El Corte Inglés ha denunciat a l’Ajuntament de Mataró. L’Ajuntament té una contrademanda preparada, si és el cas, per defensar-se. El solar on s’alçava Can Fàbregas i de Caralt segueix com porta anys i panys, abandonat i en espera allà en ple rovell de l’ou de Mataró i la fàbrica farinera que hi havia, a trossos, a Vallveric. Els darrers esdeveniments han tornat a posar sobre la taula el cas estrella del que portem de segle a la capital del Maresme, que té forma de trencaclosques i al que li queden peces per encaixar. Cada peça, com en els puzzles complicats, sembla que pugui encaixar i alhora és tot un enigma.
Aquestes són les cinc parts de la resposta a la pregunta del milió: i ara què?
1. El futur de la propietat del solar
El solar és propietat d’El Corte Inglés que reclama l’import pagat. El procés judicial dirimirà ara si l’empresa té raó o si l’Ajuntament -que planeja una contrademanda- també pot reclamar-li a l’operador per no haver complert els terminis del contracte i el concurs públic guanyats i, per exemple, no haver fet l’aparcament al que s’havia compromès. Sigui en un sentit o en un altre, el litigi judicial -allargable a instàncies superiors i que per tant es demorarà en el temps- acabarà amb una sentència i una xifra, a partir de la qual es veurà com queda la peça urbanística.
2. El desenvolupament de tot el sector
El solar de Can Fàbregas forma part de l’anomenat polígon discontinu amb la zona de la ronda Barceló i també el sector superior, per sobre del Carrer Biada. Tota la zona porta empantenegada el mateix temps que el solar ha estat aturat i ara, amb les cartes altre cop sobre la taula, poden arribar canvis respecte les qualificacions i projectes de la zona que inclou per exemple la instal·lació d’equipaments, noves promocions o espai públic. Un sector rellevant, el més important dins de la trama urbana de la ciutat, que pot haver-se de redibuixar o modificar.
3. L'operador que opti al solar
Els plans de l’Ajuntament, un cop se solventi la carpeta d’El Corte Inglés, segueixen passant per instal·lar al solar un gran operador (la locomotora comercial, se’n deia fa 20 anys) que alhora permeti un gran aparcament subterrani a sota. Per la dimensió en metres quadrats de la zona, el nombre de possibles operadors a instal·lar-s’hi és limitat i, de fet, molts d’aquests ja s’hi havien interessat. Quan es resolgui l’embrolla judicial, la solució tornarà a passar per aquests mateixos subjectes però amb noves condicions i preu que els fins ara demanats per la propietat.
4. La qualificació i volumetria
25.000 metres quadrats per a comerç, i 25.000 més d’aparcament, més o menys. I la fàbrica, és clar. Més la urbanització del sector. És el que preveu el planejament de la zona que de moment no s’ha tocat també per la pressió de la sentència que en va suspendre la modificació. Si torna a començar el procés i cal tornar a iniciar la recerca d’operador, una possibilitat que l’Ajuntament sempre ha volgut descartar en declaracions públiques passaria per una nova qualificació i volumetria de la zona que, per exemple, contempli sostre residencial allà on no n’hi havia: preveient habitatges, la rendibilitat del solar pujaria. Però exigiria un planejament nou.
5. Reconstruir la fàbrica trossejada
La sentència judicial del 2017 és clara. La fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt s’ha de reconstruir al seu lloc original. Com que cap part ha instat a l’execució d’aquesta, la fàbrica segueix abandonada i degradada a Vallveric però totes les parts coneixen que caldrà fer compatible la seva reconstrucció amb el desenvolupament del sector i que el preu de refer-la ronda els 6 milions d’euros. L’Ajuntament de Mataró s’ha arribat a oferir d’assumir-ne el cost per facilitar l’operació. Una altra cosa és l’estat de les peces de fàbrica desmuntada, degradades i sense moltes de les peces metàl·liques del sistema de desmuntatge que ja fa anys que van ser sostretes.
Comentaris (7)