Mataró compta des d’aquesta setmana amb un nou equipament sanitari que suposa un avanç i un després per als veïns de la ciutat i del Maresme Central. Es tracta d’un CUAP, un centre d’urgències d’atenció primària, pioner al territori. Situat a l'edifici del CAP del Camí del Mig (el CAP el Maresme o 'dels especialistes') , dona resposta des de l’atenció primària a les demandes d’atenció urgent de la població, tant de medicina general i també pediàtriques. L’objectiu de descongestionar el servei d’urgències l’Hospital (a on es deriven els casos més greus) i la resta de CAP del territori, centres amb els que treballa de forma coordinada.
La importància d’aquest nou centre la va posar de manifest la presència en la seva inauguració del vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, i de la consellera de Salut, Alba Vergés. També hi va assistir l’alcalde, David Bote, i la regidora de Salut, Laura Seijo. El CAP és obert des de dilluns passat però l’acte inaugural va tenir lloc dimecres, dia 5. Una cita que va servir per mostrar les característiques d’aquest nou espai, al qual s’accedeix des del passatge Antoni Díaz Conde, cantonada amb el Camí del Mig. L’equipament ha suposat una inversió de la Generalitat d’1,2 milions d’euros després de 10 mesos d’obres i compta amb més de 150 professionals per cobrir tots els torns.
Vergés va destacar que el CUAP ha “d’ordenar l’atenció urgent al territori”
El nou CUAP, gestionat per l’Institut Català de la Salut, compta amb 550 metres quadrats, és obert les 24 hores 365 dies a l’any, i atén les urgències de baixa i mitjana complexitat, tant generals com de pediatria, a les poblacions de Mataró i del seu entorn del Maresme Central. Si bé les urgències de caràcter més greu seguiran sent ateses a hospitals com el de Mataró, el CUAP està preparat per atendre una amplia varietat de casuístiques mèdiques. Està equipat amb un box de reanimació cardiopulmonar (RCP), amb suport vital avançat i amb estabilització inicial fins a l’arribada del SEM. També compt amb recursos diagnòstics com ara radiologia i servei d’analítica urgent. Així mateix, hi ha 7 punts e consulta polivalents, 8 punts d’observació i un box de triatge.
Les claus
- Està situat al CAP del Camí del Mig i ocupa 550m2 d’un espai totalment remodelat
- Inversió d’1,2 milions d’euros i una plantilla de més de 150 treballadors
- Atén urgències de medicina general i pediàtriques les 24 hores, 365 dies
- Preparat per atendre casos de baixa i mitjana complexitat, i per derivar els més greus a altres hospitals
- Compta amb box de reanimació cardiopulmonar, radiologia i analítica urgent
- Centralitza els procediments programats d’infermeria (cures i injectables) programats en dies festius
Els pacients que arribin al CUAP amb casos greus són valorats, orientats i se’ls aplica un primer tractament d’urgències, fins que són derivats a altres centres hospitalaris. A banda, des del nou centre d’urgències es duu a terme procediments programats d’infermeria en dies festius, per garantir la continuïtat assistencial de cures i injectables.
Aragonès va assenyalar que “es resol un dèficit històric a la zona”
Pere Aragonès va assegurar que amb el nou CUAP “es resol un dèficit històric de la zona” en matèria d’atenció primària, dotant a la població i als professionals de “millors serveis, espais i accessibilitat”. Alba Vergés, per al seva banda, va destacar que l’equipament “ha d’ordenar l’atenció urgent al territori”, de manera que al CUAP s’hi puguin resoldre “ràpid, bé i amb totes les garanties” aquells casos no especialment greus. “També s’hi poden dur a terme tractaments que duren vàries hores, com ara intravenosos o d’oxigen”, va recalcar. Un seguit d’elements que ha d’ajudar a descongestionar el servei d’urgències de l’Hospital.
270.000 persones de 15 municipis
El nou CUAP dona servei a tot el Maresme Central, conformat per uns 270.000 habitants repartits en una quinzena de municipis. Així doncs, a banda dels pacients de Mataró, el centre d’urgències d’atenció primària també atén els d’Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Dosrius, Òrrius, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.
Deures pendents en matèria sanitària
L’alcalde, David Bote, va aprofitar la visita d’Aragonès i Vergès per recordar-los els problemes que segueix arrossegant el principal referent sanitari del territori, l’Hospital de Mataró, en matèria de manca d’autonomia de gestió, infrafinançament històric i deute crònic. Bote va recordar que des del 2015 hi ha marcat un full de ruta per revertir els dèficits sanitaris de la ciutat i el territori, que a banda del nou CUAP inclou els ous CAP de Rocafonda i Cirera Molins, la millor dotació de l’Hospital i l’ampliació de les seves instal·lacions amb, entre d’altres, un nou centre sociosanitari. Bote va posar sobre la taula la possibilitat de recollir tots aquests compromisos en conveni amb la Generalitat, un guant que la consellera de Salut va recollir només a mitges. Vergés va anunciar la licitació de dos nous quiròfans i la reforma de l’hospital de dia oncològic, però no va fer referència a l’autonomia de gestió ni a l’infrafinançament.
Comentaris (3)