Qui més qui menys té coneguts que, com per art de màgia, el 24 de juliol passen a ser saludats. Si els mataronins compartim una cosa similar al rellotge biològic, aquest marca aquesta jornada de vigília del 25 de juliol com la diada nacional de les retrobades. Sembla mentida però sí, hi ha gent que només es troba de Santes en Santes i que sap que si va a baix a mar a escoltar havaneres (o a fer-ho veure) és ben probable que un any més toqui saludar-se. És una jornada especial, quan la Festa Major ja és evident, ja et cau a sobre. Abans de baixar a buscar la brisa i la cançó marinera, que amb el got de rom cremat sempre baixa més, a la tarda i vespre hi ha una altra ocasió més que subratllada: la de la Gegantada. La Gegantada és l’acte de màxima participació de colles.
De la mateixa manera que per Sant Jordi, les figures de tota la ciutat estan convocades a sortir en cercavila (des de la Plaça de Santa Anna fins a la plaça de la Brisa, un espai de Santes feliçment recuperat després d’alguns anys d’oblit) per ensenyar múscul i sobretot fer de prescriptors del que ve: ganes de festa i moltes hores de carrer durant els propers dies.
La diversitat de la Gegantada
La Gegantada, també com per Sant Jordi, serveix alhora d’aparador o, si es prefereix, d’inventari. Veure-la passar requereix de temps i paciència però et permet veure figures ben diverses (gegants, gegantes, gegantons, gegantones, nans...) i alhora un inventari musical divers amb flabiols, gralles, tabals o directament percussió del tipus batucada. Tot plegat és com un garbuix de felicitat en el que les figures fan com les persones: retrobar-se el dia 24.
Atenció a:
- Acció en pantalla grossa: Estrena en pantalla gegant del documental sobre la recuperació de grans celebracions de Catalunya, com la Patum de Berga o festes majors de grans ciutats, després de l’aturada a causa de la pandèmia. Mataró i Les Santes hi tenen un protagonisme destacat. La cultura popular, la tradició i l’aspecte vivencial i emotiu de les festes són el material d’aquest treball de Clack, la Xarxa i TVM.
- Que no hi falti el rom: Un percentatge prou elevat de la gent que baixa a Havaneres, més que per la cançó marinera, ho fa atreta pel seu acompanyant fidel i indispensable, el got de rom cremat. A més de ser tot un espectacle la preparació ve a ser com que fins que no en fas el glop (i recordes si t’agrada més o menys...) no comencen Les Santes. També és típica i tòpica la llarga cua per aconseguir-ne.
- Homenatge a Peiró: El 24 de juliol a Mataró té una altra significació a més de la festiva associada a Les Santes. I és que és el dia que es commemora l’afusellament de Joan Peiró i Belis. El Pati del Cafè Nou, on hi ha el monument de record que només s’encén aquest dia i en aquest moment, congregarà a partir de les 21.30h a tots els qui vulguin recordar, amb música, paraules i silenci, l’anarcosindicalista.
L'itinerari d'actes del dia 24
GEGANTADA
- 18 h / Des de la plaça de Santa Anna
- La gran desfilada amb participació de quasi tots els gegants de la ciuta
AIRES DE PAGESIA
- 18 h / Des de la plaça de Santa Anna
- danses tradicionals a càrrec de l’Entitat Folklòrica Catalana.
CONCERT GOSPELSONS
- 20 h / Passeig marítim. Escenari Espigó (al costat del CNM)
- Tot un clàssic, abans de les havaneres. Bon rotllo encomanadís i en vena!
PROJECCIÓ DE DOCUMENTAL NO N’HI HA PROU!
- 22 h / Plaça de Santa Anna
- Estrena del documental de Clack, TVM, la Xarxa i el suport de Cultura Mataró.
HAVANERES I ROM CREMAT AMB BOIRA I MAR ENDINS
- 22 h / Passeig marítim. Escenari Espigó (al costat del CNM)
- Boira i Mar Endins són els dos grups que hi toquen. I al davant, l’estesa de gent.
Comentaris