La Direcció General de Tràfic ha actualitzat la normativa que afecta als vehicles de mobilitat personal, un canvi enfocat sobretot a la proliferació de patinets que hi hagut a les ciutats durant els darrers anys. Per això, la DGT ha emès una instrucció transitòria on explica criteris a seguir de part dels usuaris, ajuntaments i agents de l’autoritat fins que hi hagi la normativa corresponent a la Unió Europea i que, segons explica la mateixa direcció, segueix la línia del que s’ha presentat a principis de desembre.
Els VMP, vehicles d’una o més rodes d’una sola plaça i propulsats per motors elèctrics amb una velocitat d’entre 6 i 25 quilòmetres per hora, han de seguir una sèrie de directrius si no volen ser sancionats. La més important i rellevant és que tenen prohibit circular per voreres i zones de vianants.
El regidor de Mobilitat, Juan Carlos Jerez, explica que tenen previst portar “aviat” al Ple la modificació de la normativa que afecta els vehicles de mobilitat personal, com ara els patinets elèctrics. Els seus eixos principals s’alineen amb el que marca la DGT: aquests vehicles no poden circular per la vorera, sinó que ho han de fer per la calçada, aprofitant els carrils bici sempre que n’hi hagi. La qüestió és quan i com s’aplica.
El problema radica en que la xarxa viària mataronina encara no està del tot adaptada per aplicar la normativa que ve
El problema radica en que la xarxa viària mataronina encara no està del tot adaptada perquè això sigui possible sense provocar disfuncions d’un o altre tipus. Els patinets elèctrics i similars han de poder circular per la calçada en aquelles vies on els vehicles a motor no puguin circular a més de 30km/h, mentre que a les vies ràpides amb límit de 50km/h (a Mataró, el circuit de rondes), ho han de poder fer per carrils bici segregats. Mataró, però, està orfe d’aquests carrils a moltes de les seves vies: en qüestió d’un any i mig té previst doblar la xarxa de carrils bici gràcies a una subvenció europea, però la feina encara està per fer.
És per això que, si s’implementa la nova normativa de la DGT des del primer moment com a obligat compliment i règim sancionador associat, la situació nos serà senzilla. “Si la instrucció de la DGT és taxativa, no ens queda més remei que aplicar-la des del principi”, resol Jerez. L’ideal, però, seria poder-ho fer progressivament, amb campanyes informatives per als usuaris, mentre s’adapta la xarxa viària existent.
En aquest sentit, és veritat que les directrius de la DGT són ambigües. En el punt on es prohibeix la circulació per voreres indiquen que les sancions són de 200 euros, afegint “amb els matisos que puguin establir les ordenances municipals”. Aquesta frase no es troba en cap altre directriu, pel que no queda clar si hi ha certa flexibilitat com la que parlava Jerez.
Prohibit l’ús del mòbil, auriculars, portar més d’un vianant...
Altres limitacions són similars a altres vehicles: està prohibit fer servir el telèfon mòbil mentre es condueix, no es poden fer servir patinets amb auriculars i no poden portar més d’una persona. Una decisió que afecta de ple a tots els pares i mares que porten els seus fills a l’escola en un patinet. Segons la DGT “els VMP i altres vehicles lleugeres propulsats elèctricament només autoritzen a transportar una persona, pel que la circulació de dues persones en VMP és sancionable”.
La DGT explica que les ordenances municipals són les que han de decidir si és obligatori l’ús de casc i altres elements de protecció i on poden fer parades estacionaments. Per últim, és obligatori fer servir peces reflectants si es porta un VMP de nit i seran els pares, tutors o responsables legals qui pagaran per la infracció d’un menor d’edat en aquests termes.
Naturalment, els usuaris d'aquests vehicles estan obligats de sotmetre's a proves d'alcohol i drogues amb sancions que poden arribar fins els mil euros. El que no hi ha és extracció de punts, ja que no cal ni carnet ni assegurança per portar-ne.
Comentaris