Mataró va estrenar l’any passat, de forma puntual, la videovigilància aèria per dron. La Policia Local es val, amb aquesta tecnologia, d’un dron per controlar especialment els actes massius com poden ser les nits de Les Santes o també la va fer servir per a la vigilància dels mercats no sedentaris de dissabte al matí. Després d’un primer any de proves pilot i valorant positivament poder disposar puntualment d’aquests ginys, ara l’Ajuntament de Mataró contractarà una empresa especialitzada amb vincle plurianual per tenir més a l’abast la utilització del dron policial.
- El dron policial es va estrenar l’any passat per a la Processó General de Setmana Santa
- A posteriori es va emprar, per exemple, per al control de la Nit Boja i la nit dels Focs de Les Santes
L’Ajuntament de Mataró ha tret a licitació pública un contracte de 57.000 euros de fins a quatre anys de durada i per fins a 120 hores anuals d’enregistrament amb dron. Es tracta d’un canvi administratiu (de contractes menors per cada ocasió que es requeria de videovigilància aèria a un contracte anual) que segons el propi Ajuntament és una manera més fàcil i àgil de poder comptar amb aquesta tecnologia. El plantejament per aquest 2024 segueix sent el de comptar amb drons policials només de forma molt concreta, en actes massius o desplegaments que requereixin de la perspectiva aèria com la citada operació de control i vigilància que es va fer al mercat del Pla d’en Boet mesos enrere.
Mentre que en d’altres municipis són els propis cossos policials els que disposen d’un dron, amb agents formats i especialitzats per a controlar-lo i fer-lo anar, l’opció de Mataró és el de contractar el servei a una empresa especialitzada. És la manera més eficient i eficaç, sosté l’Ajuntament, de comptar amb la darrera tecnologia, amb especialistes a l’hora de fer volar els drons i alhora per no condicionar efectius policials amb aquesta escomesa.
La raó de ser dels drons policials
Els drons permeten controlar aforaments concrets, la mobilitat de persones i vehicles, fer accions preventives de control aeri sobre esdeveniments, comprovar una informació concreta en llocs on no és recomanable entrar amb policies uniformats. “Els drons són una eina que pot ser molt pràctica en dispositius dinàmics com per exemple una processó, ja que permet veure com s’està desenvolupant l’esdeveniment: la imatge aèria que proporciona un dron permet obtenir una visió en temps real de com s’està transcorrent l’acte i, en cas que sigui necessari, prendre decisions policials de manera més rigorosa i ràpida. En definitiva, que una imatge val més que mil paraules”, explicaven abans de la primera prova pilot des de l’Ajuntament.
Comentaris (13)