Recollida de residus a Mataró: augmenta la taxa de la brossa. Foto: R. Gallofré
Notícies relacionades
Recollida de residus a Mataró: augmenta la taxa de la brossa. Foto: R. Gallofré

Redacció

Mataró implementarà una nova zona de contenidors tancats el 2025

Aquest model fins ara inèdit a la ciutat s'implementarà als entorns de l'avinguda Maresme, on es combinarà amb la recollida selectiva mòbil. En un futur els contenidors tancats d'accés individualitzat es generalitzaran a bona part de la ciutat

Mataró continua amb la implementació de sistemes innovadors de recollida de residus i de cara al segon semestre de 2025, preveu establir al sector de Centre-Mar una nova zona de contenidors tancats, un sistema inèdit fins ara que es combinarà en aquest àmbit amb la recollida selectiva mòbil, ja provada amb èxit al casc antic. Aquesta iniciativa doble, que es durà a terme en l'àmbit circumscrit entre l’Avinguda del Maresme, el Camí Ral, i els barris de Sant Agustí i Sant Pere, forma part del pla de millora en la recollida selectiva de residus al municipi, i també de l'objectiu d'establir una taxa variable segons les bones o males pràctiques ciutadanes en generació i separació de la brossa. El projecte està inclòs en el pacte de govern amb Junts per Mataró

Segons el regidor d'Ecologia Urbana, Xesco Gomar, el projecte combina dos sistemes innovadors: la recollida selectiva mòbil, ja en funcionament a altres zones del municipi com ara el casc antic (on els contenidors de cada fracció varien segons la jornada, i es retiren de la via pública durant el dia) i el nou model de contenidors tancats, el qual encara no s'ha aplicat a cap altra zona de Mataró, a excepció d'un sistema similar a determinades comunitats de Vista Alegre. 

Com funcionen els contenidors tancats

El contenidor tancat s'assimilarà al model convencional de contenidors linials dividits per fraccions i que al contrari que la selectiva mòbil estan presents les 24 hores del dia al carrer. La principal diferència és que que el seu accés només serà possible amb un identificador que es lliurarà als veïns de la zona, i en el cas d'algunes fraccions, com la resta, només s'obrirà uns dies determinats de la setmana. Es pot entendre, per tant, com una combinació de models, ja que pren part de les característiques de la selectiva mòbil (fraccions per dies) i dels linials fixes (tenen més capacitat que els mòbils i no es treuen dels carrers). En tot cas, l'Ajuntament està treballant de forma participada amb un grup de veïns dels entorns d'Avinguda Maresme per acabar de definir el model iels detalls.

Contenidor tancat a un municipi del Bages

Contenidor tancat a un municipi del Bages

En el cas dels contenidors tancats, que ja s'estan implementant a diferents municipis de l'estat, existeixen diferents opcions tecnològiques per a la seva obertura, com aplicacions mòbils o targetes físiques. Pel que fa a Mataró, es preveu que es pugui fer amb un clauer similar al que ja disposen els veïns del centre o de Vista Alegre, un altre dels barris on s'està avançant en nous models de recollida (en aquest cas, barreja de porta a porta i de contenidors comunitaris tancats).

Més reciclatge i taxes individualitzades

Aquest sistema, a l'igual que la selectiva mòbil o el porta a porta comercial o residencial (aquest últim s'aplica a Vista Alegre i a les urbanitzacions), presenta dues avantatges a nivell de gestió de residus. Per una banda, obliga el ciutadà a separar les fraccions, ja que es veu obligat a dipositar-les al contenidor corresponent segons el dia que estigui disponible. Per l'altra, permet identificar individualment cada veí quan llença les escombraries.

Aquest últim punt és clau per complir amb la normativa actual, provinent d'una directiva europea, que obliga tots els municipis de l'Estat a establir una taxa variable en funció de la participació en la recollida selectiva. Dit d'una altra manera, cobrar menys impostos a qui generi menys residus i els separi correctament, i "castigar" a qui no ho faci bé. 

Contenidors de recollida selectiva mòbil

Contenidors de recollida selectiva mòbil, que també s'aplicaran als entorns de l'avinguda Maresme

Precísament dels objectius principals del projecte és augmentar la col·laboració ciutadana en la recollida selectiva, reduint al mínim la fracció de rebuig. El contenidor tancat, segons destaca des del consistori, permetrà fer un seguiment més precís de les aportacions dels ciutadans i aplicar una part variable de la taxa que es reduirà per a aquells que reciclin més. 

Al rebut de 2024 que l'Ajuntament està enviant coincidint amb el final d'any ja s’aplica la nova estructura de la taxa als usuaris de la selectiva mòbil del Centre i també del porta a porta a les urbanitzacions, a més dels de la recollida comercial, quelcom que ha estat possible perquè tots aquests sistemes ja havien tingut més d’un any de recorregut des de la implantació. Al rebut de 2025 (que es girarà a finals de l'any vinent) s’implantarà també als usuaris del porta a porta i sistema mixt de Vista Alegre.

Centre-Mar, un punt negre

Aquesta implementació es farà en una zona com és la de Centre-mar que inclou punts que acumulen problemàtiques importants, com els linials de contenidors ubicats als carrer d’Ibran, del Cós o Damià Campeny, que en el darrer any han estat espais conflictius. El fet de ser una zona limítrof amb l'àmbit en el qual ja fa anys que s'aplica el porta a porta comercial i la recollida selectiva mòbil ha provocat que, ja sigui per incivisme o per disfuncions en la recollida, molts d'aquests contenidors estiguin permanentment desbordats. 

Contenidors desbordats al carrer Damià Campeny de Mataro. Foto: cedida

Contenidors desbordats al carrer Damià Campeny de Mataro, un punt negre. Foto: cedida

El contenidor tancat es generalitzarà a la ciutat

Gomar ha destacat que el sistema de contenidors tancats ha de ser una prova que donarà informació valuosa per a l’elaboració del nou contracte de gestió de residus, previst per al 2026. Per les característiques de Mataró com a ciutat, tant pel nombre d'habitants com per la densitat de la majoria dels seus barris, aquesta tipologia de contenidors serà la que s'implementarà de forma generalitzada a bona part de la mateixa en el futur. 

Un projecte alineat amb la normativa europea

Per la seva banda, l’alcalde de Mataró, David Bote, ha subratllat la importància d’aquesta prova pilot: “Necessitem implementar les millors tecnologies per complir amb l’obligació legal que ens demana diferenciar qui recicla i qui no recicla". En aquest camí, el contenidor tancat és una peça clau”.

Presentació de la iniciativa
Presentació de la iniciativa

Cal recordar que l’any 2025 entra en vigor la nova llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que adapta una directiva europea i que, seguint la premissa de que “qui contamina paga”, obliga a ajustar les taxes als costos reals del serveis, cobrint-los de forma total i no tan sols parcialment com fins ara. Si abans els consistoris es feien càrrec d’una part del dèficit del servei, ara la ciutadania haurà d’assumir el 100% del cost real. Això ha comportat que la taxa de residus augmenti a la majoria de municpis; en el cas de Mataró, un 12%, força menys que altres ciutats com ara Badalona o Girona, que directament no tenien aquesta taxa o bé estava molt desajustada respecte al cost real del servei. 

Malgrat que aquesta mesura suposa a curt termini un augment dels costos per als veïns i veïnes dels municipis, es preveu que per a un futur no gaire llunyà, també oferirà oportunitats d’estalvi per a aquells que adopten pràctiques de recollida selectiva responsables, fent que qui més recicli, menys pagui. 

 

 

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive