llibert Fortuny. Aquest músic i creador, innovador des de la música més tradicional al jazz és “el geni” (és com el va presentar el regidor de Cultura) que dirigeix aquest espectacle en el qual apareixeran les comparses institucionals, els seus músics i les bandes, Un espectacle de llum, vídeo, sons i colors que s’explica pel moment històric de no poder celebrar Les Santes amb el format habitual.
“Un acte com aquest és una oportunitat fonamental en un moment culturalment molt trist. Preferim no dir res, que la gent vingui verge a veure l’acte”, diu Fortuny que només avança que “hi haurà presentació de cada figura i es representa el que són Les Santes en un entorn diferent, amb protagonisme del so i la llum”. El creador deixa clar que “han estat les colles les que han triat el seu camí dins l’espectacle, jo no soc el protagonista: la meva feina ha estat muntar l’all-i-oli i que no se’m tallés”. El director de l’acte va asseverar que l’aposta ha de mostrar “que la festa és la que és per sobre de tots i de tothom”.
En la mateixa presentació, representants de les colles institucionals i dels seus músics han posat en valor l’excepcionalitat d’aquest acte: “Creiem que hem pogut fer un acte que manté l’essència de cada colla i això que la sensacó el primer dia (fa mesos) va ser difícil: la situació de la pandèmia era desastrosa i fer un acte de nou era a la vegada il·lusionant i complicat. Sabem el que són Les Santes de sempre però aquí començàvem de nou”, van dir les Diablesses. “Musicalment es podrà veure l’essència de les figures des d’una perspectiva innovadora”, van definir els músics de l’Àliga.
Compromís amb recuperar el format normal
Xesco Gomar, regidor de Cultura, va voler agrair en la presentació de l’acte estrella de Les Santes 2021 “la feina de tothom que hi ha participat, per treure el millor i aglutinar-se en un moment complicat, demostrant capacitat de crear”. Gomar va assegurar que el compromís del Govern és que l’euro que valdrá cada entrada d’aquest i la resta d’actes “vagi a cultura popular, sigui finalista” i va demanar “que tan de bo mai més hagués de demanar aquest esforç als ciutadans: la festa ha de ser radicalment gratuïta”. En aquest sentit, a més, Gomar va especificar que de cara a futures edicions Les Santes poden canviar però a partir de l’any que ve han de recuperar el format habitual i deixar enrere les d’un 2021 en el que “per desgràcia ens hem hagut de reinventar i fer-ho amb gent genial com en Llibert”.
Comentaris (1)