Professionals sanitaris i també d'altres sectors com els cossos de seguretat han d'enfrontar-se directament a l'epidèmia de coronavirus sense les eines necessàries per poder-ho fer amb seguretat, de cara a evitar el contagi. Davant d'aquest fet han sortit peticions d'organismes com el Consorci Sanitari del Maresme reclamant material de protecció per al seu personal, i com a resposta, tota mena d'accions ciutadanes i d'empreses de caire altruista per aportar-hi el seu granet de sorra.
Una de les més destacades al nostre territori ha estat la capitanejada per Marta Jiménez, enfermera de l'Hospital de Mataró. Buscant una solució al problema de la manca de material, ella i una amiga, Laura Escrich, van començar a treballar en la creació d'un model de màscares de protecció perquè els professionals poguessin fer front al covid-19. Necessitats d'algú que els proveís amb el material i equip necessari per crear-les, van entrar en contacte amb una empresa mataronina, Rekalum. D'una manera ben curiosa i divertida. “Com que estem confinats, estàvem realitzant un bingo a la comunitat de veïns des dels balcons per passar l'estona i llavors vaig conèixer a la persona que ens va il·luminar en aquest procés creatiu”, explica Jiménez.
Un dels seus veïns és Francisco Requena, propietari de l'empresa mataronina Rekalum, que en assabentar-se de la iniciativa li va oferir el seu espai de treball, material, i personal. Des del seu petit taller, explica la infermera, s'ha aconseguit abastir a 4.000 professionals amb un accessori senzill, ràpid de fabricar i útil per a tot el món.
Empreses involucrades
Després de fer les primeres mostres, les van portar a l'Hospital de Mataró i allà van ser validades per un enginyer i el responsable de compres del consorci sanitari. Va ser llavors quan es van posar a fabricar les primeres pantalles protectores, enregistrant tot el procés en un vídeo com si fos un tutorial de bricolatge. “No esperàvem la gran repercussió que va tenir, va aparèixer molta gent interessada i amb l'ajuda d'amics i familiars vam buscar més locals perquè se sumessin a la iniciativa”, explica Jiménez. La infermera apunta que empreses com Alutecnic i Aluminis Iluro, entre d'altres, s'han dedicat íntegrament aquests darrers dies a crear les pantalles.
Malgrat que durant els primers dies van patir molts contratemps a l'hora d'aconseguir el material necessari, l'aportació de moltes persones i empreses van fer que fos possible fer un lliurament massiu de milers de pantalles protectores. “Gràcies a aquesta col·laboració ciutadana i empresarial s'ha aconseguit dotar de més seguretat i protecció a tots els col·lectius”,constata Jiménez, que considera que aquesta iniciativa permet “sentir-se orgullós de la població catalana que en temps difícils és capaç de treballar en equip i sumar”.
Comentaris