Lluita perquè el jaciment Ca la Madrona no es toqui, sigui visigòtic o romà
Notícies relacionades
Lluita perquè el jaciment Ca la Madrona no es toqui, sigui visigòtic o romà

Lluita per salvar Ca la Madrona, sigui visigòtic o romà

L’ADEPAC presenta una segona denúncia i s’acompanya d’estudiosos per defensar la protecció del jaciment mataroní independentment de l’època exacta en la que dati

El jaciment trobat a Mataró, al Polígon de Mata-Rocafonda, és d’una gran importància independentment de si és visigòtic o tardoromà i per tant s’ha de deixar in situ, protegir, catalogar i en tot cas modificiar el projecte de Parc de l’Economia Circular per fer compatible el futur equipament i la museïtzació i la interpretació del que ha sortit de sota terra. Aquesta és la tesi de l’Associació en Defensa del Patrimoni Cultural de Mataró i el Maresme i pensen defensar-la arreu.

10 dies després que fos Maresme Circular que prengués la iniciativa fent comparèixer l’arqueòleg que ha treballat el jaciment i descartant la hipòtesi que el que s’ha trobat sigui visigòtic, l’ADEPAC hi ha respost en roda de premsa on han confirmat que no s’estaran de braços plegats a l’hora de defensar tant la protecció de les restes com l’excavació de la resta de solar i la modificació del projecte de Parc de l’Economia Circular. “Les restes i l’edifici de l’economia circular són compatibles i en tot cas entre allò públic i allò privat sempre ha de prevaldre el públic”, assegura Agàpit Borràs, president de l’entitat.

Segona denúncia

L’ADEPAC, ja constituïda com a entitat, ha doblat el front judicial amb una segona denúncia que se suma a la penal contra la llicència d’obres del Parc. Ara ha denunciat administrativament a Maresme Circular per aturar el desmuntatge i trasllat de les restes de Ca la Madrona en cas que l’operació rebi l’autorització pendent de la Generalitat. L’ADEPAC, que recorda que la mateixa empresa arqueològica que ha treballat el jaciment ja s’ha presentat al contracte per desmuntar les restes, considera que el desmuntatge provocaria un segon Can Fàbregas. “Les resten han de romandre a l’indret on han estat trobades, descontextualitzar-les i malmetre-les és llençar pedres al fons d’un no res”, asseguren.

Roda de premsa de l'ADEPAC
Roda de premsa de l'ADEPAC


A les dues denúncies s’hi afegeix una intensa campanya de recerca de suports. Ja el primer manifest per a la protecció de Ca la Madrona va rebre més de 300 adhesions però és que a més ara l’ADEPAC treballa amb professionals de reconegut prestigi i espera que l’Institut d’Estudis Catalans prengui posició al respecte de la qüestió. Estan mobilitzant als acadèmics per evitar la destrucció del jaciment.

Visigòtiques o tardoromanes

La interpretació del jaciment feta per l’empresa arqueològica que ha treballat el solar i que descartava l’opció visigòtica no és un element important a ulls de l’ADEPAC que no correlacionen la cronologia exacta del jaciment amb la seva importància a l’hora d’interpretar la història local.  L'entitat destaca que, fins a l'actualitat, la fase tardoromana és tan desconeguda o fins i tot més que la visigòtica, reforçant la importància d'aquest jaciment. L'abandonament d'aquesta àrea, alineat amb el cas d'Iluro, subratlla la necessitat d'una recerca continuada en aquest jaciment, que es considera com a un dels pocs amb aquestes característiques a Catalunya.

L'ADEPAC insisteix en la màxima importància del jaciment per a la comprensió de la història de Mataró i Catalunya en general. Finalment, l'ADEPAC assenyala que la comprensió completa d'aquest jaciment no es podrà aconseguir fins que es dugui a terme una excavació més extensa en la resta del solar.

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive