Avui, 21 de maig de 2020, fa exactament 20 anys que es va inaugurar el Nou Parc Central. El pulmó verd de la ciutat, un espai definitori de Mataró, que ocupa 155.000m2 i que, a més de ser un lloc d'esbarjo, joc, esport i passeig per a milers de mataronins cada dia, ha servit per articular urbanística i socialment la capital del Maresme.
La inauguració del Nou Parc Central va fer realitat un projecte de ciutat dibuixat al 1878. Així ho ha recordat aquest dijous, a través de Twitter, l'alcalde de Mataró, David Bote, que ha afegit: "Actualment no podem entendre la ciutat sense aquest punt central que exerceix d'unió, de via de pas i de punt de trobada per totes i tots, que alhora fa de pulmó amb un miler d'arbres".
Avui, fa 20 anys, va quedar inaugurat el nou Parc Central, fent realitat un projecte de ciutat dibuixat al 1878. pic.twitter.com/UXRtX4SZUe
— David Bote Paz (@DBotePaz) May 21, 2020
Va caldre més d'un segle, per tant, perquè els mataronins poguessin gaudir d'aquest espai verd que anés més enllà del recinte antic, inaugurat a finals del segle XIX. L'enginyer Melcior de Palau i l'arquitecte Emili Cabanyes, dos noms clau en la configuració del Mataró actual, van dibuixar l'any 1878 el parc en el seu conjunt, dins del seu Pla de l'Eixample. Però no va ser fins a l'any 2000 que la zona verda es va estendre fins a la Via Europa i la Plaça Granollers, el "nou centre" de la ciutat, que llavors tot just s'acabava d'estrenar.
Durant aquests 20 anys el Parc ha anat evolucionant, tant en la seva forma i vegetació (té més de 40 tipus d'arbres) com en els usos que s'hi han donat. Quan es va inaugurar, amb una festa que va comptar amb 10.000 persones i el grup de teatre Els Comediants, s'havia enllestit un 80% de l'obra, que va costar uns 8 milions d'euros. Amb el pas del temps el Parc Nou ha anat acollint actes de tota mena, en especial al seu Espai Firal de 20.000m2 (des de fa anys és la seu de la Ruixada, per exemple). La inauguració del TecnoCampus, però, va acabar comportant que part de l'activitat firal, que va arribar a ser força notòria, s'hagi acabat traslladant a El Rengle.
El Nou Parc Central, en obres
Manuel Mas va ser l'alcalde que va inaugurar el Nou Parc Central. En un article per a Capgros.com, relata com van ser Manuel de Torres i Agàpit Borràs els que van recuperar en el planejament el parc ideat per Palau i Cabanyes. També explica com la zona verda havia de servir per entrellaçar l'Eixample amb sectors com La Llàntia i Cirera, juntament amb tot el desenvolupament de la Via Europà.
"El 21 de maig del 2000 va ser un dia de festa grossa pels mataronins i mataronines. La ciutadania es va fer seu des del primer moment aquell Nou Parc tants anys anhelat i ara tant necessari i estratègicament ben situat, relligant el vell eixample el segle XIX amb el desgavell urbanístic del segle XX portant la ciutat cap el segle XXI" , explica Mas.
Retorn al Parc durant el desconfinament
El 20è aniversari de la inauguració del Parc Central Nou s'hauria d'haver pogut celebrar amb una festa o acte commemoratiu, quelcom que no s'ha pogut ni plantejar a causa de la crisi del coronavirus. Però des de fa ja tres setmanes, arran de la desescalada del confinament, els mataronins i mataronines han tornat al parc, a passejar-hi i a fer esport, de moment dins d'unes franges horàries determinades. Junt amb el paseig Marítim, és el punt de Mataró que aquests dies concentra més passejants, demostrant un cop més que són els grans espais d'oci que disposa la ciutat.
Comentaris