El projecte ‘Lloguem! Yes we rent’ és un dels més singulars de la decidida aposta de l’Ajuntament de Mataró per incidir en el mercat del lloguer a la ciutat. El punt de partida és la situació que pràcticament tothom coneix. Actualment hi ha pocs pisos al mercat, molts propietaris mantenen el seu pis buit pels riscos existents i el mercat actua de forma totalment ineficient: el preu del lloguer no para de créixer i hi ha molts mataronins i mataronines que no es poden permetre un lloguer. Pisos buits i gent sense pisos, una situació històrica davant la qual l’Ajuntament de Mataró va apostar per una solució diferent, subvencionada per Europa, amb la voluntat de transformar el mercat. D’incidir-hi a la baixa.
Com tantes altres coses, el projecte Lloguem! ha notat aquest 2020 de pandèmia i li ha costat posar-se en funcionament. El mes de gener es van presentar els incentius a les persones propietàries però, amb la parada del confinament, no ha estat fins ara al darrer trimestre que ha començat a donar fruits, amb la signatura dels primers acords. Dimecres de la setmana passada es va firmar la cessió del segon pis buit en favor d’un lloguer assequible i en les properes setmanes n’han de venir una desena més. Són petits propietaris particulars que confien en la seguretat i els estímuls del programa per posar a disposició de lloguer un immoble que en la majoria de casos ha estat buit els darrers temps.
3 objectius
- Transformar el mercat de lloguer amb la mobilització de pisos actualment buits que es reformen i es lloguen a un preu assequible.
- Millorar l’eficiència energètica del parc d’habitatges sobre el que es treballa, amb reformes que en milloren la petjada ecològica.
- Crear una Cooperativa que assumeixi el projecte Lloguem! quan finalitzi el rol de l’Ajuntament i la subvenció europea.
Com funciona el programa?
13 pisos ja han demanat la subvenció per a la seva reforma i sortiran al mercat en breu
Lloguem! treballa per la captació de propietaris que acceptin llogar els seus habitatges buits. Hi ha una subvenció per a la rehabilitació d’aquests a canvi que el preu final sigui inferior al del mercat. Així entre els primers pisos que han entrat al programa (13 han demanat la subvenció) s’han adjudicat ajudes per mitjana de 15.000 euros. Així es rehabiliten propietats que en molts casos estaven en males condicions i es deixen en condicions per sortir al mercat però amb un preu assequible. El sistema proporciona seguretat als propietaris, ja que l’Ajuntament és el mitjancer i es rebaixen riscos i circumstàncies del lloguer i per contra es treu per la borsa d’habitatge pisos a un preu notablement inferior al del mercat. Els primers pisos que es llogaran dins el programa tenen un preu mitjà de 405 euros mensuals.
Les dades
- 13: Pisos ja han sol·licitat la subvenció per ser rehabilitats
- 220: L’objectiu de pisos llogats per al 2022
- 405: Lloguer mensual mitjà, segons els pisos captats fins ara
- 15.000: Euros de mitjana que se subvencionen per rehabilitació
La regidora Sarai Martínez defensa que “amb el programa Lloguem! el que fem és obrir una sortida a propietaris de pisos buits, ajudant-los a la rehabilitació i aportem pisos al mercat de lloguer que no hi eren fins ara. És una de les maneres que tenim de fer pedagogia sobre la funció social de l’habitatge i no fem la competència a ningú perquè el que estem fent és captar immobles que fins ara no eren al mercat”. Lloguem! és una de les potes importants amb les quals, des d’Habitatge de l’Ajuntament de Mataró, es treballa per ampliar l’oferta de lloguer a la capital del Maresme.
Una oficina especial treballa des de l’Edifici de Vidre en un procés en què es capten pisos, s’inspeccionen, se’n fa un informe de possibles reformes i una proposta del preu del lloguer. És a posteriori que el propietari decideix si entra al programa o no.
L’estadi final, una cooperativa
L’última pota del projecte és la creació d’una cooperativa, que podria estar enllestida en els propers mesos, que serà l’encarregada de gestionar els pisos i garantir la continuïtat del projecte de foment del lloguer assequible a la ciutat. La cooperativa encara no està constituïda, però hi ha un grup impulsor que treballa per a la creació dels documents per a la seva constitució, com són els estatuts, el reglament de règim intern o el pla de negoci. En aquestes tasques estan acompanyats per la Fundació Unió de Cooperadors i assessorats per experts, com els juristes de Col·lectiu Ronda i la càtedra d’Economia Social del TecnoCampus. La idea és poder fer una jornada de posada en comú i tancament dels documents, per, a continuació, decidir la millor manera de constituir la cooperativa i ampliar-ne la base social. En espera d’aquesta cooperativa, de moment els habitatges que entren al programa s’assignaran a través de la borsa de lloguer de l’Ajuntament, amb la mateixa garantia pels propietaris que preveu el projecte.
Comentaris (4)