Llençar la brossa, a Mataró, va per barris. Si ets veí de Cerdanyola, Peramàs o Rocafonda, per mencionar tres de les zones més poblades, aquest hàbit tan simple i quotidià es manté, per ara, igual que en els darrers 20 o 30 anys; recicles si vols, la diposites quan vols, i els escrúpols i el civisme són opcionals. No poden dir pas el mateix, però, els residents del casc antic, de Vista Alegre, de les urbanitzacions o, ben aviat, de part del front marítim. En aquests àmbits s’han anat implementan, en el que portem de dècada, nous models de recollida de residus, amb característiques diferents segons la zona, que comporten certes obligacions i limitacions a ciutadans fins ara acostumats a fer una mica el que volien amb les seves escombraries. Quelcom que, de manera lenta però inexorable, s’acabarà extenent al conjunt de la ciutat en els propers anys. Agradi o no, no hi ha volta enrere: la normativa vigent estatal i europea i les urgents necessitats mediambientals així hi obliguen.
La normativa estatal i els objectius europeus obliguen a avançar en aquest sentit
Aquesta setmana l’Ajuntament de Mataró ha anunciat que, de cara al segon semestre de 2025, a la zona de Centre-Mar, entre l’avinguda Maresme, el Camí Ral i els carrers Sant Agustí i Sant Pere, se substituiran els lineals de contenidors clàssics per un nou sistema de contenidors tancats, d’accès amb clauer individualitzat per als veïns de la zona. Malgrat que, al contrari que el sistema de selectiva mòbil que ja s’aplica al casc antic, aquests contenidors no es retiraran durant el dia i romandran les 24 hores al carrer, algunes de les fraccions com ara la resta només seran accessibles en determinats dies.
Aquesta limitació s’estableix expressament per convidar (o obligar, depèn de com es vulgui mirar) els ciutadans a separar les fraccions. Quan això es fa ben fet, quan els plàstics i envasos, el paper i el cartró, el vidre i l’orgànica es divideixen correctament, la fracció resta es redueix al mínim i amb un o dos cops per setmana de llençar-la n’hi ha prou perquè no s’acumuli en excés a casa. I d’aquesta manera, els resultats de la recollida selectiva es disparen. Allà on les limitacions d’aquest tipus no existeixen, als barris on no s’apliquen models innovadors, les xifres segueixen molt lluny del que es necessita.
Porta a porta comercial i selectiva mòbil
La implementació d’aquests nous models innovadors de recollida van començar a Mataró a finals de l’any 2021 amb el porta a porta comercial al centre de la ciutat, de cara a resoldre la problemàtica dels contenidors desbordats en aquesta zona pels residus generats pel comerç i la restauració, que conformen el 36% del total. Pocs mesos després, el març de 2022, va arrencar la recollida selectiva mòbil al casc antic, un sistema que consisteix a posar els contenidors a la via pública al vespre i treure’ls al matí per tal que el carrer estigui lliure de residus la major part del dia. En el cas del casc antic, els contenidors estan tancats i cal identificar-se amb un clauer personalitzat per a poder obrir-los, el qual està associat a un habitatge. Els contenidors dividits per fraccions tenen un calendari específic: l’orgànica i els envasos estan disponibles cada dia, mentre que el paper i cartró, la resta i el vidre hi són quatre, dos i un dia per setmana respectivament.
El casc antic de Mataró ha concentrat bona part dels models innovadors fins ara
Gairebé tres anys després de la seva implementació, aquest model ha assolit, en general, els seus objectius. La majoria de veïns s’han adaptat als canvis, la recollida selectiva en aquesta zona ha augmentat de manera molt notable (la fracció resta està per sota del 20% del total) i els carrers i places del barri amb més comerç i restauració de la ciutat -i, per tant, més vianants- de la ciutat presenten una millor imatge i netedat, ja que s’han eliminat les zones de contenidors soterrats que donaven tota mena de problemes i acumulaven brutícia, així com els lineals de contenidors que ocupaven un espai preuat que ara es pot destinar a altres usos.
Però el fet que la recollida selectiva mòbil hagi funcionat en aquest àmbit “intramurs” de la ciutat, no la fa replicable a la resta de la ciutat. En barris amb major densitat de població, el sistema de retirada de contenidors durant el dia és inviable, i a més cal que aquests siguin de major capacitat que els mòbils. Per això, tal i com preveu l’actual contracte de neteja i recollida de residus i la subvenció europea de 3 milions d’euros assolida per l’Ajuntament amb aquesta finalitat, cal provar solucions diferents en resposta a la realitat de cada zona de la ciutat.
El porta a porta a les urbanitzacions
A l’octubre del mateix 2022 li va arribar el torn a les vuit urbanitzacions fora del nucli urbà de Mataró, on des de llavors s’hi aplica el sistema porta a porta. Els residents han de deixar a la porta de casa la fracció que toqui aquell dia en concret, i a l’endemà un camió de Mataró Neta ho recull. En aquest cas, el sistema s’aplica no tan sols per a millorar els percentatges de recollida selectiva, sinó que també es vol evitar els abocaments incontrolats que es patien en aquestes urbanitzacions, tant per part d’alguns veïns com per part de residents d’altres municipis que hi anaven a fer el que es coneix com a “turisme de residus”, llençar la brossa al municipi veí per no haver de fer cas a les limitacions que estableix el teu.
El nou model de Vista Alegre
El barri de Vista Alegre, per les seves característiques peculiars (delimitació geogràfica molt clara, densitat de població baixa, combinació de cases unifamiliars i pocs blocs de pisos), va ser la següent zona escollida per a implementar-hi un altre model innovador de recollida de residus. Està vigent des del novembre de 2023. Els veïns de les zones menys densament poblades han de fer el porta a porta, és a dir, utilitzar cubells i bosses homologats i identificats que són facilitats per l’Ajuntament, i dipositar els residus a la porta de casa seguint el calendari i horaris establerts. Els residents d’edificis plurifamiliars, per la seva banda, compten amb bústies tancades comunitàries que s’obren mitjançant el sistema d’identificació personal (el clauer personalitzat) per a les fraccions d’orgànica i vidre.
La separació per fraccions s'ha disparat allà on s'apliquen nous models de recollida
A l’igual que al casc antic, tant a Vista Alegre com a les urbanitzacions la separació de residus per fraccions s’ha disparat i la resta s’ha reduït al mínim, segons el balanç que en fa l’Ajuntament. El mateix que s’espera aconseguir als entorns de l’avinguda Maresme a partir de la segona meitat de l’any vinent. La problemàtica viscuda en els darrers mesos amb els contenidors desbordats dels carrers Damià Campeny, Ibran o del Cós han empès l’Ajuntament a escollir aquest àmbit per implementar-hi una altra d’aquestes solucions innovadores, de nou amb característiques específiques que responguin a la seva realitat urbanística i veïnal. En aquest sector, els contenidors tancats abans mencionats es combinaran amb la recollida selectiva mòbil que s’aplica des de fa tres anys a la zona adjacent del casc antic. Un sistema doble que encara cal acabar de concretar i que s’està acordant amb els veïns en un grup de treball.
Els contenidors tancats
Com en la resta de casos, el model aplicat servirà com a banc de proves per estudiar si es pot implementar en altres punts de la ciutat, però en el cas dels entorns de l’avinguda Maresme això resultarà crucial, ja que el sistema de contenidors tancats serà, almenys en teoria, el que a mig i llarg termini s’acabi extenent a bona part de la ciutat. Davant la impossibilitat d’aplicar la selectiva mòbil o el porta a porta als barris més densament poblats, els contenidors estacionats al carrer les 24 hores del dia però amb accés individualitzat i amb calendari d’obertura segons les fraccions és l’únic que l’Ajuntament veu viable per acabar substituint bona part dels lineals de contenidors que seguim trobant a gran part de Mataró.
Si la prova surt bé, s'estendrà el sistema de contenidors tancats a bona part de Mataró
El desplegament d’aquests models, que a la llarga hauran d’abastar tots els barris de la ciutat, no és un caprici de Mataró ni de cap dels altres municipis que els estan implementant, ja que la llei hi obliga. Per una banda, cal avançar en la recollida selectiva, ja que Mataró es troba encara molt lluny de les xifres que marca Europa com a objectius a assolir aquesta dècada. En concret, va tancar l’any 2023 amb un 36,8%, per sota de la mitjana catalana de les grans ciutats, tot i haver augmentat un 3,1% respecte al 2022 gràcies a la implementació de sistemes eficients com la Recollida Selectiva Mòbil i el Porta a Porta.
Pagament per generació
Per altra banda, la nova llei estatal en la matèria obliga a implementar models de recollida que permetin establir un sistema de pagament per generació; és a dir, que la taxa de recollida de residus que s’implementi a cada ciutadà variï segons la quantitat de residus que generi i les seves bones pràctiques a l’hora de separar-lo en fraccions. L’única manera d’aconseguir-ho és a través de l’accés individualitzat als contenidors. En el rebut de la brossa de 2024, que es gira a finals d’any, Mataró ja ha començat a aplicar la nova estructura de la taxa als usuaris de la selectiva mòbil del Centre i també del porta a porta a les urbanitzacions, a més dels de la recollida comercial. Al rebut de 2025 s’implantarà també als usuaris del porta a porta i sistema mixt de Vista Alegre.
Ja s'aplica una taxa variable segons la separació que es faci
En el cas dels veïns del casc antic, se’ls cobra una taxa fixa de 135 euros anuals, mentre que la variable és de 2,57 euros el trimestre si es detecta, amb les dades del seu clauer, que s’han fet 10 o més aportacions de fracció orgànica i d’envasos. El preu puja a 5 euros trimestrals si s’han fet només de 5 a 9 aportacions, i a 15 euros si se n’han registrat menys de tres. És a dir, qui més i millor recicla, menys paga.
Cada cop són més, en definitiva, els veïns i veïnes de la ciutat per a qui llençar la brossa comporta seguir un calendari, uns horaris i unes normes. La majoria de residents a Mataró, per ara, encara s’ho miren des de lluny; però com diu la dita, “Quan vegis la barba de ton veí pelar, posa la teva a remullar”. Tard o d’hora, baixar la brossa a l’hora que els roti i amb tots els residus barrejats en una sola bossa o bé tampoc els serà possible o bé se’ls castigarà gratant-los la butxaca. Llençar la brossa ja no serà mai més el que era, i no hi ha volta de full.
Comentaris (22)