El canvi de rutina provocat pel confinament pel coronavirus ha trasbalsat la vida i la rutina de molts nens i famílies. Aquest confinament és una situació sense precedents i amb el transcurs de les setmanes petits i grans han hagut d’adaptar-se a marxes accelerades a la nova realitat, la qual no només implica no sortir de casa sinó que també seguir amb els estudis, trobar activitats d’entreteniment i mantenir una certa estabilitat psicològica.
Sílvia Garcia Velasco, psicòloga infanto-juvenil del Gabinet Psicològic Mataró, destaca que “a tots els nens en general el coronavirus els ha trencat la rutina i això ha suposat una inestabilitat a molts nivells. Es recomana marcar molt els tempos dels nens a casa i establir uns horaris per a cada activitat, ja que això disminueix l’ansietat”. La por és un dels sentiments que més s’ha instal·lat en els menors. “Els infants estan manifestant un gran temor a que els seus familiars emmalalteixin o morin, especialment en aquells casos que els pares treballen fora de casa en serveis essencials. Ens ha arribat molt aquesta sensació de desprotecció que tenen, encara que no ho verbalitzin a casa”.
La psicòloga Silvia Garcia Velasco
Els problemes familiars i econòmics són altres factors que també afegeixen més pressió a la situació. “Es pot pensar que els nens no s’assabenten de tot el que parlem a casa però no és així. Per això és important mantenir una certa estabilitat a la llar, tranquil·litzar-los i donar-los esperança. Hem de treballar en la línia de no angoixar els nens, d’oferir respostes sempre que siguin molt adequades a la seva edat mental i de no afegir més problemes amb frases com que ‘els pares no tenen feina’, que ‘no tindrem diners’, etc.”.
“Es recomana marcar molt els tempos dels nens a casa i establir uns horaris per a cada activitat, ja que això disminueix l’ansietat”
No tractar certs temes davant dels nens no significa aïllar-los de la realitat. “Nosaltres recomanem explicar-los què està passant però sense preocupar-los massa i sempre enfocat a que tot això s’acabarà superant”, puntualitza Velasco. A més a més, la psicòloga recomana que els nens i nenes realitzin exercici o activitats amb moviment a la llar “que els serveixi per canalitzar l’energia i alleujar l’estrès”. Part d’aquest estrès també ve provocat per la sobrecàrrega de deures que tenen alguns estudiants, sumat a les barreres tecnològiques i la incapacitat i frustració d’alguns pares per no poder-los ajudar en certes matèries on no tenen els coneixements suficients.
“Aquesta situació aguditza molts casos de problemes psicològics previs en adolescents, ja que és més difícil que canalitzin les seves emocions”
“Molts adolescents estan passant moments durs. Aquesta situació aguditza molts casos de problemes psicològics previs, ja que és més difícil que canalitzin les seves emocions. Per això, és important que els pares es comuniquin amb ells i que tinguin una bona convivència”. Sílvia Garcia Velasco és conscient que quan el panorama s’estabilitzi i tornem a una certa normalitat, a més de situacions d’estrès o ansietat en infants, hauran d’atendre casos de processos de dol. “Ens arribaran casos de nens que hauran perdut un familiar sense haver pogut elaborar el dol. Haurem d’afrontar la pèrdua amb els infants i treballar l’estrès posttraumàtic”.
Ús excessiu de pantalles
Un dels altres problemes que estan detectant des del Gabinet és l’ús excessiu de les pantalles per part d’infants i adolescents. “Es fa un ús exagerat de tablets, mòbils, ordinadors, videojocs... Això perjudica el desenvolupament dels nens i a la llarga pot comportar problemes conductuals. L’ideal és reduir l’oci de les pantalles una hora al dia com a màxim durant el confinament i omplir les altres estones amb altres activitats”, defensa Velasco. En el cas dels adolescents, cal parar atenció en l’ús que fan d’Internet, ja que s’ha comprovat que en les darreres setmanes s’han aguditzat els casos de menors que cauen en els jocs online d’apostes.
Comentaris