Can Marfà, seu del museu del gènere de punt de Mataró
Can Marfà, seu del museu del gènere de punt de Mataró

Mataró s’esborra de la xarxa de turisme industrial de Catalunya

El govern argumenta manca de resultats per Mataró dins del programa per estalviar-se 5.000 euros anuals

Mataró ha decidit de mutu propi deixar de forma part de la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya, la Xatic. La capital del gènere de punt, la ciutat on el 80% de les persones en treballaven, la localitat de Can Gasol i Can Marfà, de les xemeneies i les sirenes, la seu de la primera obra d’Antoni Gaudí precisament per a usos industrials deixa de formar part d’una xarxa de municipis i institucions per a promocionar el turisme associat al patrimoni industrial. Però com s’hi arriba, a aquesta decisió aprovada en Ple Municipal?

La baixa de la Xatic es va aprovar al Ple amb els vots en contra d’ERC i Junts. La ciutat formava part de la Xarxa de Turisme Industrial des de feia 5 anys i a parer de la regidora de Promoció de Ciutat Núria Moreno és precisament la valoració dels resultats d’aquesta singladura el que ha portat a demanar-ne la baixa. “Des de l’adhesió no s’han obtingut resultats i l’impacte en el turisme industrial ha estat molt baix”, va afirmar la regidora que alhora va anunciar que passava la pilota al Consorci de Promoció Turística del Maresme perquè sigui aquest el que en formi part i no l’Ajuntament de Mataró.

La quota anual de formar part de la Xatic, que promou la promoció del turisme industrial per atraure visitants i activitats econòmiques als municipis que en forma part, és de només 5.000 euros anuals.  Mataró, amb Can Marfà com a museu del gènere de punt, ara baixa del carro com a mínim momentàniament. Quelcom que enutja als promotors del museu i també els dos partits de l’oposició que s’hi van manifestar en contra. “La decisió és raonable i raonada”, va sentenciar Núria Moreno tancant la porta a una reconsideració del punt que havia demanat ERC.

Si bé Ciutadans va donar suport a deixar la Xarxa però Cristina Sancho va demanar de tornar-hi si s’escau, Junts i ERC van ser crítics amb la decisió del govern. “És un error discutir un import de 400 euros al mes en un Ajuntament com aquest, el missatge polític que enviem des d’una ciutat amb patrimoni industrial és nefat”, va dir Alfons Canela. Al seu torn, Pim Camprubí  va retreure que “si la xarxa no està activa és responsabilitat d’un govern ineficient que culpa els altres i centrifuga responsabilitats”.

Mataró, capital del gènere de punt
Mataró, capital del gènere de punt

 


Un museu que no s’enlaira


Deixar la Xatic pot ser interpretat com esborrar-se del mapa del turisme industrial català. És quelcom que contrasta amb el fet que Mataró mantingui un museu únic a Europa, un monogràfic dedicat al gènere de punt. Can Marfà farà 8 anys que es va inaugurar d’aquí a unes setmanes però en tot aquest temps es pot dir que no s’ha enlairat i que els canvis respecte l’obertura han estat mínims. La darrera xifra de visites, del 2021, és de 4.315 persones anuals.

El President de la Fundació Vilaseca (que va proveir el museu de la maquinària que exposa, provinent de la seva col·lecció antigament exposada) Pere Vilaseca ha estat crític a les xarxes amb la decisió d’abandonar la Xatic. Explica a Capgròs que “el museu està bé, està digne però em sembla que no hi ha ni consciència de com és d’únic ni promoció del valor que pot tenir, pel pes històric del gènere de punt, per ser únics i també pel fet de promocionar-nos. Podríem tenir un museu que fes única la ciutat però a la Xatic no s’ha estat proactiu, s’hi ha aportat poc i per tant també se n’ha tret poc”. 

Comentaris (12)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive