La veu del doctor Juanjo Montero, sense que ell ho pretengués en cap moment, ha acabat circulant pels mòbils de milers de mataronins aquests darrers dies. Un missatge de veu que aquest metge de família del CAP de Rocafonda va enviar a un pacient seu s’ha acabat viralitzant, per com de calamitosa i preocupant era la descripció que el doctor feia de la situació al centre mèdic mataroní a causa de la Covid. “No era un missatge per fer-lo públic i no hauria de córrer per tot arreu, però la veritat és que no hi deia cap mentida”, explica Montero a Capgros.com. El seu testimoni ajuda a explicar el rebrot que està patint la capital del Maresme.
El missatge, que fins i tot va acabar motivant que l’alcalde, David Bote, el truqués per interessar-se per la situació, era molt rotund. “Estem a ‘tope’, això és com el març. A Rocafonda acumulem la meitat de tots els positus de Mataró, les cues que es formen a fora són enormes, cada dia hem de fer 30 o 40 PCR i ens n’han sortit el 80% de positius” explicava Montero en aquest tall de veu que un receptor indiscret va reenviar massivament sense permís.
Si bé el 80% feia referència a un dia en concret, dilluns 19 d’octubre, durant les següents jornades les xifres han rondat sempre el 20 o el 40%, segons destaca el metge de família, molt per sobre del llindar de risc establert. Tota la resta del missatge no requereix de cap matí; segons Montero, descriu el panorama que es viu a diari en aquest CAP mataroní, un dels que presenta factors socioeconòmics més complicats a causa dels índex de pobresa i de risc d’exclusió social del barri on es troba situat.
“Estem en un moment crític, vorejant el col·lapse”, assegura el doctor Montero, que reconeix que si la situació no millora, ben aviat es veuran obligats a centrar-se exclusivament en els pacients Covid (diagnosi i seguiment) i tancar tota la resta de l’activitat assistencial ordinària. Un retorn al mes de març, vaja. “Això seria fatal, seria una derrota absoluta”, lamenta el metge, preocupat pels pacients que es quedarien “sense poder-los fer seguiment de malalties cròniques o de patologies latents”.
Davant d’aquesta situació, els metges del CAP com Montero demanen que no s’acudeixi a l’atenciò primària “si no és del tot imprescindible”, i que s’usin serveis telemàtics com La Meva Salut. A banda d’ajudar a evitar el col·lapse de les instal·lacions, evitar anar al CAP també permet no posar-se en risc, ja que la quantitat de pacients amb virus fa que els centres d’atenció primària puguin ser una font de contagi.
Montero apunta que “l’augment brutal de contagis” que està patint Mataró comporta que els CAP necessitin més personal sanitari i administratiu. El metge de família també assenyala que “la sanitat pública no ha parat, ha assumit tota l’activitat Covid, agafant el seguiment de tots els pacients, encarregant-se de les residències d’avis, el control de totes les baixes i altes laborals, les escoles, etc”. I lamenta que la sanitat privada, en canvi, no hagi assumit cap d’aquestes activitats. “Aquesta situació debilita encara més un sistema públic molt tocat, que si no pot donar sortida a les patologies comunes i cròniques, la població no el considerarà d’utilitat i serà el cop final perquè les mútues agafin el control”.
La veu de Montero no és pas l'única que alerta dels efectes de la pandèmia sobre l'atenció primària. El president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), el doctor Antoni Sisó, demana espais "dignes" per als CAP, amb molta pressió per la covid-19, que s'ha afegit a l'atenció dels pacients amb altres patologies i altra activitat, com la vacunació de la grip.
"De la mateixa manera que edifiquem cinc hospitals a velocitat xinesa, s'han de buscar espais per als CAP i a partir d'aquí edificar el que calgui", afirma a l'ACN, amb referència a les ampliacions de cinc hospitals que es faran en menys de mig any. La situació a la primària és de "saturació màxima" i, davant del dèficit de professionals, creu que una solució viable és treure tota la burocràcia als metges amb més administratius.
Per la seva banda, la Coordinadora en defensa de la Sanitat Pública de Mataró ha fet públic amb un manifest en el qual asseguren que “la pandèmia ha demostrat que moltes persones malaltges i mortes eren evitables amb un sistema sanitari públic fort i potent”. Per això exigeixen reforçar l'Atenció Primària, revertir les retallades i destinar 1 de cada 4 euros de Salut als CAPs
Comentaris (17)