PSC i En Comú Podem Mataró repetiran l'acord de govern que han mantingut en aquest darrer mandat a Mataró. Aquest dissabte, dia 17, es farà oficial el pacte entre les dues formacions, en el marc del ple de constitució de l'Ajuntament on es viurà la investidura del socialista David Bote, guanyador de les eleccions, com a alcalde per als propers quatre anys. Junts per Mataró finalment ha quedat fora de l'acord, després que es negociés fins a últim moment un tripartit a Mataró. Socialistes i comuns governaran en minoria, al contrari que en el mandat que deixem enrere.
Tots els partits implicats han confirmat oficialment el pacte, que implicarà que PSC i Comuns sumin 13 dels 27 regidors de l'Ajuntament. És a dir, que no comptaran amb majoria absoluta, al contrari que en el passat mandat, però caldrà el vot contrari de tota la resta de formacions, d'espectre ideològic molt divers, per tombar els projectes i propostes del govern municipal.
Els Comuns dins, Junts fora
Els Comuns han celebrat aquest divendres a la tarda l'assemblea on han ratificat l'acord de govern amb el PSC. Junts per Mataró, per la seva banda, se n'ha desmarcat després que el partit liderat per Alfons Canela no hagi vist plasmat en la proposta de pacte feta pels socialistes pràcticament cap concreció de les seves demandes per formar part de l'executiu municipal, segons assenyalen des de la formació nacionalista.
El PSC va proposar un pacte a tres bandes amb En Comú Podem i Junts per Mataró, de difícil encaix
La sociovergència semblava, a priori, l'aposta més factible i pragmàtica arran dels resultats electorals del 28-M, ja que PSC i Junts sumen majoria absoluta. A principis d'aquesta setmana, però, els socialistes van proposar un govern tripartit, amb Junts i amb els seus actuals socis, En Comú Podem Mataró. Des del primer moment semblava complicat que aquest acord s'arribés a produir, sobretot per les divergències ideològiques existents entre Comuns i Junts, de difícil encaix.
Negociacions contrarrellotge
Fins aquest divendres, però, les tres formacions implicades han negociat contrarrellotge, i cap d'elles semblava tancar-se a l'acord. Finalment, però, el pacte que ha fructificat és el de socialistes i En Comú Podem Mataró. Quelcom que només tenia la trava de l'aritmètica, ja que en aquest nou mandat els dos partits no sumen els 14 regidors necessaris per governar en majoria absoluta. Però l'entesa entre les dues formacions en els últims quatre anys ha estat gairebé total, i hi havia ganes per part d'ambdós partits de repetir el pacte.
La bona entesa de PSC i Comuns en el govern, clau per reeditar el pacte
El fet que finalment Junts s'hagi baixat del carro ha facilitat que l'assemblea d'En Comú Podem votés a favor del pacte, un cop desfets de l'obligació d'haver de justificar un acord que inclogués una formació que, més a nivell català que municipal, és antagònica políticament a ells. Junts per Mataró considera que els socialistes, en la seva proposta d'acord, no han volgut concretar sobre paper cap dels compromisos que el partit de Canela els va demanar per entrar al govern.
Qüestions com ara l'enderroc de Can Cruzate o la col·laboració público-privada en els serveis i esdeveniments municipals, entre d'altres, no s'han vist plasmades en el document, segons Junts. Des del partit lamenten que la proposta estava "buida de contingut" i per tant han descartat integrar-se en el govern. Tot i així, segueixen oferint "mà estesa" per assolir grans pactes en el proper mandat, i fins i tot per acabar entrant al govern municipal en un futur.
La proposta socialista era "buida de contingut" segons Junts
Fonts del PSC, per la seva banda, també han celebrat l'acord assolit amb En Comú Podem, sense que això impliqui que al llarg del mandat no es puguin arribar a pactes amb altres formacions de cara a impulsar qüestions clau en els propers quatre anys, com ara la renovació del Pla General d'Ordenació Urbanística, el nou contracte de la neteja i recollida de la brossa o la reformulació del servei de Mataró Bus.
Comentaris (10)