Mataró té nou full de ruta per ser una ciutat més feminista i LGTBI+
Mataró té nou full de ruta per ser una ciutat més feminista i LGTBI+

Redacció

Mataró té nou full de ruta per ser una ciutat més feminista i LGTBI+

Mataró aprova el IV Pla de Polítiques Feministes i LGTBI+: accions concretes per una ciutat més inclusiva

L'Ajuntament de Mataró ha donat llum verda al IV Pla de Polítiques Feministes i LGTBI+ per al període 2024-2030, un document estratègic que concreta accions per promoure la igualtat de gènere, prevenir la discriminació i fomentar la inclusió. El Pla, que s'estructura en cinc eixos principals, recull 71 actuacions concretes acompanyades de 137 indicadors per garantir-ne l'eficàcia i el seguiment. Aquesta iniciativa consolida el compromís del consistori amb una ciutat equitativa, justa i cohesionada.

Els cinc eixos plantejats aborden els reptes més urgents en matèria de drets, oferint solucions concretes que impliquen tant les institucions com la societat civil. Aquest compromís busca no només transformar la realitat local, sinó també ser un exemple d’innovació i justícia social.

1. Transversalitat de les polítiques de gènere i LGTBI+

El Pla aposta per reforçar l'àrea d'Igualtat municipal amb més recursos econòmics i humans. Es crearà una comissió de treball per dissenyar la Casa de la Igualtat de Mataró, un espai que centralitzarà serveis i iniciatives relacionades amb la igualtat de gènere i els drets LGTBI+. A més, es formarà el personal tècnic i polític de l'Ajuntament, així com la ciutadania, en l'aplicació de la perspectiva de gènere i LGTBI+. També es preveu donar suport tècnic i econòmic a les entitats feministes i LGTBI+ locals i llançar campanyes de sensibilització per fomentar la igualtat d’oportunitats.

2. Prevenció, eradicació i reparació de les violències masclistes i LGTBIfòbiques

Un dels punts clau del Pla és la creació d’un circuit d’expertesa municipal per coordinar accions contra la violència masclista i LGTBIfòbica, incloent-hi col·laboracions amb entitats especialitzades. S’impulsarà una Xarxa d’Espais Lila, transformant locals comercials en zones segures on detectar i prevenir aquest tipus de violències. També s’oferiran grups de suport psicosocial per a víctimes de violència i es reforçarà el Servei d’Atenció Integral (SAI) per facilitar l’accés de joves a recursos específics. Així mateix, es potenciarà la sensibilització en espais d’educació formal i no formal.

3. Educació, cultura i esports amb perspectiva de gènere i LGTBI+

L’àmbit educatiu té un paper fonamental en aquest Pla. Es desplegarà el projecte Coeducació a Bressol a totes les escoles bressol municipals, fomentant una educació igualitària des de les primeres etapes. Les biblioteques municipals s'implicaran programant activitats que incorporin la perspectiva de gènere i LGTBI+, mentre que es promourà l’ús de l’Annex Esportiu del Protocol contra les Violències Masclistes entre clubs esportius públics i privats. Aquestes accions busquen transformar els espais educatius i culturals en referents d’inclusió i diversitat.

4. Economia per la vida

L’àmbit econòmic també s’inclou en aquest Pla amb accions per garantir oportunitats laborals igualitàries. Es fomentarà la contractació de persones trans i dones víctimes de violència masclista a través dels Plans d’Ocupació Municipals. Així mateix, es crearà un espai de trobada empresarial amb enfocament feminista per impulsar l’economia ecofeminista. Paral·lelament, es promouran campanyes de corresponsabilitat familiar i es treballarà per reduir la bretxa digital amb projectes que incorporin la perspectiva de gènere i LGTBI+.

5. Drets i cohesió social

En l’àmbit de l’urbanisme, es formarà el personal tècnic en disseny d’espais públics amb perspectiva de gènere i s’analitzaran equipaments per introduir millores que garanteixin la inclusió. Una altra novetat serà l’obertura del Servei Trànsit a Mataró, que oferirà suport a les persones trans. També es col·laborarà amb projectes de recerca, com el liderat pel TecnoCampus sobre la feminització de la soledat no volguda. Es potenciaran les associacions de dones migrades com a referents locals i es promourà la participació ciutadana de col·lectius minoritzats.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive