La incineradora de Mataró no és un perill per a la salut.
La incineradora de Mataró no és un perill per a la salut.

Multa a la incineradora de Mataró per contaminar massa durant 14 dies

El Consorci de Residus del Maresme obre un expedient sancionador contra l’empresa concessionària pel primer anàlisi que supera el límit de dioxines emeses en 22 anys

Per primer cop en 22 anys, el Consorci de Residus del Maresme hagut d’obrir un expedient sancionador a l’empresa concessionària del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, UTE TEM (Tractaments Ecològics del Maresme), per incompliment dels limitis d’emissió de dioxines reglamentaris. 

El funcionament de la incineradora està constantment avaluat. En l’anàlisi trimestral del 23 de novembre de 2021 de l’entitat de control mediambiental de la Generalitat, Bureau Veritas, es va detectar que les emissions de dioxines eren de 0,3ng/Nm3, el triple del límit que és de 0,1ng/Nm3 en una de les dues línies d’incineració del centre. Mai abans s’havia incomplert el límit d’emissions permès, des que aquest valor existeix, fet ocasionat per un deteriorament dels filtres de les mànigues de la incineradora. 

Multa per falta greu

D’acord amb el contracte de concessió, l’incompliment del valor límit d’emissió de dioxines està considerat com una falta greu. Per aquest motiu, l’expedient obert pel Consorci de Residus del Maresme permetrà sancionar a la UTE TEM amb una multa de 6.001 euros, penalització econòmica mínima en el rang de les faltes greus, ja que s’ha tingut en compte que ha estat un fet aïllat i singular tècnicament, que no hi ha hagut voluntarietat ni tampoc precedents.

Camions descarregant a la planta de tractament de residus. Foto: R. Gallofré
Camions descarregant a la planta de tractament de residus. Foto: R. Gallofré

L’impacte per la salut “imperceptible”

“L’impacte mediambiental i per a la salut que ha tingut aquest incompliment és imperceptible”, assegura el director del Consorci de Residus del Maresme, Carles Salesa. D’acord amb els factors d’emissió publicats per la Comissió Europea, el traspàs del límit d’emissió de dioxines durant aquests 14 dies equival al 8,6% de les emissions anuals de dioxines del carbó de barbacoa domèstic (15 micrograms/t) consumit per la població del Maresme i el Vallès Oriental, la població equivalent servida per la Planta de Tractament de Residus. 

En les darreres setmanes la UTE TEM ha canviat els filtres de les mànigues de la incineradora per unes fetes amb material 100% de tefló, un teixit inert a la temperatura, fet que permetrà continuar aplicant un nou sistema de millora de l’eliminació dels gasos àcids que es produeixen en la incineració de residus.  

Ja resolt

Actualment, el problema amb les mànigues dels filtres està resolt. El seguiment i els anàlisis de contrast sol·licitats pel Consorci de Residus del Maresme a Bureau Veritas han confirmat així el bon funcionament de les mànigues noves i l’emissió de dioxines per sota del límit permès: es va fer un primer anàlisi de contrast el 21 de desembre de 2021 amb un resultat de 0,03ng/Nm3 i un segon el 28 de desembre de 2021 amb un resultat de 0,02ng/Nm3.

 

Comentaris (13)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive