L'àmbit de l'habitatge és on s'han resolt més conflictes, per evitar desnonaments i la pèrdua de la llar
L'àmbit de l'habitatge és on s'han resolt més conflictes, per evitar desnonaments i la pèrdua de la llar

Més de 1.200 conflictes resolts a través de la mediació en un any a Mataró

Problemes entre propietaris i inquilins, entre clients i empreses o entre veïns es poden tancar amb acord a través del servei de Mediació Ciutadana que ofereix gratuïtament l'Ajuntament de Mataró, sense haver d'arribar a procediments judicials.

La mediació és una eina molt útil perquè diferents parts enfrontades en un conflicte puguin resoldre'l i arribar a un acord sense necessitat d'acudir a la justícia. L'Ajuntament de Mataró ho vol posar així de manifest, assenyalant que durant l'any 2023 més de 1.250 casos es van resoldre a través d'aquesta via.

El consistori mataroní compta amb el servei de Mediació Ciutadana, als quals s'hi sumen la mediació que també apliquen departaments com el Servei d'Habitatge o l'Oficina Municipal d'Atenció al Consumidor. Entre tots plegats, han gestionat per aquesta via un total de 1.254 casos, la majoria dels quals vinculats a problemàtiques entre propietaris d'habitatges i els seus inquilins, de cara a evitar la pèrdua de la llar. Però també hi ha centenars de casos relacionats, per una banda, amb conflictes veïnals, familiars o al centre educatiu, entre d'altres; i per l'altra, amb problemes entre consumidors i empreses proveïdores de productes i serveis.

Conflictes en matèria d'habitatge

Un total de 475 expedients s'han gestionat mitjançant tècniques d'intermediació des del Servei d'Habitatge. En concret, s'ha interlocutat amb grans i petits tenidors perquè arribessin a acords amb els residents als seus pisos, i així evitar opcions radicals com ara el desnonament o la pèrdua de la llar. En el cas de grans tenidors, es compta amb dos advocats mediadors de la Diputació de Barcelona, mentre que amb els propietaris particulars és un mediador del consistori qui se n'encarrega. 

Problemes entre veïns

Pel que fa al Servei de Mediació Ciutadana, durant el 2023 ha atès 368 casos, beneficiant un total de 1.651 persones de manera directa, i 4.404 de forma indirecta (entès com a repercussió de l'acció mediadora a l'entorn del conflicte obert). 236 casos (65 %) fan referència a les relacions veïnals, mentre que la resta de tipologies se centren en conflictes familiars, en l'àmbit escolar o en l'espai públic.

Reclamacions a empreses

La tercera branca en l'àmbit mediador és la de l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor, que interlocuta entre ciutadans que han tingut un problema amb un producte o servei i l'empresa que n'és la proveïdora. Si la persona consumidora ha presentat una reclamació prèvia a la companyia i aquesta no ha respost en 30 dies, o bé ho ha fet insatisafactòriament, l'OMIC inicia un procés de mediació o arbitratge.

Durant el 2023 l'OMIC ha treballat en 411 procediments d'aquesta naturalesa. Els sectors més reclamats són els subministraments bàsics de telefonia, gas, electricitat; assegurances; serveis financers; transports; garanties dels productes; lloguers i compres d’habitatges; reformes de la llar i reparacions de vehicles; neteja de tèxtils i prestacions de serveis odontològics i estètica.

Un servei gratuït

Des del consistori destaquen que la mediació és un servei gratuït que garanteix la confidencialitat i afavoreix la participació des de la voluntarietat. El procés de mediació fomenta l’apropament, la comprensió i el diàleg, fent possible que les persones arribin per si mateixes a acords satisfactoris i duradors.

 

 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive