L’historiador mataroní Ramon Reixach va aconseguir el seu tercer Premi Iluro de monografia històrica que organitza Caixa Laietana i que té una dotació de 9.000 euros. La seva obra Els origens del catolicisme social contemporani a Mataró. Dels inicis de la Revolució Industrial a la primera Guerra Mundial es va imposar als altres onze treballs que es van presentar en el 50è aniversari d’aquest guardó, celebrat divendres passat dia 30, i que va comptar amb el president de la Generalitat, Jose Montilla, com a convidat d’excepció. El vencedor del Premi Iluro va explicar que la seva obra tancava la trilogia encetada amb els dos primers treballs també presentats amb anterioritat i guardonats. El jurat va decidir donar un accèssit a Francesc Forn, valorat en 3.000 euros, pels seus estudis sobre els castells de Montpalau i Palafoll. L'Ateneu de Caixa Laietana va aplegar unes 500 persones.
Reixach, que ja va ser guardonat el 2005 i el 2007 amb les dues primeres parts d’aquesta particular trilogia dedicada al catolicisme social de Mataró, va fer una menció especial al círcol catòlic, que tot just compleix 125 anys i que va jugar un paper fonamental en el que ell anomena catolicisme social a la ciutat. L’historiador va explicar que aquesta tercera part exposava com “una ciutat liberal econòmicament parlant afronta la resposta social al món obrer”. “Es dóna resposta d’una manera individualista i una generació que va actuar en clara línia europea”, va afegir.
El representant del jurat del Premi Iluro, el doctor Pladevall, va afirmar que el treball de Reixach era “molt profund, molt treballat i de molt pes”. En aquest sentit, va afirmar que valia la pena sumar els tres estudis, ja que repassen “tot Mataró del segle XIX”. Va ser el certamen de l’acomiadament del doctor Jordi Nadal Oller, representant del jurat encarregat de exposar el veredicte de la taula presidencial que divendres no va estar a l’acte per una indisposició. El president de Caixa Laietana, Jaume Boter de Palau, va anunciar que se li concediria la medalla d’or de l’entitat després de deu anys presidint el jurat.
L’acte va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Jose Montilla, que va remarcar el mèrit que un certament d’aquestes característiques complís 50 anys, sobretot “iniciant-se en un moment sociopolític advers en el que no era normal veure propostes culturals”. El president va assegurar que el Premi Iluro és una “iniciativa compromesa amb el país i l’excel·lència”, i va qualificar-lo com un dels “premis més importants a nivell local”. Montilla va referir-se a Caixa Laietana com una entitat decisiva “en el desenvolupament de Mataró i el Maresme amb una contribució important”. Per la seva banda, Joan Antoni Baron va destacar “la gran quantitat d’hores, treballs, documents, etc.” Que suposen tots els treballs presentats, no només els guanyadors. L’alcalde va afirmar que això servia per conèixer “la nostra història”, i va remarcar que tot plegat formava part “del patrimoni de la ciutat”.
Conferència sobre els 50 anys del Premi Iluro
La conferència que donava el tret de sortida a la 50a edició del Premi Iluro va tractar sobre el mig segle d’aquest certamen. El seu encarregat va ser Joan Giménez, que va repassar els inicis del guardó en un moment que va anomenar “decenni feliç”, ja que va haver-hi un moviment a la ciutat interessat en conèixer la història que els rodejava. Una trobada entre “la societat que volia saber, estudiosos que volien treballar el terreny i entitats que li van donar suport”. Giménez va repassar alguns dels grans historiadors guardonats pel Premi i va destacar la tasca d’aquest certament que serveix per “tenir una història molt més àmplia fora de la oficial”. El que també ha estat encarregat de fer el llibre commemoratiu del Premi Iluro va assegurar que Mataró era una de les zones amb més densitat historiogràfica de Catalunya.
-
Comentaris