Can Fugarolas, l’equipament cultural i social autogestionat més important de Mataró està a subhasta immobiliària, amb un preu de sortida de 16 milions d’euros. Aquesta és la notícia que va agafar per sorpresa a la federació de col·lectius i persones que des de 2013 gestiona aquest espai i que té arrendada la finca de 4.000 metres quadrats, situada a la cantonada dels carrers de Toló i Colon, al barri de l’Havana de Mataró.
Temen que l’especulació urbanística faci de les seves i algun fons pugui quedar-se l’espai i s’exclamen que l’Estat subhasti el lot sense tenir en compte la seva ocupació i contracte actuals. La gent de Can Fugarolas es prepara per defensar el projecte que va arrencar el 2013 en aquest antic concessionari abandonat i quasi en runes: “on hi ha poder hi ha resistencia. Que tothom ho tingui clar. Can Fugarolas es del poble i es queda al barri” han clamat en roda de premsa.
La sortida a subhasta ha agafat a contrapeu al projecte de Can Fugarolas. No entenen que surti a un preu de 16 milions sense especificar que l’espai té actualment una sèrie d’usuaris, en règim de masoveria urbana després d’uns primers anys pagant un lloguer simbòlic. Dit d’una altra manera, la nau i la finca són d’un propietari a qui la Sareb ara intenta saldar el deute mitjançant la venda. Es desconeix si hi haurà algú (els sospitosos habituals serien els anomenats fons voltor) interessats en aquest espai però Can Fugarolas ja s’ha en posat en mans del Col·lectiu Ronda per aturar l’operació. Tenen contracte fins el 2026, estan al corrent del pagament de rebuts i no entenen perquè no se’ls ha notificat el procés, en qualitat d’inquilins.
Acció judicial
Can Fugarolas es conjura per defensar el projecte de taller de reparacions culturals i socials a l’Havana i a tot Mataró en diferents fronts. Al judicial, interposant demanda als jutjats per aturar la subhasta: “considerem que es necessari que qui estigui interessat a comprar la nau sàpiga que aquí hi ha inscrita una Federació que dona sostre, feina i un lloc on desenvolupar les seves activitats a més d’una vintena d’entitats socials, a més de 300 sòcies de Can Fugarolas, així com aproximadament una setantena de professionals de diferents àmbits de l’economia social i solidària que omplen de vida el barri de l’Havana”, diuen els membres de la Federació.
El viver d’entitats que han trobat punt de trobada i espai propi a Fugarolas és prolífic i plural: de Cronopis a Som Mobilitat, Tu Tries, l'Associació de Veïns de l’Havana (que està del tot involucrada en la campanya per salvar l’espai), l’Escola Waldorf, l’espai d’artistes Fugart, l’espai de professionals de Coworking, el taller de professionals de la fusta i el metall, escultors, terapeutes alternatius, projectes audiovisuals, companyies de teatre, o bandes musicals són inquilins d’aquest espai, arranjat, reparat i dignificat pràcticament de zero pels propis actors.
Tota la vida que genera Can Fugarolas no es pot contraposar amb el possible futur d’una pastilla urbanística que pot ser especialment cobejada. No cal fer volar massa la imaginació per comprendre que si la veïna Prades és un dels espais en desenvolupament que alçarà una gran promoció de blocs de pisos de notable alçada a l’altra banda del carrer, qui ara o més endavant vulgui quedar-se l’espai de Can Fugarolas pensarà en un rèdit similar. La Federació té clar que “les relacions socials econòmiques, els vincles personals i totes les activitats culturals que aquí es duen a terme cada dia valen molt més que 16 milions d’euros”.
Denuncien que “a aquesta ciutat no li calen més habitatges ni projectes immobiliaris especulatius com els que molts somien en fer aqui” i que “abans d’afegir pressió urbanística al barri de l’Havana destrossant la vida i les relacions socials del barri, les administracions haurien de solucionarja el gran problema dels alts preus de l’habitatge, una lacra social que afecta greument a la gran majoria de la poblacio, i mes concretament al jovent i a les persones migrades”
Front de defensa
Can Fugarolas passa a l’atac per defensar el que ha bastit el col·lectiu de persones i realitats que el fan possible, dia a dia, com a model i com a punt potent d’acció social i cultural. “Tenim la intenció de quedar-nos aquí, de consolidar un espai cultural social i sostenible per a la ciutat. Seguirem amb aquest projecte col·lectiu que ens omple d’alegria, d'il·lusió i esperança. Perquè tothom que conegui Mataro, sap que d’espais com Can Fugarolas n’hi ha pocs. I els pocs que tenim els hem, no només de protegir, sinó de potenciar, fer créixer i consolidar”, han reblat.
Sense contacte amb l’Ajuntament, de moment
Des de Can Fugarolas s’està ara a l’expectativa de com acaba el procés de subhasta, que pot tenir o no ofertes i que en tot cas pot accelerar o dil·latar un canvi de propietat és inevitable. El propietari de l’espai està embargat per tant la situació de la finca s’haurà de resoldre tard o d’hora. Des de la Federació, ara es vol jugar a parar la subhasta i preguntats sobre l’Ajuntament es limiten a dit que “hi tenim relació però no s’han posat en contacte amb nosaltres, de moment”. Sense més. Quin pito hi toca, aquí, l’Ajuntament? Doncs que el planejament urbanístic de la zona serà clau en clau present i futura. Amb un pla general que hi preveu pisos i amb càrregues pròpies, tota la conversió en aprofitament immobiliari dels molts metres quadrats de Can Fugarolas que podria pretendre un inversor necessitaria del pla urbanístic pertinent. Tot i que això és anar molt més enllà de la notícia d’ara: que Can Fugarolas pot tenir el continent en subhasta, però el contingut (la seva gent) diu que no pensen moure’s.
Comentaris (1)