El Premi Iluro 2020 va quedar sense guanyador però sí que va lliurar un accèssit a la Doctora Esther Alsina per un treball sobre el pintor Dionís Baixeras. Aquesta era la 62a convocatòria del premi maresmenc de monografia històrica, humanitats i ciències socials i presentava com a altra novetat l’estrena de Joaquim Nadal al capdavant del jurat.
‘Dionís Baixeras 1862-1943. Un pintor entre el Maresme i els Pirineus’ és el treball de la Dra. Esther Alsina Galofré, professora associada al Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona. Baixeras fou un pintor barceloní amb recorregut internacional i conegut, sobretot, com a autor de la cúpula del Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Barcelona o el paranimf de la Universitat de Barcelona, és autor d’un notable conjunt de paisatges, marines i escenes de pescadors vinculats a la costa, i a l’interior, del Maresme (Montgat, Teià, Premià, Mataró, Arenys, Sant Pol, La Cisa...). També va documentar paisatges urbans de Barcelona i del Pirineu, però es tracta d’un pintor fins ara poc estudiat, que no comptava amb cap monografia pròpia.
Lliurament virtual
Arran de les restriccions sanitàries per la pandèmia, el Premi Iluro no va poder celebrar el seu acte en el format habitual sinó que va haver de reinventar-se en format televisiu a través de Mataró Audiovisual. L’acte va ser virtualment presidit per l’alcalde de Mataró, David Bote, i la Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa, que en van fer la cloenda, destacant la vàlua i trajectòria del premi.
En el decurs de l’acte es va presentar l’exposició titulada “Premi Iluro, la història de Mataró i el Maresme”, que fa un recorregut pels 61 anys de trajectòria prèvia del guardó i que s’exhibirà a l’Ateneu de la Fundació Iluro, a la Riera de Mataró, fins al proper dijous, 26 de novembre. A continuació, Pep Valsalobre (Universitat de Girona), en nom propi i en el d’Eulàlia Miralles (Universitat de València), va presentar l’obra que l’any passat va ser guardonada amb un accèssit, que ha estat publicada sota el títol El poeta mataroní Joan Pujol (segle XVI) o la poesia en el seu context, com a número 84 de la col·lecció Premi Iluro.
El llibre, que ja és a la venda a les llibreries (20€), també es pot adquirir, com ja és habitual, a l’exposició de l’Ateneu a preu especial de llançament (15€). I, com la resta d’obres de la col·lecció, serà accessible, en breu, a través de www.premiluro.cat.
A la 62a edició del Premi Iluro, que enguany havia augmentat la seva dotació a 6.000 euros, a més a més de la publicació de l’obra, hi optaven quatre treballs.
L’exconseller Nadal s’estrena al Jurat
El jurat d’aquesta convocatòria incorporava com a president el Dr. Joaquim Nadal i Farreras, en substitució del Dr. Josep Maria Fradera Barceló (Universitat Pompeu Fabra). Catedràtic emèrit d’Història Contemporània de la Universitat de Girona, Nadal havia estat, prèviament, professor de la Universitat de Liverpool i de la Universitat Autònoma de Barcelona i, actualment, és director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. Ha realitzat estudis sobre la història de Catalunya, la història econòmica de Catalunya i Espanya, i la història de la ciutat de Girona, a més de publicar diversos llibres autobiogràfics que, més enllà de la seva solvent trajectòria acadèmica i de recerca, enllacen amb el seu recorregut polític com a alcalde de Girona, president de la Federació de Municipis de Catalunya, Conseller de la Generalitat de Catalunya i diputat al Parlament de Catalunya.
La composició del jurat es completava amb el Dr. Jaume Dantí i Riu (Universitat de Barcelona); el Dr. Flocel Sabaté i Curull (Universitat de Lleida); el Sr. Alexis Serrano Méndez (Arxiu Comarcal del Maresme); el Dr. Oriol Olesti Vila (Universitat Autònoma de Barcelona); i la Dra. Roser Salicrú i Lluch (Consell Superior d’Investigacions Científiques i Fundació Iluro), actuant com a secretària.
Comentaris (1)