Vista aèria del Port de Mataró, on els detinguts van entreven la droga
Vista aèria del Port de Mataró, on els detinguts van entreven la droga

Les obres per revifar el Port de Mataró començaran a principis de 2020

Després de molts anys de promeses no complertes, finalment el Port de Mataró rebrà la inversió necessària per rellançar les seves instal·lacions

El Port de Mataró es va inaugurar ara fa 28 anys. Des del 1991, ha canviat totalment la fisonomia del front marítim de la capital del Maresme. Però, gairebé tres dècades després, continua sent un element estrany a la ciutat, quelcom en certa manera aliè, que mai s’ha arribat a integrar a la resta de la trama urbana. Un fet que hauria de canviar a partir de l’any que ve, quan es faci realitat el pla de rellançament de tot l’àmbit portuari, acompanyat d’una inversió de 5,6 milions d’euros. 

La seva funció com a port esportiu l’ha complert sempre amb escreix: els seus més de 1.000 amarratges per a embarcacions de fins a divuit metres d’eslora estan pràcticament tots ocupats. Una història ben diferent, en canvi, és la que es viu a la zona comercial i de restauració, i en general a tots els espais oberts a la ciutadania que no hi té un vaixell amarrat. Avui, més enllà dels navegants, la resta de mataronins i maresmencs no troben gaires excuses per arribar fins al port. Només el passeig pel dic, que ofereix vistes magnífiques del litoral de la comarca, és realment atractiu, malgrat el seu estat força deficient. Però l’àmbit de botigues, bars i restaurants llangueix des de fa molts anys. Els motius d’aquesta manca de capacitat d’atracció són múltiples, i ben coneguts per tots els mataronins. Els problemes d’accessibilitat són notoris, en especial per la manca d’aparcament gratuït o a preus raonables. També es troba a faltar un accés des de la ronda Barceló, tant per a vehicles com  per a vianants, quelcom que l’Ajuntament desitja però que, associat al projecte de la nova estació de Rodalies, va per llarg. 

Les obres se centraran en millorar l'àmbit comercial per fer-lo més atractiu per als operadors, i connectar-lo molt millor al front marítim i a la ciutat

La realitat, però, és que sortejar aquests obstacles, a la majoria dels mataronins no els surt a compte. Perquè com a espai d’oci, passeig, compres o activitats nàutiques, el port té avui poca cosa a oferir, salvant excepcions. Tal i com va posar de manifest un reportatge de l’ACN publicat l’agost de 2018, prop del 50% dels 59 locals del port estaven tancats. I els que es mantenen oberts no semblen travessar el seu millor moment, malgrat que el Port i els seus operadors s’haurien d’haver vist beneficiats per l’augment del turisme a la ciutat durant la darrera dècada, encapçalat per l’obertura, a les mateixes instal·lacions nàutiques, d’un hotel com l’Atenea que presenta altes dades d’ocupació. 
Avui en dia la situació es manté molt similar, amb molts locals totalment abandonats, entre ells sales d’oci nocturn que van ser precintades per actuacions policials que les van clausurar després de detectar-hi drogues, armes de foc i altres activitats força sòrdides. Malgrat que a principis de la dècada va intentar configurar-se com un pol d’oci nocturn, el Port de Mataró tampoc va acabar de consolidar-se mai en aquest sentit. 

mataró ahir

El Port, poc abans d'inaugurar-se, a principis dels anys 90

La situació fa molt temps que s’arrossega, i els diferents governs municipals han intentat diversos projectes i estratègies per donar-hi un tomb. El govern municipal va intentar l’estratègia d’avançar la renovació de les concessions dels locals, de cara a impulsar la revifada de les instal·lacions amb l’arribada de nous operadors, però l’aposta no va funcionar. Des de llavors s’han anat sentint campanes constants d’inversions milionàries que havien de servir per dotar de vida la zona comercial, però tot i que la iniciativa era pública (el Consorci que gestiona el Port el conformen la Generalitat, de qui depenen les instal·lacions, i l’Ajuntament), gran part dels diners necessaris havien de venir d’operadors presumptament interessats en instal·lar-se en un espai fins avui poc rendible. 

Una nova etapa

El juliol de 2018 el Consorci va adjudicar diversos projectes i estudis de viabilitat tècnica emmarcats en un nou Pla Estratègic del Port fins al 2030, basats en quatre fronts. Per una banda, la reurbanització de la zona comercial per millorar-ne la imatge i l’atractivitat, amb la idea de reorganitzar-ne l’espai, facilitar el passeig i renovar les façanes, pèrgoles i terrasses. També es va treballar en el pressupost que requeriria la renovació i enllumenat del braç del Port, la urbanització del vial del Moll de Ribera, i també les millores tècniques necessàries en infraestructures nàutiques com el martell de bocana, entre d’altres. El que, llavors, sonava com un simple pas més sense un destí final clar, es va materialitzar al cap de poc més d’un any amb un projecte, aquest cop sí, definitiu i acompanyat de la inversió necessària. 

  • 1991. L’any en que va ser inaugurat

  • 50%. Percentatge de locals buits (dades de l’estiu 2018)

  • 5,6 milions. Inversió en el projecte

  • 7.000m2 de zona comercial

  • 1.080. El nombre d’amarraments

El Consorci Port de Mataró va aprovar, a finals d’agost, una inversió de 5,6 milions d’euros durant el següent any i mig per millorar la zona nàutica i comercial del Port. Quelcom que comportarà un canvi d’imatge molt important per a les instal·lacions, així com la millora de les infraestructures de la mateixa. Segons van prometre des del Consorci, la renovació d’aquest espai serà total, incloent un nou passeig i l’eliminació dels mòduls de primera línia del moll, actualment buit i que bloquegen les vistes del mar i els vaixells des de la zona comercial superior. A tot plegat s’hi suma la renovació de la zona d’aparcament amb preus més atractius, i una estratègia conjunta de la Generalitat i l’Ajuntament per convèncer operadors potents que s’instal·lin a la zona comercial del port. 

També es preveuen millores en l’àmbit de les infraestructures i serveis portuaris, com ara un reforç de l’escullera i del morrot, i la renovació del dic del Port. A més es preveu renovar el moll de llevant i instal·lar servei de wi-fi a totes les instal·lacions.  “Estem davant del rellançament del Port, perquè esdevingui un autèntic motor de l’activitat econòmica de la ciutat”, va dir l’alcalde de Mataró, David Bote, en acabar la reunió del Consorci. Per la seva banda, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, va destacar el “valor estratègic” de la millora de la zona comercial ja que les actuacions previstes permetran “captar nous operadors, ocupar més espais i fer una distribució més racional”. Tot plegat, paraules que ja s’han sentit en el passat, però ara acompanyades d’un projecte executiu, d’una partida econòmica i d’un calendari, que fan tenir esperances que, aquest cop sí, es farà realitat. Ara va de debò per al Port de Mataró. 


Els punts clau de la renovació

Zona comercial. El projecte preveu una renovació total a nivell urbanístic de tot aquest àmbit. S’eliminaran els mòduls de primera línia de moll, es milloraran els accessos, l’enjardinament i la senyalètica i es crearà un nou passeig comercial amb nou enllumenat.

zona comercial

Atracció de nous operadors. L’Ajuntament es dedicarà específicament a intentar convèncer operadors potents, si pot ser que ja tinguin presència al territori i per tant siguin coneguts, amb l’objectiu que s’instal·lin a la renovada zona comercial i siguin pol d’atracció de visitants al Port. 

Aparcament. El projecte també passa per renovar  tot l’instrumental d’aparcament, per tal d’ oferir-ne una gestió molt més moderna i amb òptica comercial que l’actual, cara i poc adequada per a qui vulgui fer ús . Per a molts mataronins i també per a gent d’altres punts de la comarca, el vehicle privat és la manera més útil d’accedir a la zona, així que es tracta d’un pas necessari.

zona aparcament

Renovació en les infraestructures. També es preveuen millores en la infraestructura i els serveis portuaris, com ara un reforç de l’escullera, el dic i el morrot per reduir l’onatge interior del mar, cosa que fa incòmode pernoctar als vaixells durant la nit. A més es remodelarà el moll de llevant i s’instal·larà servei de wi-fi a tot el port, entre altres mesures.

El dic del Port. Destaca la renovació del ferm del vial del dic de raser, així com canvi de la barana del mateix. També conegut com el “braç” del Port, molt utilitzat pels mataronins per a passejar-hi o fer-hi esport, es renovarà per fer-lo més segur i comptarà amb il·luminació nocturna (fins ara passejar-hi o anar-hi a córrer de nit implica fer-ho en total foscor).

passeig del braç

Més espai per a activitats nàutiques. S’habilitaran més espais a l’entorn de la Base Nàutica, a la zona de bocana del Port: s’adequarà un espai de magatzem per recollir el material nàutic i les embarcacions lleugeres i s’adaptarà un espai que pugui servir d’aula per impartir les classes teòriques de les activitats nàutiques, accessible per a tots els alumnes.

Nou sistema de concessió d'amarraments. Hi ha canvis en les modalitats de contractació per adaptar-se als nous hàbits dels usuaris de les instal·lacions portuàries, com ara que alguns dels amarraments actualment es poden contractar en règim de lloguer mensual, forfaits d’1 i 3 anys, i concessions curtes de 6 i 8 anys, i concessions llargues de 12, 16, 20 i 25 anys. També és possible llogar per dies o setmanes, contractar paquets d’estades a l’aigua i en terra en hivernatge o els manteniments de l’embarcació al varador del Port.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive