El Projecte Alguer de Mataró, que té com a objectiu preservar la rica pradera de posidònia al litoral mataroní, ha iniciat un projecte pioner en aquesta línia. Es replantaran posidònies com a prova pilot per revertir els efectes del temporal Glòria, que a principis de l'any 2020 va afectar el sediment als fons marins que van afectar l'alguer.
Els voluntaris que realitzen immersions per fer seguiment de la pradera han observat, des del Glòria, una catifa de plantes trencades a uns 12 metres de fondrària que no poden recuperar-se ja que no troben suport per poder arrelar. Per aquest motiu s'ha provat una estructura biodegradable, en forma de malla de fibra de coco, per aguantar les plantes i veure si poden arrelar. Durant la primavera s'analitzarà si el mètode ha estat efectiu. Cada hectàrea de praderia perduda triga uns 100 anys a recuperar-se. Es calcula que durant el Glòria van ser 4 les hectàrees de l’alguer afectades.
✔️La praderia de posidònia ha florit de forma massiva aquest any a diferents punts, possiblement per l’increment de la temperatura de l’aigua a causa del #canviclimàtic@spasmataro @Blaumar94
— Ajuntament de Mataró (@matarocat) February 3, 2022
? Projecte Alguer Mataró pic.twitter.com/8MHlpdC5FC
D'altra banda, en el marc del projecte Alguer, els submarinistes de Blaumar que fan les observacions han detectat que el canvi climàtic continua afectant la praderia de posidònia situada davant la costa de Mataró. En els darrers mesos ha florit de forma massiva aquest any a diferents punts, possiblement per l’increment de la temperatura de l’aigua.
El Projecte Alguer de Mataró es va iniciar al 1997 i és la iniciativa de voluntariat submarí més gran de Catalunya. L’alguer de Mataró ocupa una extensió de 600 ha davant la costa de Mataró, i l’estudi fa el seguiment d’una part representativa d’aquesta praderia de posidònia, que és la més important de la costa de Barcelona.
Comentaris