El sector d'Iveco-Renfe és la darrera gran pastilla urbanística pendent de desenvolupar a Mataró. L'últim gran solar del front marítim que resta per urbanitzar, i després de molts anys amb el projecte aturat, de molts canvis de mans de la propietat dels mateixos, de diverses crisis que l'havien paralitzat, finalment hi han començat les obres.
S'ha començat enderrocant tres naus abandonades a la zona
L'Ajuntament de Mataró ha iniciat l'enderroc de les naus en desús existents als solars que formen part de la fase 1 del projecte, un total de tres immobles que estaven ocupats il·legalment (van ser desallotjats fa poques setmanes). Al seu lloc hi ha previstos un màxim de 729 habitatges, 235 de protecció oficial i aproximadament 494 de privats. La planificació i velocitat d'execució d'aquestes construccions dependrà, com sempre en aquests casos, dels promotors privats de la zona.
Mentrestant, però, l'Ajuntament avança feina a través de PUMSA. L'enderroc durarà uns dos mesos i posteriorment es farà el clavegueram del sector. També està previst enderrocar els habitatges d'ADIF a tocar de les vies, que estan afectats urbanísticament. Serà a mitjans de l'any vinent, un cop finalitzades aquestes tasques, que es començarà a urbanitzar el sector.
El projecte també ha d'incloure la reurbanització de la N-II
A banda dels edificis d'habitatges i dels nous carrers que s'obrin en aquest àmbit, el projecte també ha d'incloure la reurbanització de la N-II (Avinguda Maresme) entre la Porta Laietana i l'estació de Rodalies. La carretera és titularitat de l'Ajuntament després que fa dos anys li fos traspassada per la Generalitat, i l'objectiu és convertir-la en "un carrer més" de la ciutat; és a dir, que esdevingui una via urbana i pacificada, més "amable" que sigui part de l'entramat de carrers i no una barrera amb el front marítim com fins ara.
La carretera N-II exerceix actualment de barrera urbanística entre la ciutat consolidada i els nous sectors ja desenvolupats, com el Rengle i el TecnoCampus, o els que s'urbanitzaran ara, com és Iveco-Pegaso. L'objectiu és que esdevingui un carrer més permeable per facilitar l'accés als vianants i la connexió amb la resta de Mataró. El fet que l'autopista ja estigui lliure de peatge i, en principi, assumeixi bona part del trànsit que ara passa per la N-II ha d'ajudar en aquest sentit.
A banda, Mataró guanyarà un nou equipament ja que la Farinera, l'antiga nau industrial a la cantonada entre l'avinguda Maresme i la Ronda Barceló, passa a ser municipal. L'edifici industrial havia de ser la seu permanent de la col·lecció Bassat d'Art contemporani, però en realitat el pla d'usos de l'immoble encara no està decidit. Es tracta d'un conjunt industrial catalogat com a bé cultural d’interès local (BCIL) amb nivell de protecció A referit a la façana, volumetria i estructura amb arcs parabòlics de l’edifici.
El projecte té un parell de dècades però ha patit moltes aturades
El projecte urbanístic del sector Iveco-Pegaso data de fa un parell de dècades, però la crisi econòmica de l'any 2008 el va paralitzar completament, i s'ha anat quedant enrere mentre el seu "germà", el Rengle (més enllà del TecnoCampus) s'anava omplint de flamants torres d'habitatges. L'any 2018, després de més d'una dècada paralitzat, una empresa propietat del futbolista Andrés Iniesta va pagar 11,5 milions d’euros pels 30.600m2 al llavors propietari, Porta Laietana, una societat mixta formada per PUMSA i l’empresa Copcisa, creada ex-professo per desenvolupar el sector.
L'empresa d'Iniesta es va acabar venent els solars a un altre grup de promotors, que esperen poder començar a desenvolupar el sector a partir de l'any que ve, quan ja estiguin completades les obres prèvies.
Comentaris (20)