Jordi Nadal (a l'esquerra) en el lliurament del Premi Iluro 2006. Foto: V.Bueno
Jordi Nadal (a l'esquerra) en el lliurament del Premi Iluro 2006. Foto: V.Bueno

Mor l'historiador econòmic Jordi Nadal, expresident del jurat del Premi Iluro

Nadal, un dels historiadors de més prestigi del país, va presidir el jurat del Premi Iluro de Monografia Històrica entre els anys 2000 i 2009

L'historiador Jordi Nadal i Oller, una autoritat en l'estudi de la indústria a l'Estat espanyol, va morir aquest dimarts a Barcelona. Nadal, considerat un dels historiadors de més prestigi de l'estat i deixeble de Jaume Vicens Vives, va mantenir un vincle estret amb Mataró ja que durant gairebé una dècada va ser el president del jurat del Premi Iluro de Monografia Històrica, instituït llavors per Caixa Laietana i en l'actualitat per la Fundació Iluro.

Nascut a Cassà de la Selva el 1929, Nadal va estudiar filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona. El 1957 es va doctorar en Història i va continuar els seus estudis a Tolosa, París i Liverpool. El 1970 va entrar a la Universitat Autònoma de Barcelona per ocupar la càtedra d'història econòmica i el 1981 es va traslladar a la Universitat de Barcelona, on hi va estar fins a la seva jubilació, el 1999. Una de les seves obres més conegudes és 'El fracàs de la revolució industrial a Espanya, 1814 – 1913' (1975).

Així mateix, també és autor de llibres com Història de la Caixa de Pensions (1981), Sant Martí de Provençals, pulmó industrial de Barcelona (1992) o La cara oculta de la industrialització espanyola (1994). El 1997, Nadal va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya

Des de l’any 2000 fins al 2009, Jordi Nadal va presidir el jurat del premi Iluro. Tal i com destaquen des de la Fundació Iluro, hereva de l'obra social de Caixa Laietana, Nadal, "va portar les regnes del certamen amb el seu bon fer i sòlids coneixements, una tasca digna d’encomi que va desenvolupar durant 10 anys".

El Premi Iluro de Monografia Històrica es va impulsar l'any 1959 per part de Caixa Laietana. Durant aquests més de 60 anys, a banda del propi Nadal, ha comptat en el seu jurat amb grans historiadors del país, com ara Alexandre Satorras, Max Cahner, Josep Fontana o Manuel Mundó, entre molts altres. Quelcom que va tenir molt de pes en convertir el guardó en un dels més importants en l'àmbit historiogràfic. Des de l’any 2013, la Fundació Iluro convoca el premi anualment amb una dotació de 4.500 euros i la publicació de l’obra premiada, amb l’objectiu d’estimular la recerca i difondre el coneixement d’aquest territori, un dels valors fundacionals de l’entitat.

L’any 2018, coincidint amb la 60a edició del certamen, a més de les investigacions històriques, es convoquen específicament al certamen tots els treballs relacionats amb les humanitats i les ciències socials. De la mateixa manera, l’àmbit territorial d’estudi també s’obre i hi poden concórrer obres que no siguin exclusivament centrades a Mataró o al Maresme, sinó de qualsevol àmbit territorial en què Mataró o el Maresme tinguin una presència destacada o un interès especial.

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive