"T'asseus en un banc i les veus passar, pel teu costat, ja no tenen por de res". Una veïna de la plaça de Gatassa, al barri de Cerdanyola Nord de Mataró, explica que ja fa massa setmanes que les rates campen per la zona. "N'hi ha una quantitat enorme, estan grasses, prenyades, te les trobes per tot arreu", lamenta.
Aquest mes de novembre la situació ha anat a més, i l'Ajuntament n'està al cas i actuant a la zona per intentar contenir la plaga. Segons fonts municipals, es va rebre avís de presència de rosegadors a la plaça el 7 de novembre passat, i a l'endemà l'empresa que el consistori té contractada per fer el control de les plagues hi va anar a fer-hi el tractament habitual per contenir la presència de rosegadors.
L'Ajuntament ja ha aplicat dos tractaments per contenir la plaga
Les plagues es poden controlar, però no eliminar totalment, ja que la presència de rates, en un número reduït, és necessària per mantenir l'equilibri mediambiental en punts com el subsol de la ciutat. Fet el tractament, hi havia la previsió de revisar els resultat al cap de 10 dies, és a dir, aquest dijous dia 17. Però el cap de setmana passat es va tenir constància que seguia havent-hi massa rates a la zona, motiu pel qual es va intensificar el tractament tant a la plaça com als carrers adjacents. La setmana vinent, expliquen des de l'Ajuntament, es tornarà a revisar la zona.
Deixadea i incivisme
Els veïns de la plaça afectada vinculen la presència de rates amb la deixadesa i l'incivisme que pateixen en aquest sector del barri. Asseguren que en altres punts propers, com ara la plaça de Canyamars, també hi ha rosegadors, i ho relacionen amb la brutícia dels entorns. "Les brosses i els contenidors sempre estan desbordats, i et trobes gent orinant al carrer... És un desastre, normal que apareguin rates", lamenta la veïna, que reclama una "neteja a fons" per poder fer front a la situació.
La plaga de rates s'ha descontrolat en els darrers mesos a nivell català
Les rates són, juntament amb les paneroles, la principal plaga animal que pateix Mataró, i l'Ajuntament dedica molts recursos a intentar contenir-les. En els darrers mesos sembla que la presència de rates a la via pública a anat a més a diferents punts de la ciutat, a tenor de les denúncies que els veïns fan a les xarxes. L'Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental (ADEPAP) va denunciar el mes de setembre passat que els efectes de la pandèmia i les últimes restriccions a l’ús de raticides han fet que aquests rosegadors hagin “fet seus els carrers de les grans ciutats” i que cada vegada sigui més complex mantenir les poblacions d’aquest animal sota els llindars de tolerància establerts.
Comentaris (11)