La regió metropolitana de Barcelona acollirà el 2024 la biennal d'art Manifesta. Així ho ha anunciat l'entitat amb seu Amsterdam en un comunicat internacional fet públic aquest dijous. La candidatura de Barcelona compta amb el suport de deu municipis metropolitans, concretament, l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Mataró, Sant Cugat del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Prat de de Llobregat, Granollers i Santa Coloma de Gramenet, que seran també protagonistes de l’esdeveniment.
Manifesta és una plataforma europea per dinamitzar i l’intercanvi cultural i potenciar les arts visuals contemporànies i té un caràcter itinerant. El 2022 la ciutat de Prishtina acollirà la iniciativa.
Un "gran oportunitat" pel teixit creatiu metropolità
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat efusivament aquesta tarda la "bona notícia" que la designació representa per la ciutat i per la idea "d'aliança metropolitana", i ha reivindicat com s'ha treballat conjuntament els dos darrers mesos en la presentació de la candidatura. Colau ha destacat que el projecte s'ha aixecat "en temps rècord". El tinent d'alcalde de Cultura, Joan Subirats, ha abundat en aquesta idea i hi ha afegit que Barcelona i la seva àrea metropolitana tenen per davant 4 anys de treball "molt útil" durant els quals "tan important serà el procés com els tres mesos (finals d'exhibició)".
Subirats ha assumit que ara mateix són més les incògnites que les concrecions sobre com es gestionarà un projecte amb tants actors implicats (administracions, ciutats implicades, equipaments culturals, comunitat artístiques) i ha subratllat que aquest és un projecte "col·lectiu i no institucional", basat en la idea del treball "des de baix a dalt". El regidor ha remarcat que aquesta no és una Biennal "com les altres", que "desembarca a la ciutat" sinó espai per que la creació local s'expressi.
Oportunitat pels municipis metropolitans
L’alcalde de Mataró David Bote valora aquesta "triple oportunitat", d'una banda pel futur de l'Àrea Metropolitana, per la cultura i els artistes, i finalment també per ciutats com la seva, ha dit "per refermar el compromís amb la cultura, per donar a conèixer els nostres projectes d'art contemporani, amb patrimoni i idees molt elaborades i amb la implicació de molta gent".
El conjunt d'actors implicats es posaran a treballar després del Nadal en el disseny de la Biennal, que tindrà un pressupost global de 6 milions d'euros (des d'ara i fins el 2024) amb aportacions de tots ells. La part més important d'inversió es concretarà en els darrers dos anys del projecte, i particularment en el programa final de tres mesos.
La història del Manifesta
Manifesta va néixer a principis de 1990 en resposta als canvis polítics, econòmics i socials posteriors al final de la Guerra Freda i als passos posteriors cap a la integració europea. Es tracta d'una biennal europea d'art contemporani itinerant per donar resposta a la nova realitat social, cultural i política sorgida de la caiguda del mur de Berlín.
La plataforma busca mantenir la distància dels que sovint es consideren els centres dominants de la producció artística, en lloc de buscar terrenys frescos i fèrtils per a la cartografia d’una nova topografia cultural. Això inclou innovacions en pràctiques curatorials, mediació i educació. Cada biennal Manifesta investiga i reflexiona sobre els desenvolupaments emergents en l'art i la cultura contemporànies, situats en un context europeu. En fer-ho, cerquen el compromís del públic local, nacional i internacional amb nous aspectes i formes d’expressió artística per catalitzar el canvi social positiu a Europa.
Juntament amb la Biennal de Venècia i la Documenta de Kassel, Manifesta és un dels esdeveniments d’art més rellevants del continent. Des de la primera biennal l'any 1996 a Rotterdam, la mostra s’ha celebrat a Luxemburg (1998), Ljubljana (2000), Frankfurt (2002), Sant Sebastià (2004), Nicòsia (2006 - cancel·lada), Trentino-Tirol del Sud (2008), Múrcia en diàleg amb el nord d’Àfrica (2010), Limburg (2012), Sant Petersburg (2014), Zuric (2016) i Palerm (2018). L'edició actual té lloc a Marsella (2020). El 2022 la ciutat de Prishtina acollirà Manifesta.
Estudis, publicacions i seminaris a la ciutat escollida
Cada Manifesta comprèn una sèrie d'activitats que s'estenen durant un període de dos o més anys. Incorpora estudis, publicacions, reunions, discussions i seminaris que culminen amb el programa final de tres mesos (o el 2006, una 'escola d’art') a la ciutat o regió d’acollida. D’aquesta manera, Manifesta pretén crear una interfície entre els debats artístics i intel·lectuals internacionals vigents i les qualitats i idiosincràsia específiques d’un lloc determinat.
El desig d’explorar el territori psicològic i geogràfic d’Europa és inherent al caràcter nòmada de Manifesta. Per a cada edició presenta artistes, comissaris i joves professionals de fins a 40 països diferents, creant vincles amb els veïns d’Europa a Àsia, la Mediterrània oriental i el nord d’Àfrica, i se centra a incloure les perspectives dels grups i cultures minoritzats a la mateixa Europa. El procés té com a objectiu establir un diàleg més proper entre situacions culturals i artístiques específiques i els camps més amplis, internacionals, de l’art contemporani, la teoria i la política en una societat canviant.
Comentaris