Mataró tindrà una torre de 26 plantes i 84 metres a primera línia de mar, que serà l’edifici més alt de la ciutat. Un projecte polèmic, que genera un fort debat ciutadà, però que cada cop és més a prop de ser una realitat.
Aquest dijous, dia 9, es va certificar un nou pas endavant per al projecte amb l’aprovació, al Ple municipal, del text refós del Pla de millora urbana de l’Illa de la futura Torre Barceló. La Generalitat, a través de la Comissió Territorial d’Urbanisme, ha aprovat el projecte, incorporant-hi una sèrie de prescripcions tècniques que no suposen cap variació important.
El govern, format pel PSC i En Comú Podem Mataró i que té majoria absoluta, va votar a favor del text refós del projecte, mentre que ERC i Junts per Mataró es van abstenir i C’s hi va votar en contra. Els republicans van assenyalar, a través del seu portaveu, Francesc Teixidó, que el debat havia d’anar més enllà de qüestions tècniques.
L'oposició tem que sigui una "operació d'elitisme urbà"
“Caldria deixar clar a la ciutadania què es pretén amb obres com aquest”, va afirmar Teixidó, que considera necessari “explicar quins equipaments tindrem per atendre tota la gent que viurà en aquesta torre i en tots els nous sectors”. El portaveu d’ERC també va expressar el temor que s’acabi duent a terme “operacions d’elitisme urbà com altres governs del PSC estan aplicant a altres municipis”. Alfons Canela (Junts per Mataró) va reiterar que no estan d’acord amb el planejament aprovat.
La torre preveu comptar amb un màxim de 192 habitatges
El projecte, en tot cas, segueix endavant, i tot depèn ja de quan el promotor de l’obra estigui disposat a començar-la perquè Mataró sumi un nou gratacel al seu front marítim. En aquest cas, el més alt de la ciutat, de llarg. La torre preveu comptar amb un màxim de 192 habitatges, espais comercials i per a oficines a les plantes baixes, i als seus entorns es crearà, a banda d’una plaça, un pas inferior fins a les instal·lacions portuàries, projecte vinculat a la futura remodelació de l’estació de rodalies.
Pel que fa a l’edifici en si, de 26 plantes, està dissenyat per Batlle i Roig, un prestigiós despatx d’arquitectes amb projectes residencials, esportius i d’equipaments arreu de l’Estat. La construcció pren una forma romboïdal que es descompon volumètricament, amb plantes que reculen de forma successiva en alçada, i que acaba prenent una forma gairebé cubista.
L’edifici ha de ser el símbol de la regeneració de la Ronda Barceló i també del sector d’Iveco-Pegaso. La construcció d’un edifici tan alt, però, no ha estat ben rebut per tothom i a les xarxes socials ha generat una gran controvèrsia.
Comentaris (9)