Segurament és una de les estrenes més esperades, durant força temps, a Mataró. Aquest dissabte dia 9 és el dia D en que la capital del Maresme passarà a tenir tres biblioteques públiques per primera vegada. Obre les portes, després d’un parèntesi d’anys i força mesos d’obres, la renovada Biblioteca Popular. O simplement ‘la Popular’, que és com es fa dir. L’antic equipament de Caixa Laietana a la Plaça de l'Ajuntament que va acabar com tota l’obra social en mans de la Fundació Iluro arriba a titularitat pública i ho fa amb una proposta singular. Una biblioteca diferent de com hem conegut fins avui aquests importants equipaments culturals.
La Popular serà la tercera i també la biblioteca més menuda de Mataró. 1.494 metres quadrats (600 menys que l’Antoni Comas i 1.200 menys dels 2.640 de la Pompeu Fabra) i a més a més respon al nou concepte d’equipament cultural. Hi ha poques taules, comparativament amb el concepte més clàssic de biblioteca i, per contra, s’aposta segons la prosa oficial “per espais més flexibles, dinàmics i versàtils on la biblioteca esdevé molt més que llibres, per passar a ser un espai comunitari de creació de coneixement”.
Una visita guiada a escriptors mataronins va servir de presentació prèvia de l’equipament, que convida la ciutadania a descobrir-lo amb les portes obertes d’aquest dissabte. De l’àmbit de la biblioteca pública en queda exclòs l’espai antigament connectat que ocupava fins divendres passat la part de biblioteca de la Fundació Iluro, ara tancat.
Del repte a l’eix cultural Riera
Superada la polèmica pel nom de l’equipament, que es va saldar mantenint el ‘cognom’ històric de Popular, l’obertura del nou equipament suposa que Mataró arribi al mínim de biblioteques que per dimensió li pertoca, amb tres de públiques per més de 120.000 habitants. Això sí, el govern es proposa definir l’ubicació de la quarta en els propers mesos, abans que acabi el mandat actual.
El cost de posar en funcionament la Biblioteca Popular ha estat de poc més d’un milió d’euros (1.018.219,12€) pagats entre la Fundació Iluro, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró. Després de molt temps en stand by, la signatura del conveni d’integració de la Popular a la Xarxa de Biblioteques local ha accelerat un procés que culmina amb la inauguració de dissabte, la penúltima de la traca concatenada d’estrenes d’aquest any a la capital del Maresme amb l’Espai Mataró Connecta, el Cafè Nou, l’escultura de la Covid o el dipòsit i el parc de la Ronda Bellavista, entre d’altres. Queda la de La Presó.
L’acord d’integració estipula que la Fundació Iluro cedeix a l’Ajuntament les instal·lacions de forma indefinida mentre tinguin ús de biblioteca.L’Ajuntament també té el dret d’adquisició preferent de l’immoble per tanteig i retracte. Per la seva banda, l’Ajuntament subroga el personal (5 persones) que treballen actualment a la biblioteca i la Diputació de Barcelona es fa càrrec de les dues places de bibliotecària.
Comentaris (6)