Sergi Morales, autor de l'article 'La millora de l’ocupació a Mataró
Sergi Morales, autor de l'article 'La millora de l’ocupació a Mataró

El Pla estratègic d'Economia Social i Solidaria de Mataró

El regidor d'ocupació i Empresa de Mataró, Sergi Morales, destaca en aquest article d'opinió l'impuls que reben les cooperatives i empreses d'economia social a Mataró

El passat 1 de juliol, el Ple municipal va aprovar el Pla estratègic d'Economia Social i Solidària de Mataró, amb els vots afirmatius del PSC, ERC, En Comú Podem i Junts per Mataró. Aquesta aprovació és una bona notícia per a la nostra ciutat, i molt especialment per a totes aquelles persones que treballen en empreses de l'economia social i solidària. Aquest document, fruit del treball compartit de diverses entitats i organismes, i que ha comptat amb la participació de moltes persones, ha de servir per enfortir l'economia social i solidària a la nostra ciutat, per dotar-nos de nous instruments que, afegits als que ja funcionen de forma satisfactòria, siguin útils per aconseguir aquesta fita que ens marquem des de l'Ajuntament de Mataró. Que l'aprovació del citat Pla compti amb el suport dels grups municipals d'ERC i Junts, més enllà dels dos grups que donem suport al govern municipal, és un gest que vull agrair molt especialment i que crec que en sí mateix representa també una bona notícia per poder caminar en el camí correcte. Aquesta va ser la meva intervenció, en tant que Regidor d'Ocupació, Empresa, Emprenedoria, Economia Social, Indústria i Polígons Industrials, en el Ple municipal en què es va aprovar el Pla estratègic d'Economia Social i Solidària de Mataró:

Avui presentem a consideració d’aquest Ple l’aprovació del Pla Estratègic d’Economia Social i Solidària de Mataró, realitzat a partir de les aportacions i el treball realitzat per diferents entitats de referència en la matèria a la ciutat, com són les següents:

  • Fundació Unió de Cooperadors de Mataró.
  • Coop Maresme - Ateneu Cooperatiu del Maresme.
  • Càtedra d’Economia Social del Tecnocampus-UPF.
  • Can Fugarolas.

Ha estat liderat i coordinat per la Direcció de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró, amb el suport de la cooperativa El Risell.

Per tant, és un treball de reflexió compartida que té el principal objectiu de coordinar i enfortir les accions per impulsar l’economia social i solidària a la nostra ciutat. Per aquest motiu, el primer que vull fer és agrair la feina de totes les persones que han participat en aquest procés d’anàlisi de situació, reflexió i proposta, amb l’objectiu d’enfortir l’economia que està al servei del bé comú, que posa les persones al centre de tot i que es preocupa per una gestió més democràtica de les organitzacions.

Com bé saben, Mataró, i la nostra comarca, és considerada el bressol del cooperativisme català, sobretot a partir de les primeres iniciatives del moviment obrer sorgides a partir de la segona meitat del segle XIX. No en va, Mataró acull una de les primeres cooperatives de producció, l'Obrera Mataronense, en un dels edificis emblemàtics de la ciutat, la Nau Gaudí, o posteriorment el conjunt de cooperatives industrials que són un referent a tot l’Estat, com la ja desapareguda Cristalleries de Mataró, més coneguda com el Forn del Vidre, de la que recentment hem celebrat el centenari de la seva constitució, o l'important teixit de cooperatives de consum creades des de principis de segle passat i agrupades posteriorment sota el paraigües de la Unió de Cooperatives de Mataró.

Però el cooperativisme en particular i l’economia social en general o són només part de la nostra història, sinó també part del nostre present amb una gran vocació de futur, en uns moments en què la sostenibilitat, la proximitat i el bé comú són més importants que mai. Tenim prou exemples a la ciutat que fan que continuem sent una referència, des de cooperatives de sectors culturals, de consum, de serveis o d’energia, a fundacions i associacions amb activitat econòmica de primer nivell, mutualitats, o centres especials de treball i empreses de inserció, així com noves economies comunitàries, que configuren un ric teixit que cal acompanyar, facilitant les condicions per al seu desenvolupament i creixement, i fomentant les pràctiques de consum social de les institucions i de la ciutadania, perquè hi guanyem tots i totes.

Per aquest motiu, la prioritat número 30 del nostre Pla de Mandat incloïa entre els seus objectius “promocionar i consolidar l’economia social i solidària”, i ho concretava en els compromisos d’”apostar per visibilitzar l’economia social i cooperativa, fomentar la creació de noves empreses de l’economia social i generar riquesa i ocupació de qualitat”, així com “potenciar el creixement de l'economia social i solidària en nous àmbits”.

Una de les accions per assolir aquests compromisos és justament aquest Pla Estratègic que presentem avui Val a dir que no partíem de zero, doncs aquest Ajuntament, durant els darrers anys, ha tirat endavant tot un conjunt d’accions, que no tinc temps d’explicar en el seu conjunt, però vull destacar-ne algunes, com per exemple el projecte SocialNeet, per fomentar l’emprenedoria social entre les peresones més joves, el CUEME, per fomentar la cultura emprenedora a les escoles, la Llançadora de projectes d'economia social i solidària als barris, els Fons de Finançament Municipal per a la creació de noves iniciatives, o la cooperativa de llogaters Bloc Cooperatiu, vinculada al projecte Lloguem. Aquests són només alguns exemples, sense oblidar-nos del principal instrument que ha impulsat aquest Ajuntament amb la Unió de Cooperadors, com va ser la creació de la Fundació Unió de Cooperadors, per a la recuperació del patrimoni cooperatiu de la ciutat i la promoció de l’economia social, amb el seu emblemàtic edifici del Cafè de Mar, seu de l’antiga cooperativa La Marítima, i avui dia referent com a espai per a la creació, la incubació i la difusió del cooperativisme i l'economia social i solidària.

Per això, l’objectiu principal d’aquest Pla és millorar la coordinació entre tots els agents implicats, amb la creació d’una Taula de l'economia social i solidària a Mataró, per aprofitar millor i definir el paper de cadascun dels actors, impulsar noves polítiques, i aprofitar la nostra relació amb les diferents xarxes de què formem part, com ara CoopMaresme-Ateneu Cooperatiu o la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària, en quatre línies estratègiques bàsiques:

  • Crear estructures estratègiques de l'economia social i solidària a la ciutat.
  • Fomentar la creació d’entitats i empreses de l'economia social i solidària que generin ocupació de qualitat.
  • Reforçar l'economia social i solidària a la ciutat.
  • Augmentar l’impacte de l'economia social i solidària.

És un document ampli, del qual fa dies que disposen en el seu conjunt. És un gran repte com a ciutat, al que convido a sumar-se a tots els grups, donat que és un document obert i flexible, que sens dubte és fruit de diferents punts de vista, i que si avui s’aprova, podrem explicar públicament en uns dies de forma més detallada. Qualsevol pregunta, estic a la seva disposició. Gràcies.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive