Que a Mataró el mercat de lloguer té un funcionament més que perfectible és una evidència en la que tothom que té ulls a la cara pot coincidir. Hi ha molts pisos tancats que per un o altre motiu no surten al mercat (aquest és el principal drama) i la manca d’oferta fa que els preus estiguin disparats. Hi ha desigualtat d’oferta i de preus per zones però la fotografia del mercat de l’habitatge de lloguer és aquesta: pocs pisos, preus en molts casos fora de l’abast de moltes butxaques, pisos tancats i un dèficit de polítiques públiques d’habitatge a nivell històric fefaent i demostrable.
“L’accés a l’habitatge i especialment en el mercat de lloguer és una prioritat d’aquest govern per la qual necessitem l’ajuda i la col·laboració amb el sector privat i amb les altres administracions” assegurava l’Alcalde David Bote en la presentació del conveni entre la Sareb i l’Ajuntament per la cessió de 15 pisos, que es destinaran a habitatge social. Són els primers pisos del ‘banc dolent’ que es mobilitzen i és una de les línies clares d’actuació que té la regidoria d’Habitatge que busca com incidir en el mercat perquè el lloguer deixi de ser una de les pedres que molesten més dins de la sabata de la ciutat.
Què es pot fer des de Mataró per incantivar un lloguer més assquible?
Declaració de zona tensa
Buscar l’empara legal i moure fitxa perquè la llei de contenció de preus es renovi. La regidoria d’Habitatge ha iniciat els tràmits perquè l’Agència de l’Habitatge de Catalunya renovi la condició de Mataró com a àrea amb mercat d’habitatge tens per poder aplicar l’índex de preus de lloguer que marca la Llei 11/2020 de moderació i contenció dels preus de lloguer. L’acord està previst portar-lo a l’aprovació del Ple municipal ordinari del mes juliol perquè tingui vigència per un període de 5 anys.
La regidora Saray Martínez recorda que “la llei busca rebaixar el preu del lloguer, lligant-lo a uns paràmetres que busquin que no sigui abusiu i que no s’utilitzi el règim de lloguer per infar la nova bombolla”.
Cessió de pisos de la Sareb
Cal afegir-hi el que l’Ajuntament i la Sareb han signat un conveni per a la cessió temporal de 15 habitatges que es destinaran a habitatge social. Aquesta cessió, amb una vigència de 4 anys prorrogables anualment, és una de les línies de treball en matèria d’habitatge que es porten a terme a Mataró per garantir el dret d’accés a l’habitatge, mobilitzant habitatge privat buit i transformar-lo en habitatge en règim de lloguer social i assequible amb la coresponsabilitat dels agents implicats. L’Ajuntament, a més, es guarda l’opció d’adquirir els citats habitatges al final de la cessió.
La cessió es va signar dimecres i el representant de la Sareb ho va emmarcar com “l’inici d’una col·laboració entre Ajuntament i la nostra entitat per mirar de respondre als interessos socials”. Els 15 pisos conveniats inicialment es podria ampliar amb fins a 30 més en els propers temps i és que les bones paraules i la voluntat que la relació s’allargui i s’ampliï van ser compartides. Un bloc que de moment no entrarà en aquest tipus de convenis però que ho podria fer en un futur és el que va motivar una de les ocupacions més conflictives, al carrer Jaume I de Cerdanyola. El bloc de pisos encara no és nominalment de la Sareb però les dues parts obren la porta a “parlar-ne i col·laborar” quan es pugui.
Expedients sancionadors
Una de les eines que té l’Ajuntament per mirar de mobilitzar el màxim de pisos fins ara tancats i barrats perquè surtin al mercat de lloguer és perseguir els tenidors amb diferents mecanismes. Encara ara no ha pogut aplicar a cap cas el recàrrec de l’IBI anunciat en cas d’habitatges buits. “Ni tan sols Barcelona se n’ha sortit, perquè hi ha una sentència del Constitucional que hi posa molts impediments”, diu la regidora. El que sí que està fent l’Ajuntament és obrir procediments sancionadors per situació anòmala’ (pis buit, que cal acreditar), per manca de conservació o per ordre d’execució d’alguna operació. Hi ha casos com el citat de Jaume I en què es van obrir tots tres expedients a la vegada. “L’objectiu és obligar als grans tenidors a treure els pisos a lloguer”, declara Martínez
Projecte Lloguem
Bloc Cooperatiu és el nom de la cooperativa d’habitatge ja consituïda perquè doni continuïtat al projecte Lloguem! de mobilització d’habitatge, ajuda a la rehabilitació i contracte de lloguer assequible en mans de llogaters responsables. S’ha de completar la transició en els propers mesos però el projecte va captant pisos i sumant socis de manera que suposi una sortida interessant tant per propietaris de pisos que no poden rehabilitar per a treure al mercat com per potencials llogaters que busquen aquesta via de transformació del model immobiliari que, a més, també compta amb la col·laboració privada.
Noves promocions públiques per ampliar el parc
Ampliar el parc d’habitatge per a lloguer social i assequible és un dels grans objectius de l’Ajuntament que per primer cop en més de 10 anys farà promocions d’habitatge pròpies. Abans de l’estiu ha de signar un conveni amb l’Incasol per tal de mobilitzar solars públics i incentivar noves promocions amb sol municipal que es manté i cessions d’ús que poden augmentar la cartera de pisos. La ronda Barceló, el carrer Churruca i el solar del carrer de la Llevantina podrien veure prop d’un centenar de pisos nous en els propers anys. Per a lloguer.
Comentaris (9)