Bote i Jerez, en una imatge d'arxiu. Mataró apuja l’IBI un 6% i la brossa un 17,5 pel 2021
Bote i Jerez, en una imatge d'arxiu. Mataró apuja l’IBI un 6% i la brossa un 17,5 pel 2021

Cugat Comas

Mataró apuja l’IBI un 6% i la brossa un 17,5 pel 2021

El govern de Mataró ha de retallar 4,85 milions en partides i serveis públics per quadrar uns pressupostos desajustats per les exigències de la Covid-19

Pujada d’impostos, racionalització de la despesa i deixar de prestar alguns serveis. Aquests són els tres ingredients amb els quals el govern bipartit de l’Ajuntament de Mataró ha de fer la recepta del pressupost 2021. L’impacte de la pandèmia és evident en despeses i en menys ingressos i l’executiu ja ha posat xifres a l’anunciada proposta d’ordenances fiscals: 4 euros més al mes pagarà cada domicili l’any que ve. 

Els números s’han de fer quadrar i a la calculadora del govern, en mans del regidor Juan Carlos Jerez, hi ha diversos operacions. La gestió de la Covid-19 a nivell municipal ha fet emanar obligacions econòmiques severes que han desequilibrat ingressos i despeses: per tancar 2020 amb el mínim dèficit i sobretot preparar-se per a un any que ve en què les previsions segueixen sent costerudes cal comptar amb 8,3 milions de desviació pel 2021 entre el que caldrà gastar de més i el que s’ingressarà de menys. Més de 8 milions que sortiran de l’augment de la pressió fiscal via l’IBI i la taxa de la brossa i d’un aprimament de serveis municipals que -atenció- ha de suposar una retallada de 4,85 milions si es vol complir. Són molts diners i de moment no se sap per on es retallarà més enllà de la proposta d'ajustar els sous del govern. Però les tisores estan afilades. 

La (última) pujada d’impostos del mandat

“Intentarem que aquesta sigui la última pujada d’impostos del mandat, aquesta és la idea amb la que treballem” diu l’Alcalde Bote que demana que amb l’augment de les ordenances es reparteixi l’esforç entre ciutadania i administració. Cal recordar que ja l'any passat va augmentar la pressió fiscal. La proposta que el govern durà a aprovació (garantida per la seva majoria absoluta) suposa un 6% d’augment de l’Impost de Béns Immobles i un augment de la taxa de la brossa del 17,5%, coincidint amb l’estrena del nou contracte d’aquest servei que precisament ara es treu a licitació i és el més important del grup Ajuntament: proper als  54,3​ milions d’euros.

“La pujada suposen 4 euros més al mes” han volgut resumir, ponderant mensualment la pujada, tant Bote com Jerez. Sergi Morales, regidor dels comuns, també era a la trobada en què s’ha donat a conèixer la proposta d’ordenances fiscals i ha defensat que “és una mesura poc popular però que serveix per garantir el nivell dels serveis públics d’una ciutat amb tanta història de governs progressistes”. 

Jerez, Bote i Morales en una imatge d'arxiu. Foto: R.Gallofré
jJerez, l'alcalde, David Bote, i el segon tinent d'alcalde, Sergi Morales en una foto d'arxiu. Foto: Romuald Gallofré / Ajuntament

48 euros més a l’any de mitjana

Fets els números, la pujada mitjana dels impostos municipals a Mataró serà de 48 euros més el 2021. El rebut mig de l’IBI pujarà dels actuals 480 a 508 “2 euros al mes” i la taxa de la brossa uns 20 euros més en el tram majoritari, és a dir “2 euros al mes” més. La resta de proposta d’ordenances fiscals no presenta gaires més novetats més enllà de la supressió de la bonificació de la brossa per ús de les deixalleries municipals. El govern considera que el reciclatge és una obligació per a tothom i deixarà d’aplicar els descomptes per ús que s’aplicaven des de fa anys i panys. 

Per amortir l'impacte sobre les economies familiar més febles, l'Ajuntament aprovarà un nou paquet de subvencions de 500.000 euros, el doble del que es destina actualment. S'hi podran acollir els col·lectius més vulnerables, inclosos els treballadors afectats per un ERTO. Les ajudes al pagament de l'IBI i la taxa de la brossa tindran un topall de 250 euros per família.

Una racionalització de 4,85 milions

El govern mataroní no cobreix ni la meitat del desajust econòmic amb la pujada d’impostos. Li falten 4,85 milions que han de ser el resultat d’un Pla de Racionalització que tenen molt clar què vol dir (gastar menys) però no volen dir on es plasmarà. “L’Ajuntament ha de revisar el seu catàleg de serveis, que consta de més de 40 anys sumant serveis que ofereix analitzar què pot i què no pot assumir. Ja vam dir que no hi hauria diners per a tot”, resumeix l’Alcalde David Bote, en referència a una entrevista amb Capgròs.

Aquests 4,85 milions han de provenir, doncs, de posar l’Ajuntament a dieta, aprimant despeses organitzatives i, se suposa, prenent decisions de tipus estratègic. Sergi Morales convida l’oposició a “una presa de decisions que implicarà també les properes legislatures” i Juan Carlos Jerez defensa l’observatori propi dels serveis públics que té l’Ajuntament com el mecanisme útil per detectar per on han de començar les tisorades. David Bote confia que “les polítiques de reconstrucció es demostrin vàlides i 2021 sigui l’últim any de la pandèmia” però és esquiu en concretar com concretar aquesta racionalització. Només ha donat una pista: la competencial. Hi ha serveis històrics que l’Ajuntament presta a la ciutat en àmbits que no li correspon que podrien tenir els dies comptats. La calculadora ha de sumar 4.850.000.

Arxivat a:

Comentaris (28)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive